Muş'ta doğal soğuk hava deposu

Muş'un Varto ilçesinde vatandaşlar, yazın ürettikleri peynir, tereyağı gibi süt ürünlerini bozulmaması için doğal soğuk hava deposu olarak kullandıkları mağarada koruyorlar

GİRİŞ 15.10.2018 14:19 GÜNCELLEME 15.10.2018 14:41
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Muş'un Varto ilçesinde vatandaşlar, ürettikleri süt ürünlerini korumak için mağarada muhafaza edip, belirli dönemlerde ihtiyaca göre çıkarıp tüketiyor.

Yöre sakinleri, hazırladıkları peynir ve tereyağlarını sıcaktan korumak amacıyla Kayadelen köyü yakınlarındaki Kunav Mağarası'nda saklıyor. İki katlı mağaraya bırakılan süt ürünleri ihtiyaca göre çıkarılıp tüketiliyor.

 

 

Kayadelen köyü sakinlerinden Hüsamettin Apak, ürünlerin yaz aylarında sıcaktan, kış aylarında da dona karşı  korunduğunu söyledi.

Mağarada yılın her mevsiminde sıcaklığın 2- 3 derece olduğunu aktaran Apak, "Dedelerimizden gelen bir gelenektir. Kışlıklarımızı, peynirimizi ve yağımızı burada muhafaza ediyoruz. Mağarayı soğuk hava deposu gibi kullanıyoruz.  Burada saklanan peynirler kaldıkça daha daha lezzetli oluyor."

Mağaraya bırakılan süt ürünleri için herhangi bir önlem almadıklarını  dile getiren Apak, "Mağaraya bıraktığımız peynirler için herhangi bir bekçi veya  önlem almıyoruz çünkü buralarda şimdiye kadar hırsızlık olayı olmadı." dedi.

İbrahim Apak da kışlık erzağın tümünün buzdolaplarına sığmadığını  belirterek, "Mağara köye çok yakın olduğundan ihtiyaç duyuldukça rahatlıkla gidip  ürünlerimizi alabiliyoruz." diye konuştu.

YORUMLAR 6
  • Türl 5 yıl önce Şikayet Et
    Yerini konum olarak atın.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    birileri gelip alsa yani çalsa ne olacak
    Cevapla
  • vatan 5 yıl önce Şikayet Et
    Terör örgütleride yerini biliyor istedikleri zaman girip alıyorlarmı ?
    Cevapla
  • mami 5 yıl önce Şikayet Et
    bilmiyorlarsa da şimdi öğrenmişlerdir.
    Cevapla
  • muallim 5 yıl önce Şikayet Et
    eminim teröristlerde eli boş girip dolu çıkıyor..
    Cevapla
  • mutlu gs 5 yıl önce Şikayet Et
    inşallah PKK ya lojistik destek değildir!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ferdi ve Barış Alper'in peşindeki takımlar ortaya çıktı!
Ankara’da sokak köpeklerinden 15 yaşındaki kız çocuğuna saldırı