AB heyeti vize muafiyeti görüşmeleri için geliyor

Perşembeden itibaren iki gün boyunca İçişleri, Adalet ve Dışişleri yetkilileriyle bir araya gelecek heyetin görüşmelerinin teknik boyutta olacağı belirtildi

AB heyeti vize muafiyeti görüşmeleri için geliyor
AB heyeti vize muafiyeti görüşmeleri için geliyor
GİRİŞ 30.05.2018 09:17 GÜNCELLEME 30.05.2018 09:50
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki vize  muafiyeti görüşmeleri kapsamında Ankara’ya gelecek AB heyetinin, Türk  yetkililerle teknik görüşmeler yapacağı bildirildi. 

Vize muafiyetini görüşecek AB heyeti, perşembe ve cuma günü Ankara’da  temaslarda bulunacak. Heyet, Türkiye’nin şubat ayında vize muafiyetine ilişkin  sunduğu belge üzerindeki incelemelerinin ardından iki gün boyunca AB Bakanlığı,  Dışişleri Bakanlığı ve İçişleriBakanlığı yetkilileriyle toplantılar yapacak. Bu  görüşmelerin teknik konular üzerindeki toplantılar şeklinde geçeceği öğrenildi.

Üst düzey bir AB yetkilisi, AB Komisyonu Göç ve İç İşleri Genel Müdür  Yardımcısı Simon Mordue başkanlığındaki heyetin, Ankara’daki görüşmelerinde Türk  tarafının sunduğu belgedeki bazı konuların nasıl ileri taşınabileceği hakkında  görüş alışverişinde bulunacağını söyledi.

Türk tarafı, şubat ayında vize serbestisine ilişkin çalışma belgesini  AB’ye teslim etmişti. Türkiye, muafiyet için 72 kriterin yerine getirildiğini  belirtiyor, AB tarafı ise bunlardan 65'inin gerçekleştiğini savunuyordu.

AB yetkilisi, üzerinde anlaşma bulunmayan konuların bazılarının  çözülmesinin daha kolay olacağını, bunlardan birinin biyometrik pasaportların  kullanımı olduğunu belirtti.

AB yetkilileri, çözümü daha zor konuların terörle mücadele ve kişisel  verilerin korunması olduğunu ve bunlar için yasa değişikliği gerektiğini dile  getiriyor.

AB tarafı, Türkiye ile vize serbestisi sürecinin iki aşamalı olduğunu  ifade ediyor. Bunlardan ilki teknik süreç. AB Komisyonu, iki tarafın üzerinde  anlaştığı 72 kriterin hepsinin tamamlanması istiyor.

Teknik sürecin ardından AB Komisyonunun, üye ülkelere bir raporla  kriterlerin yerine getirildiğini bildirmesi ve vize muafiyetinin uygulanmasını  önermesi gerekiyor. Bunun ardından üye ülkelerin iç işleri ve adalet  bakanlarından oluşan konseyin vize muafiyeti için uzlaşıya varması isteniyor.  Bunun ardından konu Avrupa Parlamentosuna gidiyor ve burada da belgenin  onaylanması gerekiyor.

Avrupa Parlamentosu için Mayıs 2019’da seçimler yapılacak. Türkiye,  vize muafiyetine ilişkin oylamanın parlamento seçimleri sonrasına kalmamasını ve  hızlı bir süreç işletilmesini bekliyor.

Türkiye ile AB arasında Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ve  Geri Kabul Anlaşması 16 Aralık 2013 tarihinde Ankara’da imzalanmıştı. Varılan  uzlaşı, Türk vatandaşlarının Schengen alanına vizesiz seyahatlerinin Türkiye-AB  Geri Kabul Anlaşması’nın 1 Ekim 2017 itibarıyla tüm hükümleriyle uygulanmasının  ardından 2018 yılı içerisinde sağlanmasıydı.

Vize serbestisi, biyometrik pasaportu olan Türk vatandaşlarının  Schengen bölgesine 180 gün içinde üç aylık vizesiz giriş imkanı öngörüyordu.

YORUMLAR 2
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Sonuc çikmaz boş işler.
    Cevapla
  • Erhan 5 yıl önce Şikayet Et
    Ab hikayesi taviz vermeyin bari Ben Avrupa vatandaşı Türküm bunların ciğerini bilirim kandırıyorlar Türkiye yi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki aksaklık 40 saattir çözülemedi
WhatsApp'a ağır suçlama! Şoke eden Gazze iddiası