Ersan Şen'den herkesin konuştuğu tutuklamaya yorum

Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 80'inci yıldönümünde dün tüm yurtta düzenlenen törenlerle anıldı. Edirne'deki törenlerde, tören alanının yanından geçen Emine Şahin,'in sözleri sonrası tutuklanmasını Prof. Ersan Şen yorumladı.

Ersan Şen'den herkesin konuştuğu tutuklamaya yorum
Ersan Şen'den herkesin konuştuğu tutuklamaya yorum
GİRİŞ 12.11.2018 12:35 GÜNCELLEME 12.11.2018 14:17
Bu Habere 290 Yorum Yapılmış

Serkan Üstüner / Haber7.com

 

 

Edirne’de 10 Kasım günü saat 09:05’te polisler tarafından gözaltına alınan ve ardından tutuklanan Emine Şahin’e verilen bu tutuklama kararını Türkiye'nin önde gelen ceza hukukçusu Prof. Ersan Şen’e sorduk.

OLAY NASIL OLMUŞTU

 

 

Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 80'inci yıldönümünde dün tüm yurtta düzenlenen törenlerle anıldı. Edirne'deki törenlerde, tören alanının yanından geçen Emine Şahin, "Atatürk ilah değildir, bu bir kıyamdır" dedikten sonra polisler tarafından gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemede Atatürk'ün manevi hatırasına hakaret suçundan tutuklandı.

İşte Şen’in açıklamaları:

TUTUKLAMA AĞIR BİR KARAR

Cumhurbaşkanlığı makamına ve Atatürk’ün manevi hatıratına hakaret ifade hürriyeti kapsamında değerlendirilmesi gerekir. Hakaretin suçu var ama tutuklama ağır bir karar. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılması gerekirdi.

HAKARET OLABİLMESİ İÇİN KÜFÜR OLMASI ŞART

Cumhurbaşkanlığı makamına ve Atatürk’ün manevi hatıratına hakaret suçları 2 ila 4 yıl arasındadır. Son zamanlarda bu meselelere önleyici olarak bakıyorlar.

Bu bir hakaret değildir. Hakaret olabilmesi için küfür olacak. Madde-i mahsusa isnat edecek. Somut bir delil ortaya koyacak.

"BAŞKA HAKARETLERDE BU TÜR KARARLAR ÇIKMIYOR"

Hem Atatürk’ün manevi hatırasına hakaret hem de Cumhurbaşkanlığı makamına hakaret konusunda geniş uygulamalar var. İfade hürriyetini sınırlıyorlar. Misal başka hakaretlerde bu tür kararlar çıkmıyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI VE ATATÜRK İÇİN HASSASİYET VAR

Cumhurbaşkanlığı ve Atatürk için ayrı ayrı kanunlar var ama bu ara bu konuda bir hassasiyet var. Tutuklama bir tedbir. Adli kontrol tedbiri de aynı şartlara sahip. İddia ağır değilse kuvvetli suç şüphesini gösteren deliller de varsa yani o suçun işlendiğine dair suçun tespiti halinde adli kontrol şartı uygulanır.

BU TÜR DAVALARI BİR AN ÖNCE NETİCELENDİRMEK GEREKİR

Ama uygulamada zannedersem Cumhurbaşkanlığı makamı, Atatürk’ün manevi hatırası bizim hassasiyetimiz diyerek kanunda yok ama bunu tedbir amaçlı yapıyorlar. Her iki hakaret yönünden tekrarlanmasın, önlensin.

Bu iki durumda da bir an önce bu davaların yargılanması yapılıp neticelendirilmesi gerekir.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 290
  • Misafir sanatçı 5 yıl önce Şikayet Et
    Fakat şu da varki ; Nerede olursa olsun bu veya buna benzer provokatörleri mümkün olduğu kadar en ağır ceza ile cezalandırmak lazım . Zorla kaçınıyorlar.
    Cevapla
  • Atakan 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadının tek sorunu bu mu lendi işine baksın seversin sevmezsin kimseyi ilgilendirmez ama boş boş konuşmayacak suyu bulandırmaya çalışan bir provokatör
    Cevapla
  • Aydın lı 5 yıl önce Şikayet Et
    Siz bu kafayla keşke yunan kazansaydı diyen alim müsveddesini de savunursunuz. Yazık size Rabbim hepinize hidayet versin
    Cevapla
  • nihat88 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizler inanan insanlarız.Bu ülkeye taş üstüne taş koymuş olan hizmetkarlar sevgimiz saygımız sonsuzdur.İsteyen de sevmeyebilir.Eleştirebilir hakaret etmeden.durum böyle ise tutuklama çok ağır.Haşa Allah'a Peygamberime küfreden bir sürü sapık var ama hiç tutuklayalım diyen yok.bu bizi çok yaralıyor..Rabbim sonumuzu hayırlı etsin...
    Cevapla
  • Gürkan 5 yıl önce Şikayet Et
    Kimi yaşayanları ölmüşe şikayet eder, kimi sanki duyacakmış gibi ölmüşe küfür eder ya kardeşim bırakın adamı da mezarında yatsın. Günahı sevabı kendine yaşamış gitmiş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ölen borçlusunun mezarını açtı, mezarı ateşe verip canlı yayın yaptı!
Türkiye 23 Nisan'ı kutluyor: Numan Kurtulmuş Birinci Meclis'te konuştu