Okula başlama yaşı değişiyor

6-7 yaş çağ nüfusunun iç içe girdiğini belirten Millî Eğitim Bakanı Selçuk “69 ay bu karışıklığı çözecek” dedi.

Okula başlama yaşı değişiyor
Okula başlama yaşı değişiyor
GİRİŞ 06.03.2019 09:44 GÜNCELLEME 06.03.2019 09:56
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okula başlama yaşı, anaokulu ve eğitimcilerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Eğitimcilerin statüsünü ve itibarını güçlendirmek için Öğretmenlik Meslek Yasası’nı hazırladıklarını belirten Bakan Selçuk şunları söyledi: Süreç bizim açımızdan tamam. Maliye Bakanlığı ve Meclis aşamasını bekliyoruz. Okullarda dershanelerin kapatılması sonrası bir açık ve ihtiyaç olmaması için çalışmalarımızı tamamladık. Destek kurslarının iyileştirilmesiyle ilgili çok yönlü bir modelleme çıkardık. Tüm derslere ilişkin video kütüphanesi oluşturuyoruz. Çok yetkin öğretmenleri seçiyor, yıl boyunca var olan içerikleri sunmasını istiyoruz. Ücretsiz olarak, mobil olarak, bir IP TV üzerinden ya da başka yerden.

 

 

ÇAĞ AYRIMI YAPMALIYIZ

Okula başlama yaşı ve zorunlu anaokulu eğitimiyle ilgili de Bakan Selçuk şu açıklamaları yaptı: Yaşı çağ nüfuslarını net ayırabilelim diye 69 ay olarak değiştirdik. Çünkü 6-7 yaş çağ nüfusu iç içe girdi. 4+4+4’ten sonra aynı çağın nüfusunda yüzde 40’a yakın çocuğumuz oldu. Bütün bu karışıklığın önüne geçmek için 69 ayı uygulayacağız. Ayrıca anaokulu eğitiminin 5 yaşında zorunlu olması için 3 yıllık bir sürece ihtiyacımız var. Derslik ve öğretmen ihtiyacını tamamlamamız gerekiyor. Lise sona gelmiş çocuklarımız için de kafalarındaki soru işaretlerine çözüm sunacak bir çalışma yaptık. Çünkü onların, ‘Acaba neyi seçsem?, Hangi bölüm bana daha iyi gelir?’ endişeleri olabiliyor. Bununla ilgili bir set hazırladık. Bu set yaklaşık 1,5 saat süren bir testle çocuğun mesleki eğitimin hangi ana ya da alt dalına uygun olduğunu gösterecek. 

VELİLER İSTERSE 1 YIL ERTELEYEBİLİR

Millî Eğitim Bakanlığı, 69 ay olarak belirlenen okula başlama yaşının 2019-2020 eğitim-öğretim yılında uygulanacağını bildirdi. MEB’in açıklamasında şunlar söylendi: 69, 70, 71 aylık çocukların, ilkokul 1. sınıfa kaydı zorunludur. Fakat veli isteğiyle 1 yıl erteleme yapılabilir. 66, 67, 68 aylık çocuklar, okul öncesi eğitim kurumu aday kaydına alınacak. Ancak veli isteğiyle ilkokula 1 yıl erken başlayabilir. 

 

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 6
  • SKY 5 yıl önce Şikayet Et
    Bana göre en güzel yaş 1. sınıf için 7 yaş.. Biz öyle gittik hiç sıkıntı olmamıştı.. yani 78 ile 90 ay arası zorunlu olmalı
    Cevapla
  • kerime 5 yıl önce Şikayet Et
    bence becerebilecek cocuk bes yasinda bile ilk okula baslar.ben koy okulunda okudum.bizim okul tek nisifti ve tek sinifta bes sinifin dersi goruluyordu.ben bire giderken dorde giden cocuklarin egitimini aldim hatta onlari gectim.
    Cevapla
  • Ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Eğitim sistemimiz hiç bir zaman düzelmeyecek. Her gelen Bakan yeni bir sistem kurmaya karar veriyor ve çocuklarımız deneme yanılma yöntemleri ile eğitim görüyor. Reisin bu işe el atması gerekiyor. Dünya üzerinde bütün eğitimleri araştırırsın sonra ortak akıl ile hangi eğitimin Ülkemize uygun ise onu harmanlar sistemi kurarsın. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi olabilir ama bu işi yoğurt yeme işi değildir. Yeni nesilleri yetişiyor sonuç itibarı ile çok ama çok dikkat etmek gerekiyor.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Reisimiz bu ise el atti zaten.O yuzden Ziya Selcuk Beyi bakan yapti.Ben bu bakandan umutluyum.Adam zaten bir senede yaslandi.Kolay degil bu is.
    Cevapla
  • Vahim 5 yıl önce Şikayet Et
    Büyükleri eğittiniz de çocuklar kaldı. Bırakın çocuklar çocukluğunu yaşasın. Koy bir odaya yat yat kalk kalk çocukların psikolojisi bozuluyor. Pek çok okul kreş gibi yerlerde bahçe bile yok temiz hava alacak. O nesilden sonra ne hayır beklenir. Aile terbiyesi görmesin diye hemen tepin dörtduvar arasına yazıklar olsun.
    Cevapla
  • Mustafa Çoban 5 yıl önce Şikayet Et
    5.5 yasında başlasın çözülüyor yani 69 ay nedir ya 5 yıl 9 aylık çocugun okulda.ne işi var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünyanın gözü bu görüşmede! Heniyye Türkiye'ye geliyor
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu