2018'de herkesin maaşı artacak! 2018 yeni zam oranları ne kadar? Yüzde kaç zam?

2018 Ocak ayında asgari ücrete yapılacak zam, beraberinde çalışan veya çalışmayan herkesi etkileyecek ve bu bağlamda gelirler artacak. Asgari ücretin Ocak ayında zamlanacak olmasının ardından alınan maaşlar ne kadar artış gösterecek? 2018 yeni zam oranları ne kadar olacak? İşte, en güncel rakamlar...

2018'de herkesin maaşı artacak! 2018 yeni zam oranları ne kadar? Yüzde kaç zam?
2018'de herkesin maaşı artacak! 2018 yeni zam oranları ne kadar? Yüzde kaç zam?
GİRİŞ 02.01.2018 15:25 GÜNCELLEME 03.01.2018 10:21
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Ocak ayında asgari ücrete yapılacak zam, beraberinde çalışan veya çalışmayan herkesin aldığı gelire yansıyacak. Gerçekleştirilmesi beklenen zam doğrultusunda, hem tüm çalışanların hem de işşizlerin maaşları artış gösterecek. Bununla birlikte, erken emeklilik için borçlanma miktarları da yükselişe geçecek. Peki, 2018 yılında maaşlar ne kadar artacak, yeni zam oranları ne kadar olacak? İşte, maaş zammı konusuna ilişkin çalışan veya çalışmayan vatandaşları yakından ilgilendirecek tüm önemli detaylar... 

Ocak ayında çalışan veya çalışmayan herkesin aldığı gelir yükselecek. Yaklaşan yılbaşıyla birlikte hemen herkesin gelirlerini etkileyen değişiklikler gündeme gelecek. 5 milyon emeklinin maaşı yeniden hesaplanacak. Memur emeklileri ise %4 zam alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alacaklar. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin net zam oranı 3 Ocak'ta netlik kazanacak. Ocak ayı itibariyle en düşük memur maaşı 2 bin 829 lira olacak. En yüksek işsizlik maaşı bin 500 liranın üzerine çıkması tahmin ediliyor. 

Halen net bin 404 lira 6 kuruş, brüt bin 777 lira 50 kuruş olan asgari ücret, 1 Ocak'ta artacak. Yeni ücret, Aralık'ta Asgari Ücret Komisyonu tarafından belirlenecek. Asgari ücret geçen yılki gibi yüzde 8 seviyesinde artırılırsa, net maaş bin 516 liraya çıkacak. Brüt asgari ücret ise bin 919 lira 70 kuruş seviyesine yükselecek. Ancak bunun üzerinde olması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET SON DAKİKA AÇIKLAMALARI

İşverenler tarafından merakla beklenen asgari ücret desteğinin sürüp sürmeyeceği konusunda hükümetten net bir açıklama geldi.  Maliye Bakanı Ağbal: "2018 yılı bütçemizde, 1 Ocak 2018'den sonraki dönemlerle ilgili bir asgari ücret desteği öngörüsü yok." dedi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Asgari ücret desteği ile ilgili 2018 bütçesinde 1 Ocak’tan sonraki dönemlerle ilgili bir asgari ücret desteği öngörüsü yok. 2017 yılındaki döneminde ilişkin 2018 yılında muhtemelen Ocak, Şubat, Mart aylarında yapılacak destekleme ödemelerinin ödeneğini koyduk. Biliyorsunuz 2016 yılında asgari ücret artışını yaptıktan sonra geçici olarak getirmiştik. Geçen sene ikinci kez uzattık. Açıkçası bu sene bunun geçici bir tedbir olduğunu düşünerek bu konuyla ilgili Çalışma Bakanlığı bütçesine bir ödenek ayrıca koymadık ama hiç ödenek koyulmadığı şeklinde bir açıklama yapılmış, bu doğru değil. 2017’den kalan ödemeleri yapacağız" açıklamasını yaptı.

İşverene çalıştırdığı işçi başına hükümet tarafından 100 TL asgari ücret desteği veriliyordu.

GÖRÜŞMELER HAFTAYA BAŞLAYACAK

Doğrudan 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, aralık ayının ilk haftasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.Bakanlıktaki toplantının ardından Türk-İş ve TİSK'in ev sahipliğinde de toplantılar yapacak Komisyon, son toplantısını aralık ayı bitmeden Bakanlıkta yaparak 2018 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek.

ASGARİ ÜCRETE ZAM

Asgari ücret 1 Ocak'ta zamlanacak. Doğrudan 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücrete zam için görüşmeler, Aralık ayının ilk haftasında Çalışma Bakanlığı ev sahipliğinde başlayacak. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil edecek. Bakanlıktaki toplantının ardından Türk-İş ve TİSK'in ev sahipliğinde de toplantılar yapacak Komisyon, Aralık ayı bitmeden 2018 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek. Asgari ücret masasında işçileri temsil eden Türk-İş, yıl sonu enflasyon oranı ile bir işçinin net yaşam maliyetini gündeme getirecek.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ YÜKSELECEK!

Çalışanların maaşına eklenen asgari geçim indirimi yükselecek. Asgari ücrete geçen yılki gibi yüzde 8 zam olursa en düşük asgari geçim indirimi 133 lira 31 kuruştan 143 lira 97 liraya çıkacak.

İŞSİZLİK MAAŞINDA TABAN VE TAVAN TUTARLAR ARTACAK!

İşsizlik maaşında taban ve tavan tutarlar da artacak. İşsizlik maaşı son 4 aylık ortalama brüt kazancın yüzde 40'ı oluyor. Bu yıl işsizlere ayda en az 705 lira 60 kuruş, en çok da bin 411 lira 20 kuruş ödeniyor. Brüt asgari ücret bin 919 lira olursa, en düşük işsizlik maaşı 767 lira 88 kuruşa, en yüksek işsizlik maaşı da bin 535 lira 76 kuruşa çıkacak.

TÜM ÖDEMELER VE BORÇLANMALAR ARTACAK!

Tüm ödemeler ve borçlanmalar da artacak. Özellikle erken emeklilik için yapılan doğum ve askerlik borçlanmalarında taban tutarlar yükselecek. Ocak ayı gelmeden harekete geçenler kazançlı çıkacak. Halen aylık en düşük borçlanma tutarı 568,8 lira seviyesinde bulunuyor. 1 Ocak gelmeden 1 çocuk için 2 yıllık (24 ay) doğum borçlanması yapılırsa, en az 13 bin 651 lira ödeniyor. Yine bu yıl bitmeden askerlik borçlanması yapanlar 540 günlük (18 ay) borçlanma için en az 10 bin 238 lira ödüyor. Eğer Ocak'ta brüt asgari ücret bin 919 lira 70 kuruş olursa, 2 yıllık doğum borçlanması 14 bin 743 liraya, 18 aylık askerlik borçlanması da 11 bin 57 liraya yükselecek.

MAAŞ ZAM ile ilgili görsel sonucu

YORUMLAR 20
  • Abalı 6 yıl önce Şikayet Et
    Zam istemeyin artsa ne olacak asgari ucret 5000 olsa ekmek 5 lira benzin 15 lira olur yani yedirmezler.
    Cevapla
  • YOZGAT 66 6 yıl önce Şikayet Et
    yıllardır avm de satış danışmalığı yapıyorum aldığımız maaş askari ücret ne bayram var ne haftasonu tatili yılbaşında bile gece 12 de kapatılıyor bu kadar adaletsiz bir düzen olamaz aldığımız maaş yetse amenna diyeceğiz ama oda yok güzel ülkemiz TÜRKİYE mizde suriyeliler yattıgı yerden daha fazla ücret alıyor devletin paras varsa önce VATAN daşına versin sonra el uşağına verir ama önce VATANDAŞ yapın gardaşım şu ücreti 2000-2500 millet bi nefes alsın bir kerede biz nefes alalım ne olur yani?
    Cevapla
  • Ali erdoğan 6 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın kardesim katılıyorum sana
    Cevapla
  • tarkan 6 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah olur kardeşim. bizim dualarımız da sizinle.
    Cevapla
  • Mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Asgari Ücret li kan ağlıyor
    Cevapla
  • GÖZDE 6 yıl önce Şikayet Et
    2017 Ekim ayında Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (AÇLIK SINIRI) bin 544 lira, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (YOKSULLUK SINIRI) ise 5 bin 30 lira oldu. Peki asgari ücret ne kadar bin 404 lira, açlık sınırının altında maaş alıyoruz.Bu parayla birde kendileri gecinsin...
    Cevapla
  • metin 6 yıl önce Şikayet Et
    hasan tuzun kuru galiba sana vererlim bu parayı gıt kirada yasa bakalim gelip buraya sonra asgari ücret 6 bın olsun dersin devletimizden allah razi olsun yıne eskı hukumetlere gore cok cok ıyı asgarı artıs yapiyor sükretmek lazim
    Cevapla
  • Hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Peki siz iş veren olsanız 5030 TL verirmidiniz
    Cevapla
  • Necmettin 6 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücretin net 2500 tl olması lazım aksi safalet hükümet Türkiye şartları nı görmesi lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!