Kudüs harita üzerinde nerede yer alıyor? Kudüs’ün önemi ve tarihi!

6 Aralık Çarşamba günü Amerika Devlet Başkanı Donald Trump, 'Kudüs'ü İsrail'in Başkenti olarak tanıyoruz' şeklinde açıklamalar gerçekleştirdi. Amerika Devlet Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarından sonra bu merkezin nerede olduğu ve Kudüs’le ilgili diğer detaylı bilgiler öğrenilmek üzere sorgulamalara başlandı. Peki, Kudüs harita üzerinde nerede yer alıyor? Kudüs’ün tarihi geçmişi ve önemi nedir?

GİRİŞ 10.01.2018 09:45 GÜNCELLEME 10.01.2018 09:45
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

6 Aralık Çarşamba günü Amerika Devlet Başkanı Donald Trump, Kudüs'le ilgili çarpıcı açıklamalar gerçekleştirdi. Amerika Devlet Başkanı Donald Trump, Kudüs için; ''Kudüs'ü İsrail'in Başkenti olarak tanıyoruz'' şeklinde ifadelere yer verdi. Donald Trump'un Kudüs'e ilişkin bu açıklamaları sonrasında vatandaşlar Kudüs'ün nerede olduğunu ve Kudüs'ün tarihi geçmişi, önemine dair bilgi edinmek istiyor. Peki, tarihi ve içerisinde barındırdığı değerler ile dünya dinleri için büyük önem arz eden Kudüs nerededir? Mescid-i Aksa, Ağlama Duvarı ve Kubbet-Us-Sahra gibi değerleri içerisinde barındıran bu merkez harita üzerinde nerede yer alıyor? Kudüs'ün tarihi geçmişi ve önemi nedir? İşte, Kudüs'le ilgili merak edilen tüm bu soruların yanıtlarına haber7.com'dan erişebilirsiniz...

KUDÜS'ÜN TARİHİ GEÇMİŞİ VE ÖNEMİ

Kudüs'ün tarihi, bilinene göre milattan önce 2000'lere kadar uzanmaktadır. Tarihi boyunca iki kez yok olma kaderini tadan şehir, 23 işgale, 52 saldırıya tanıklık etmiştir. Hz. Muhammed S.A.V'in İslamiyet'in yayılmasında önemli bir nokta olan Kudüs'ten Miraç'a yükseldiği ve Mescid-i Aksa'nın burada inşa edildiği bilinmektedir. İslam için önemli olduğu kadar Yahudi ve Hristiyan dinleri için kabul gören bazı yapıtaşları burada bulunmaktadır. İsa'nın burada çarmıha gerildiği rivayeti ve bu nedenle buranın hac noktası olarak kabul görmesi Hristiyanlar için, Milattan önce 10. Yüzyılda Kral Davud'un ele geçirmesi ise Kudüs'ü Yahudiler için anlamlı kılmıştır.

Kudüs, barındırdığı dini değerlerle üç din için (İslam, Hristiyan, Yahudi dinine mensup olanların) ortak kutsal öneme sahip olduğu merkezdir. Harita üzerinde Filistin ve İsrail'in orta noktasında yer alan Kudüs, 800 bin kişilik nüfusa sahiptir. İçerisinde Mescid-i Aksa, Ağlama Duvarı, Kubbet-Us-Sahra gibi dini öneme sahip yerler bulunmaktadır. Peki, Kudüs nerededir? Harita üzerinde bulunduğu tam konum neresidir? İşte, Filistin ve İsrail'in başkent olarak nitelendirdiği Kudüs hakkında merak edilenler

KUDÜS NEREDEDİR?

Kudüs konumu itibariyle İsrail ve Filistin'in orta noktasında yer almaktadır. Bu nedenle her iki ülke için de büyük öneme sahip olmaktadır. Kudüs'ün diğer ismi, İsrailliler tarafından Jarusalem olarak bilinmektedir.

KUDÜS'TEKİ YARIM ASIRLIK İŞGAL

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı. BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor.

İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu. Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti.

kudüs

YORUMLAR 1
  • 16 Nisan 6 yıl önce Şikayet Et
    Kudüs,müslümanlarındır.Müslüman olarak kalacaktır.Yahudinin oyunu tutmayacaktır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır