Bu uygulama Türkiye'de bir ilk!

Adana Şehir Hastanesinde yeni doğan bebeklerin kaçırılmasına ve karışmasına karşı çipli Pembe Takip Kod Sistemi uygulanması başlatıldı. Türkiye’de ilk defa uygulanan sistem Amerika’da ‘Sağlıkta En İyi Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi (RFID) Çözümü’ ödülü aldı.

GİRİŞ 09.05.2018 09:56 GÜNCELLEME 09.05.2018 10:13
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Adana’da uygulanmaya başlayan Pembe Kod Takip Sistemi ile yeni doğan bebeklere ve annelerine çipli bileklikler takılıyor. Bilekliğin takılmasıyla annenin bulunduğu odadan bebek çıkarıldığı an hareket sensörlerinin devreye girmesiyle alarm çalıyor, servis kapıları otomatik kilitleniyor, güvenlik güçlerine giden acil kodlu mesaj ile güvenlikler alarm çalan servise yönlendiriliyor.

HEM ANNEYE, HEM BABAYA TAKILIYOR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İdari Sorumlusu Doç. Dr. Raziye Narin, uygulamadan hem hastalar hem de çalışanların son derece memnun olduğunu iş yoğunluğundan dolayı ‘gözden bir şey kaçacak’ endişesini artık yaşamadıklarını söyledi. Doç. Dr. Raziye Narin, Adana Şehir Hastanesinde bebekler için çok yüksek güvenlik önlemleri aldıklarını kaydederek, “Pembe kod uygulamamızda annelere doğum yaptıkları andan itibaren hem kendi kollarına hem de bebeklerinin kollarına özel cihazlar içeren, çipli bileklikler takmaktayız. Öncelikle annenin bilgilerini içeren, içerisinde özel cihaz olan pembe bir bileklik hazırlanıyor. Bu cihazla birebir eşleştirdiğimiz bebek için hazırlanan yeşil renkli cihazımız var. Bunun içerisinde de bebek takip sistemi adı verilen özel bir sistem var. Bunu da bebeğin koluna ya da ayak bileğine takıyoruz” dedi.



BEBEK İÇİN GÜVENLİ ALAN BELİRLENİYOR

Sistemin bebeğin koluna taktıktan hemen sonra aktive olduğunu belirten Doç. Dr. Narin, “Aktive olduktan sonra da bebek için güvenli bir alan belirleniyor. Bu alan bebeğin doğduğu, annenin içinde kaldığı oda. Bu oda içerisinde çeşitli hareket sensörleri var. Bu sensörler bebeğin hareketlerini hemen algılıyor. Eğer anne odada tek başınaysa, lavaboya gittiğinde veya uyuya kaldığında bile bebeğin asla habersiz bir şekilde odadan dışarı çıkarılması söz konusu olmuyor. Bu nedenden dolayı anneler de çok mutlu oluyor” diye konuştu.

Doç. Dr. Raziye Narin, Bebeğin dışarı çıkarıldığında hareket sensörlerinin bebeğin hareketlerini algıladığını vurgulayarak, “Tüm birimlerimize uyarı sinyalleri gidiyor. Servisin tüm kapıları kapanıyor. O anın kamera görüntüleri monitörlere yansıtılıyor. Tüm güvenlik birimlerini derhal sinyalin geldiği bölgeye intikal ediyorlar. Böylece bebeğin habersiz bir şekilde anne odasının dışına çıkarılması engellenmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

 
YORUMLAR 18
  • Ağrı 5 yıl önce Şikayet Et
    iyi de bu pisliği yapmak isteyen bilekliği çıkarıp atabilirse yine bi anlamı kalmaz bu korumanın. onu da düşünmüşler mi acaba??
    Cevapla
  • Abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    Yani okadar güvenlİği aldıklarına göre Okadar rahat çıkaramazlar herhalde
    Cevapla
  • Selami 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu sistem Isparta şehir hastanesinde çoktan beri var.
    Cevapla
  • .... 5 yıl önce Şikayet Et
    Teknoloji nin tavan yaptigi su zamanda gec kalinmis bir uygulama
    Cevapla
  • MEHMET DEMİR 5 yıl önce Şikayet Et
    peki bu cihaz sagliga zararli mi degilmi
    Cevapla
  • izmir-dobracı 5 yıl önce Şikayet Et
    bilekliği kesip atarlarsa ne olacak o zaman alarm diye bizmi bağıracağız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Saraçhane provokasyonunda polislere kaldırım taşı atıldığı anlar ortaya çıktı!
Sosyal medyada lüks otomobil satışı: Piyasaya göre 5 kat aşağıda fiyatlar!