Bakanlığın hamlesi darbeyi vurdu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın piyasaya ucuz et sürmesi et spekülatörlerinin oyunlarını da bitirdi.

Bakanlığın hamlesi darbeyi vurdu
Bakanlığın hamlesi darbeyi vurdu
GİRİŞ 07.11.2017 14:52 GÜNCELLEME 07.11.2017 16:06
Bu Habere 156 Yorum Yapılmış

BİM ve A101’in 81 ildeki mağazalarında tüketiciyle buluşan Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) ucuz eti vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Etlerin saatler içinde tükendiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ihtiyaç halinde ESK tarafından söz konusu marketlere temin edilen aylık et miktarını 10 bin tona çıkarabileceklerini belirtti.

ET LOBİSİ DARBEYİ YEDİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın piyasaya ucuz et sürmesi et spekülatörlerinin oyunlarını da bitirdi. Gerileyen fiyatlara paralel olarak birçok market de rakamları aşağı çekmek zorunda kalırken bazı marketlerde et fiyatı 28 liraya kadar düştü. Bu sayede et fiyatlarını şişirerek yıllarca halkı etten uzak tutan spekülatörlere darbe indirilmiş oldu.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ulusal çapta iki marketler zinciri ile anlaşarak 29 liraya kıyma, 31 liraya da kuşbaşı satışını başlatması sonrası birçok süpermarket de fiyatları düşürmeye başladı. Halka yıllardır şişirilmiş fiyatlarla et satan marketler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın anlaşması olmadığı halde bir anda fiyatları neredeyse yarı yarıya düşürdü.

SPEKÜLATÖRLER FİYAT KOYUYORDU

Bakanlık et fiyatlarına yönelik yaptığı hamle sonrası et spekülatörlerinin de oyunlarını bitirdi. Hayvan yetiştiricilerinden 15 liraya kadar alınan karkas et, spekülatörler tarafından şişirilerek neredeyse 4 katına kadar satılıyordu. Bu spekülatörlerin başında ise büyük marketler zincirleri ve bazı firmalar öne çıkıyordu. Piyasadaki büyükbaş ve küçükbaş hayvanları toplayarak et fiyatlarına doğrudan müdahale edebiliyordu.

30 TL BİRDEN DÜŞTÜLER

Bir hafta öncesine kadar 40 ile 60 lira arasında et satışı yapan birçok market bakanlığın piyasaya sürdüğü ucuz et sonrası elindeki etlerin fiyatını yaklaşık yüzde 50 oranında düşürdü. Bu durum da et bu fiyatlara satılabilip kar elde ediliyorken bugüne kadar neden fahiş fiyatlara satıldığını akıllara getirdi. Duruma bakıldığında fiyatları neredeyse 30 lira birden düşüren marketlerin et üzerinden nasıl kar ettikleri de ortaya çıktı.

YORUMLAR 156
  • sedat 6 yıl önce Şikayet Et
    Yurt dışından 3 euro'ya (13,5 TL) ithal edilen et 31TL'den satılıyor. İnşaallah aradaki fark ile yerli üretimi destekleyen yapısal reformlara imza atarız.
    Cevapla
  • Delioğlan 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir darbede sebze/meyve haline vurun, oradan da darbe yiyor halkımız, a101 in bim in sebze/meyve için ayırdıkları reyonları var, biraz daha büyütebilirler, direkt üreticiden alınıp satılırsa, aradaki sipekülatörler ve sömürücüler oturduğu yerden para çarpamazlar
    Cevapla
  • Sıra manavda 6 yıl önce Şikayet Et
    Asıl kazığı sebze meyve ürünlerinden yiyoruz...
    Cevapla
  • cemal 6 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücrete göre almanya 250kg et aıyor (ucuz sınıf) fakat almanyayla rekabet etmemiz münkün değil bir çok ortalama ülke asgari ücretle 120-200kg arası et alabiliyor ayrıca yunanistanda bile sadee %5 asgari ücretli bizde %50 o yüzden asgari ücretle 100-140 kg et almamaız lazım et 10 -15tl olmalı sanayi devi almanya değil ortalama 30-40. sıradaki ülkeler gibi fiyat istiyoruz o yeterli
    Cevapla
  • Murat Ay 6 yıl önce Şikayet Et
    Peki yıllarca insanların pahalı et yemelerine ve et alamamalarına sebep olanların yaptıkları yanına kar mı kalacak bu yaptıklarının hesabı sorulmayacakmı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şimşek talimatı verdi! Erdoğan'ın masasına geliyor: İşte kamuda tasarrufun ayrıntıları
Yine başıboş sokak köpeği saldırısı! Dehşete düşüren o anlar kameralara böyle yansıdı