2018 yılında hangi iller büyükşehir olacak? Belli oldu...

Nüfusu 500 bin kişiyi aşan 12 il, Büyükşehir statüsüne geçecek. Nüfus kriteri düşürülürse 58 il, Büyükşehir adayı olacak. Peki hangi iller Büyükşehir kapsamına girecek?

2018 yılında hangi iller büyükşehir olacak? Belli oldu...
2018 yılında hangi iller büyükşehir olacak? Belli oldu...
GİRİŞ 16.01.2018 09:58 GÜNCELLEME 16.01.2018 09:58
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

500 bin nüfus kriterini taşıyan 12 il büyükşehir statüsüne geçecek. Nüfus kriteri 300 bine düşürülürse bu sayı 58'e kadar çıkabilecek. Başbakan Binali Yıldırım’a  4 kişilik özel ekip tarafından önerge sunuldu, çalışmada bazı düzenlemeler alternatif olarak anlatıldı. Büyükşehir statüsünde olabilecek iller için 2 ayrı nüfus kriteri üzerinde duruldu. Buna göre iller Büyükşehir ve Bütünşehir olarak ikiye ayrılacak. İşte detaylar…

HANGİ İLLER BÜYÜKŞEHİR OLACAK?

Nüfus kriteri olarak 500 Bin kabul edilirse Ağrı, Afyonkarahisar, Adıyaman, Çorum, Batman,  Sivas, Tokat, Elazığ, Zonguldak, Osmaniye, Kütahya ve son olarak  Çanakkale  yeni büyükşehirler arasına girmiş olacak.

Başbakan Yıldırım'ın onay verdiği düzenleme önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a anlatılacak. Erdoğan'ın vereceği talimat sonrasında düzenlemeye son şekli verilecek. Buna göre nüfusu 750 bin kişinin üzerinde olan 30 kent büyükşehir statüsüne kavuşacak. AK Parti'nin üzerinde durduğu birinci formüle göre büyükşehir statüsü için 500 bin kişilik nüfus kriteri esas alınacak. 

300 BİN KRİTERİ!

Sunulan bir diğer seçenek ise, Büyükşehir statüsü alt sınırının 300 bin nüfus olması yönünde. Eğer bu düzenleme kabul görürse Büyükşehir sayısı 58'e çıkabilecek. Binali Yıldırım’ın da sıcak bakmadığı 300 bin nüfus kriteri baz alınırsa, Büyükşehir statüsüne geçecek iller arasına; Şırnak, Giresun, Isparta, Yozgat, Muş, Edirne, Aksaray, Kastamonu, Düzce, Uşak, Kırklareli, Niğde, Bitlis, Rize, Amasya, Siirt eklenmiş olacak.

YORUMLAR 1
  • melisa 5 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlari bosuna umutlandirmayin Duzce hakkettigi guzellige kavusamiyor ayse kesir hanfendinin koyune cok guzel duzce izleme terasi olur ama giden unutuyor buralari ne dogal gaz ne tatil köyu hic istedillerimizi yapmiyorlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Süleymaniye'deki saldırı! Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşları için devreye girdi
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik