'ABD tehdit ediyor ama Türkiye...'

İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın,Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin harekatını değerlendirdi.

'ABD tehdit ediyor ama Türkiye...'
'ABD tehdit ediyor ama Türkiye...'
GİRİŞ 31.01.2018 11:47 GÜNCELLEME 31.01.2018 11:48
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın,Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütlerine yönelik Afrin'de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'nın başarılı ilerlediğini belirterek, ''Türk ordusunun, Afrin'de hazırlıksız yakalandığı şeklindeki iddialar maksatlı ve askeri stratejiden anlamayan kişiler tarafından ileri sürülüyor.'' dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeterince hazırlık yapmadan Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattığı ve yeterince birliği olmadığı yönündeki eleştiri ve iddiaları değerlendiren Caşın, TSK'nın Fırat Kalkanı'ndaolduğu gibi bu harekata da tüm plan ve hazırlıklarını eksiksiz tamamlayarak girdiğini söyledi.

 

 

Afrin'de yürütülen harekatın Obama döneminde de planlandığını, ABD ile uzlaşı sağlanmadığı için ertelendiğini kaydeden Caşın, ''Ancak 'Zeytin Dalı Harekatı'nda siyasi, diplomatik, hukuku ve meşruiyet kavramı çok daha net. Dolayısıyla TSK siyasi irade ve hariciye ile birlikte bu hadiseyi hazırlamıştır. Ancak esas kırılma noktası ki bu çok önemli ABD'nin, 5 bin tır ve 2 bin kargo uçağı dolusu silahı sınırımıza yığması ve bölgede 3 hava üssüne sahip olması, Türkiye'nin milli güvenliğini olumsuz yönde etkilemeye başlamıştı.'' diye konuştu.

''ELEŞTİRİLER MAKSATLI VE ASKERİ STRATEJİDEN UZAK''

Prof.Dr.Caşın, TSK'nın istihbarat birimleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) terör örgütünün hazırladığı tüm planları önceden deşifre edip dünyaya duyurduğunu kaydetti. 

Operasyon ilerledikçe TSK'nın yabancı askeri uzmanlar desteğiyle profesyonelce hazırlanmış tuzaklarla karşılaştığını aktaran Caşın, şu değerlendirmelerde bulundu: 

''Yaklaşık 3-4 bin yabancı askeri uzman çalışmış. İş makineleriyle bu hendekler kazılmış, siperler ve korunaklar yapılmış. Bunlar normal uçaklarla dahi zor düşürülecek mevziler. Bu bakımdan ordunun burada hazırlıksız olduğu yolundaki birtakım iddialar maksatlı ve askeri stratejiden anlamayan kişiler tarafından ileri sürülüyor. TSK'nın görevi karada, denizde ve havada Türkiye'nin sınırlarını ve Türk milletinin güvenliğini korumaktır. Bu 7/24 ordunun birinci vazifesi olup anayasal bir görevdir. 

Türk ordusunun mühimmatı yeterli, silahı da yeterli. Aynı zamanda bir orduyu muharebede ileriye götüren onun motivasyonudur. Şu anda TSK'nın motivasyonun çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Dünyada hiçbir halk devletinin ordusuna dolma, çorba yapıp göndermez, götürmez. Tüm bunlar, Türk ordusu ile Türk halkının ortak maneviyatından kaynaklanıyor.'' 

''TSK TAM HEDEF BELİRLEYEREK VURUYOR''

Prof. Dr. Caşın, harekatın yavaş ilerlediği yönündeki iddiaların, arazi koşulları ve mevsim şartlarını bilmeden yapıldığını TSK'nın sivil kayıplara neden olmadan ilerleyişini sürdürdüğünü belirtti.

