Astsubay çavuşluktan generalliğe

YAŞ’ta albaylıktan generalliğe terfi eden Gürdal ve Albasan başarı hikayeleriyle dikkat çekti. Astsubay kökenli Gürdal ve Albasan’ın önce subaylığa geçiş yaptıkları ve azimleri sayesinde generalliğe kadar yükseldikleri anlaşıldı.

Astsubay çavuşluktan generalliğe
Astsubay çavuşluktan generalliğe
GİRİŞ 04.08.2018 13:53 GÜNCELLEME 04.08.2018 16:08
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı ile astsubay kökenli olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Personel Albay Remzi Albasan ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Hava Personel Albay Orhan Gürdal, tuğgeneralliğe terfi ettirildi. Böylece mesleğe astsubay çavuş olarak başlayıp sonra subay olan iki isim, tuğgeneralliğe terfi ettirilen 41 albay arasında yer aldı.

Şura’da terfilerle ilgili alınan kararlar, önceki akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasının ardından açıklandı. 41 albayın general ve amiralliğe terfi ettirildiği, yedi general ile iki amiralin bir üst rütbeye yükseltildiği terfi listesinde, dikkat çekici ayrıntılar yer aldı. Astsubay çavuş olarak TSK’da başlayan meslek hayatında 1993’te subay olan Personel Albay Remzi Albasan, 30 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere tuğgeneralliğe terfi ettirildi. Albasan, darbe girişiminden sonra Genelkurmay Başkanlığı döneminde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın özel kalem müdürlüğünü yapmaya başlamıştı.

 

 

TIP KAZANDI AMA...

Tuğgeneralliğe terfi eden astsubay kökenli ikinci isim ise Hava Personel Albay Orhan Gürdal oldu. Askeri çevrelerde konuşulanlara göre, Gürdal’ın askerlik mesleğini seçmesinin ilginç bir hikayesi var. Isparta Ticaret Lisesi mezunu olan Gürdal, üniversite sınavında tıp fakültesini kazandı. Ancak yoksulluk nedeniyle tıp eğitimi almasına ailesinin gücü yetmedi. Gürdal, bunun üzerine İzmir Gaziemir’de astsubay yetiştiren Hava Teknik Okulu’nda eğitim gördü. 1985’te mesleğe astsubay çavuş olarak başlayan Gürdal, 1998’de başarı göstererek subaylığa geçti.

DARBEYİ ÖNGÖRDÜ

Gürdal, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından terör örgütü FETÖ ile mücadelede de kritik görevler üstlendi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Genelkurmay Karargâhı’nda bulunan evrakı inceleyen bilirkişi heyeti üyeleri içinde yer alan Gürdal’ın da imzasını taşıyan rapor ile 2015’te Genelkurmay’a FETÖ’nün darbe yapabileceğinin yazılı olduğu bir bilgi notu iletildiği ortaya çıkmıştı. Bilgi notunda “TSK bünyesindeki örgüt mensuplarına müdahale edilmesi durumunda, örgüt içinde aşikar olanları ortaya atıp kalan mensuplarını kurtarma çabasına girebileceği, bunlardan çare bulamaması durumunda ise erken ve olgunlaşmamış bir darbe girişiminde bulunabilirler” denilmişti.

ERDOĞAN'A SUNDU

Genelkurmay General-Amiral Şube Müdürü olan Albay Gürdal, YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ile birlikte Erdoğan’a onay için arz eden isim oldu. Gürdal, böylece kendi isminin de yer aldığı terfi listesini Cumhurbaşkanı’na arz etmiş oldu. Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde, Gürdal’ın Cumhurbaşkanı’na listeyi onay için sunduğu anın fotoğrafları da yer aldı.

‘KADRO-RÜTBE UYUMU SAĞLANDI’

Şurada general-amiral terfilerinde ise ağırlıklı olarak FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kuvvet, ordu, kolordu ve tümen seviyesindeki bazı birliklerinde zedelenen kadro-rütbe uyumsuzluğunun giderilmesine yönelik kararların alınması dikkat çekti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal oramiralliğe, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel orgeneralliğe, Genelkurmay Harekât Başkanı Tümgeneral Kemal Yeni korgeneralliğe, Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı Tümgeneral Sinan Yayla korgeneralliğe, Özel Kuvvetler Komutanı Tuğgeneral Ahmet ErcanÇorbacı tümgeneralliğe yükseltildi. FETÖ’nün kumpas mağdurlarından Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdem Koçer de tümamiralliğe terfi ettirildi. Hava Harp Okulu Komutanı Tuğgeneral Rafet Dalkıran da tümgeneral oldu. Böylece bu kadrolarda görev yapan komutanlar, bu kadrolara uygun rütbelere yükseltilmiş oldu.

‘AİDİYETİ GÜÇLENDİRİYOR’

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Hamza Dürgen, geçmiş yıllarda astsubay kökenli Cemal Balıkçı ile Engin Çırakoğlu’nun generalliğe yükseltildiğini belirtti. Son karar ile general olan astsubay kökenli ismin dörde çıktığını ifade eden Dürgen, “Astsubay kökenli subayların da generalliğe terfi ettirilmesi liyakat ve yeterliliğin ön planda tutulduğunu göstermektedir. Özellikle tabanda, saha tecrübesi olan liyakatli kişilerin TSK komuta kademelerine terfi ettirilmeleri, alt kademede moral ve motivasyonu olumlu etkilemekte ve aidiyeti güçlendirmektedir” dedi.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 22
  • Metin 5 yıl önce Şikayet Et
    Bak sen şu Süpermenlere. Herhalde atomu parçalamışlardır? :))
    Cevapla
  • AZİM 5 yıl önce Şikayet Et
    BURDA bir azmin başarısı anlatılıyor, senin böyle bir hikayen var mı canım?
    Cevapla
  • er hikmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu kişinin sb lık formasyonu nerde? 6 aydamı kazandırıldı? o zaman kapatalım harp okullarını 6 ayda sb da oluyormuş demek ki.
    Cevapla
  • leon 5 yıl önce Şikayet Et
    Askeriyenin benim acimdan cok ta bir disiplin ve guven konusunda gercekligi kalmamistir emniyette ayni sahsim olarak guvenmiyorum hic birine 15 temmuz ve sjnrasi ortaya cikan iliskilerden dolayi birde siyasi kimseyede guvenmiyorum ne zaman siyasi ve askeri ust ayaga dokunurlar o zaman eyvallah dunun ergenekomculari bugunun kahramanlari o gun hain djyorlardi bugun magdur ve kahraman beynim alisik deyil boyle donuslere
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 5 yıl önce Şikayet Et
    Orhan Gürdal, görev adamıdır, temizdir. Liyakat açısından güzel bi seçim olmuştur. Hayırlı olsun....
    Cevapla
  • temsil 5 yıl önce Şikayet Et
    bide bu kosovadaki türk temsil heyetine gözden gecirilmeli devletin ayagina atmayan insanlar gelmeli arti kadro çoook şiskin insallah 1 yetkili okur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...