40 milyon avro çöpe mi gitti?

Yerli otomobilin 5'li konsorsiyum tarafından yapılması kararının ardından Saab için ödenen 40 milyon avronun çöpe gittiği yönündeki eleştirilere yanıt geldi.

40 milyon avro çöpe mi gitti?
40 milyon avro çöpe mi gitti?
GİRİŞ 30.11.2017 13:41 GÜNCELLEME 30.11.2017 13:42
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Haber 7.com yazarı Mehmet Acet,  Kasım ayı başlarında yerli otomobil için atılan dev adımın ardından malum çevrelerden gelen "Saab için ödenen 40 milyon avronun çöpe gittiği" eleştirilerin arkasındaki gerçek niyeti yazdı.

İşte Mehmet Acet'in o yazısı:

Bugünkü konumuz yerli otomobil meselesi.

TOBB’un öncülüğünde başlatılan yerli otomobil seferberliği ete kemiğe bürünmüş, Kasım ayı başında Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 babayiğidi Beştepe’de düzenlenen törenle kamuoyuna tanıtmıştı.

Hedef, 2019’da baştan ayağa Türk malı olan yerli otomobilin prototipini ortaya çıkarmak, 2021’de de seri üretime geçmek.

Önümüzde maksimum 4 senelik bir süre var yani.

Hatırlayalım, yerli otomobil ile ilgili çalışmalar, şimdi Başbakan Yardımcısı olan dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından başlatılmıştı.

O dönem yürütülen çalışmalar neticesinde, İsveçli Saab Firması’nın fikri ve mülkiyet hakları 40 milyon avroya satın alınmış, TÜBİTAK’ta Türk ve İsveçli mühendislerden oluşan bir ekip elektrikle çalışan otomobil üzerinde çalışmaya başlamıştı.

5’li konsorsiyum devreye girince, birileri ya meselenin astını astarını araştırmadan, ya da siyasi saiklerle Saab için ödenen 40 milyon avronun çöpe gittiği yönünde tezvirata başladı.

Tıynetini 28 Şubat sürecinden bildiğimiz ağzı bozuk bir köşe yazarı, rakamı daha da şişirerek Başbakan Yardımcısı Fikir Işık yüzünden yüz milyonlarca liranın boşa gittiğini yazdı.

Yetmedi, CHP, aynı bağlamda bir grup araştırma önergesi verdi.

Araştırma önergesi Çarşamba akşamı Meclis Genel Kurulu’na gelince, Bakan Işık, Meclis kürsüsüne çıkıp, CHP’nin suçlamalarına yanıt verdi.

Şöyle dedi:

"Şu anda bu firma 9.3 modeli ile Çin'de otomobil üretimine geçerken acaba biz niye bugün yapamadığımızı sorgulamak yerine niye böyle bir itibarsızlaştırmaya gidiyoruz anlamış değilim. CHP'nin biraz tarihten ders çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Vecihi Hürkuş'u açlığa mahkum ettiniz, Nuri Demirağ'ı batırdınız, Devrim otomobilini sabote ettiniz, şimdi geldiniz yerli otomobili itibarsızlaştırmak için elinizden geleni yapıyorsunuz.”

Peki bu 40 milyon avro meselesinin, aslı nedir?

Birincisi; Bu paranın çöpe gittiği suçlamalarının eder tutar bir tarafı yok.

İkincisi; Uluslararası pazarlarda yer edinmiş bir otomobil markasının fikri mülkiyet haklarını satın almak için, değerinin gerçekten çok altında bir para ödenmiş durumda. Yani ticari olarak iyi bir iş çıkarıldığını söyleyebiliriz.

Üçüncüsü; TÜBİTAK’ta yerli otomobil teknolojisini üretmek için kurulan platform, faaliyetlerini sürdürüyor ve onlarca Türk mühendis bu çalışmalarda görev alıyor.

Dördüncüsü; Bu platform sayesinde Türk mühendisler İsveç’li meslektaşlarıyla birlikte ilk defa otomobil teknolojisi konusunda ciddi mesafeler kaydediyor.

Fikri Işık’ın Sanayi Bakanlığı döneminde ortaya konan hedef, yerli otomobil teknolojisinin Arge kısmını yürütmek idi.

Seri üretim ve ticaret kısmının yine özel sektör eliyle yürütülmesi öngörülüyordu.

Bu durumda, yeni oluşturulan 5’li konsorsiyumun Gebze’deki platformdan yararlanmasının önünde bir engel bulunmuyor.

Hatta, bu işin daha kısa sürede tamamlanabilmesi için, 5’li konsorsiyumun bu platforma yönelmesi, çalışmalarını burada üretilen teknoloji üzerine bina etmesinde büyük fayda var.

Neden derseniz, işin uzmanları, sıfırdan bir yerli otomobil üretmenin şakasının olmadığını, bu işin 10 yıl alabileceğini söylüyor.

Mesela, Türkiye’de otomobil duayeni olarak bilinen Jan Nahum’un bir televizyon kanalında sarf ettiği sözlere bir kulak verelim:

Şöyle diyor Nahum:

“Normalde bir otomobilin üretim safhasına geçebilmesi 10 yılı bulur. Bu yüzden bu 5 gruptan oluşan ortaklı yapının çok hızlı bir şekilde çalışmalara başlaması lazım. Bu çok ciddi bir iş, magazin malzemesi yapılabilecek bir konu değil.”

Grubun çok hızlı hareket etmesi için önümüzdeki süreçte TÜBİTAK’ta oluşturulan platformdan destek almasını bekleyebiliriz.

Bu yapılmasa bile, orada oluşturulan ekip otomobil teknolojisi için çalışmaya devam edecek.

Mesele, bağcı dövmek değil, üzüm yemek meselesi olmalı.

Ortak derdimiz ne?

Türkiye’nin uluslararası pazarlarda da bir kıymet arz edecek, her şeyi yerli olan bir otomobili kısa süre içinde ve başarılı bir şekilde piyasaya sürmesi.

Zaten geç kalmış olan bu tren de kaçırılırsa, bugün bu işi kirli siyasetin çarklarına alet edenler, on yıllar sonra yerli otomobil için yapılan yeni bir hamleyi sabote etmekle suçlanacaklar.

Öyle bir durumda olacak olan bu.

Nasıl, 50 yıl önce, 70 yıl önce bir heves bu işlerle uğraşanların önünü kesilenler, bugün hayırla yad edilmiyorsa, o vakit olacak olan da budur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kasım başında Beştepe’de yapılan törende, Devrim otomobili projesinin benzini bittiği gerekçesiyle rafa kaldırıldığını söylemişti.

Asıl gerekçe bu değildi tabi.

Bu gecikmeler, Türkiye bir tarım toplumu olarak kalsın diyenlerin baskısına boyun eğenler yüzünden bu ülkenin başına gelmişti.

YORUMLAR 31
  • belde 6 yıl önce Şikayet Et
    teknoloji satın alıyorsun bu iş kolaysa şu boşa giden para diye dedikodu siyaseti yapanlar, bu ülkenin 70-80 yıldır sömürülen kaynaklarını araştırsın. üretmediğiniz mal sizin değildir. sürekli bağımlı yaşayan bazı zihniyetler kısa yolcu anlayışla hareket ediyorlar. bunlara izin verilmemesi gerekir.
    Cevapla
  • belde 6 yıl önce Şikayet Et
    bu işin yapılmaması için baskı grupları yapıp işi sulandırmak isteyenler çıkacaktır. ya bıkmadınız mı 80-100 yıldır montaj yapmaktan. bu ülkenin kaynaklarının sömürülmesine göz yuman siyasiler hala konuşuyor. zamanında yerli uçak ve otomobili nasıl itibarsızlaştırdıklarını bu millet biliyor. şu an da aynısını yapıp birilerinin borazanlığını yapıyorlar. bunun adı da hainlik değil de nedir.
    Cevapla
  • Gokhan 6 yıl önce Şikayet Et
    Para boşa gitti ama niyetimiz iyiydi demek elbetteki zor...sanki o zamanda bunu yapacak teknik bizde yoktu....
    Cevapla
  • Arif 6 yıl önce Şikayet Et
    Böyle onların değirmenine su taşımaya devam et. Zaten o iddayı ortaya atanın amacı da bu. Yıllar öncede aynı bahanelerle üretebildiğimiz uçak ve tank fabrikaları kapatıldı, araba yaptırılmadı. Yerli aba yapılırsa montajcıaların cebine az para girecek. Mantığı anlayamadığınız için o para neden ödendi kısmını hiç anlayamazsınız. Araba üretmek uzun zaman alan bir süreç. Nasıl bir cerrrah önce kadavra üstünde çalışıp sonra canlı dokuda basit ameliyatlar ile uzmanlaşıyorsa biz de bu model üstünde canlı dokuda çalışıp uzmanlaşacağız. Sıfırdan başlanmayacak süre kısalacak. O araç için ödenen para boşa gitmedi, aldığımız modeli hiç değiştirmeden bile üretsek o araç Türk Malı.
    Cevapla
  • ahmi 6 yıl önce Şikayet Et
    BAHANE... sözlerinin hepsi kaçamak, arkası yok. Güneş balçıkla sıvanmaz. Dua et muhalefet partileri yok. Onların bu konuda da sorunu yok. Neyse bizde susalım bakalım.
    Cevapla
  • v.ali 6 yıl önce Şikayet Et
    bu üretim işi yılan hikayesi oldu bu ülkenin paraları neden keferelerin kasasına gitsinki.
    Cevapla
  • Şeyhanlı. 6 yıl önce Şikayet Et
    Yılan Hikayesine Dönen bişi yok. Olay basit. Bu ülkenin Kalkınmasını isteyemen Hainler var. Bıraksalar işimizi yapacağız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Güler'den İran'a tepki: Yaptıkları hoş değil
S&P, Fed'in ilk faiz indirimini aralıkta bekliyor