Türk ordusunun elindeki silahları Cenevre ve Lahey sözleşmeleri ile uluslararası savaş hukuku ve silahlı savaş hukuku gereği doğrultusunda kullandığını vurgulayan Caşın, şöyle devam etti: 

''Türkiye bu silahları sivillere karşı kullanmıyor. Sivil kayıpların yaşanmaması için ciddi bir çaba içinde. Ama şunu da biliyoruz ki teröristler sivilleri kalkan olarak kullanıyor. Ordu böyle bir durumla karşılaşmamak için tam hedef belirliyor. Bu bakımdan kullanılan mühimmat hedefinin, ayrıcalıklı olarak tam manasıyla tespit edilmesi gerekiyor. Yoksa bombardıman uçaklarımız bombaları atar ve bu da çok sayıda sivil kayba neden olur. Burada mühim olan Türk ordusunda zayiatın artmaması, ikincisi tek tek sivillerin ayıklanarak bu hedeflere ulaşılması. Afrin'in teröristlerden temizlenmesi harekatı temkinli bir şekilde ilerliyor. Bence harekat dünyada pek az ordunun yapabileceği azim ve kararlılık içerisinde devam ediyor.

Ayrıca HDP hariç muhalefet partileri, operasyonu hem anayasal düzeyde hem mecliste destekledi. Bu operasyona verilen destek terörden çok çeken bir milletin bu bölgede bir terör devleti kurulmayacağına dair azminin, kararının siyasi göstergesidir diyebilirim.''

''ABD TÜRKİYE'Yİ TEHDİT EDİYOR''

Prof. Dr. Mesut Hakkı Çaşın, ABD'nin dolaylı yollardan sürekli Türkiye'yi tehdit ettiğini bunun da başarılı giden harekat için tek ciddi sorun olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu operasyondan sonra Münbiç'e doğru ilerleyeceğini anlatan Çaşın, ''Ama karşımızda ciddi bir tehdit var. ABD bu tehditleriyle NATO'nun 5. ve 6. maddesini ihlal ediyor. Türkiye meşru müdafaa hakkını BMGK'nın vermiş olduğu terörle mücadele hakkını kullanıyor. Altını çizerek söylüyorum bu bir işgal harekatı değil bu bir antiterör harekatıdır. Dolayısıyla devletin meşru müdafaa hakkıdır. PKK tarafından Türkiye'ye yüzlerce bomba, füze atıldı. Dolayısıyla bu harekatın başarılı olmaması için hiçbir sebep yok.'' diye konuştu. 

Türkiye'nin, bu harekatın devamı olan diğer harekatları da gerçekleştireceğine inandığını ifade eden Caşın ''Hiç kimse Türk halkını ve Türk ordusunu tehdit edemez.'' dedi.

Türk ordusunun vatanını korumak için var olduğunu vurgulayan Prof. Dr. M. Hakkı Caşın, sözlerini şöyle tamamladı:

''Hiç kimse, Türk milletini, Türk ordusunu tehdit etmeye cüret edemez. Bu bakımdan Türkiye'nin haklılığı uluslararası toplum tarafından da zaman içerisinde kabul edilecektir. Bunun için çok iyi diplomasi çok iyi medya desteği ve halkın doğru şekilde bilgilendirilmesi gerekiyor. Ayrıca sahada bazı yanlış resimlerin mutlaka önlenmesi gerekiyor. Aksi halde TSK'nın uluslararası ceza mahkemesinde yargılanmasına sebebiyet verir. Bu bakımdan Özgür Suriye Ordusunun da iyi denetlenmesi gerektiğinin altını çizmek lazım. Zafer her zaman adil olanındır. Türk ordusu da her zaman adil bir ordudur, sivillere değil teröristlere karşı savaşmaktadır.''

YORUMLAR 1
  • Candan 6 yıl önce Şikayet Et
    Turk milleti ancak ve ancak secsede Allah,a karsi egilir ve insaAllah abd nin sonunuda turk milleti getirecek
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas'tan İsrail'i karıştıracak bir açıklama daha! "İsrail, halkına yalan söylüyor"
Kassam’dan İsrail’e çifte darbe! ‘Ordusunu vur, kamuoyuna yön ver’