'İstanbul Öykü Festivali' başlıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi işbirliği ile bu yıl ilk defa düzenlenecek İstanbul Öykü Festivali, 15 ve 16 Mart’ta edebiyatseverleri bol öykülü bir yolculuğa çıkaracak.

'İstanbul Öykü Festivali' başlıyor
'İstanbul Öykü Festivali' başlıyor
GİRİŞ 14.03.2019 15:49 GÜNCELLEME 14.03.2019 15:49

Edebiyatın en kadim türlerinden sayılan ve kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası olan öykü için kapsamlı bir etkinlik düzenleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ile TYB İstanbul Şubesi’nin ortaklığında bu yıl ilki gerçekleşecek olan “İstanbul Öykü Festivali” için geri sayım başladı.

Ustalar Festivalde

Öykücülerden öykü eleştirmenlerine, yaşayan ustalardan vefat eden efsanevi öykücülerimize kadar birçok öykücüyü kürsüsüne taşıyacak olan festivalde, Ömer Seyfettin ve Mustafa Kutlu için özel oturumlar düzenlendi. Öykünün serüveni, dünü-bugünü, okuyucu ve yazar açısından gelişimi ile toplumdaki karşılığını analiz edecek olan oturumlarla dopdolu geçecek olan festivalde, kitap sergilerine, imza etkinliklerine, öykü okumalarına ve öykü atölyesine de ver verilecek. Festivalin Onur Konuğu ise usta yazar Cihan Aktaş olacak. 15 ve 16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek olan festival, TYB İstanbul Şubesi’nde ve halka açık olarak gerçekleşecek.

'Hayalimizi Gerçekleştirdik'

İstanbul Öykü Festivali’nin mahiyeti hakkında açıklamada bulunan TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı şunları söyledi:

''Kendisine en çok şiir yazılan bahtlı şehirlerden olan İstanbul, aynı zamanda sayısız öyküye de girmiş, yazarların vazgeçilmezi olmuştur. Usta öykücülerin eserlerine baktığımızda bizi hemen İstanbul’un silueti selamlar. İstanbul edebiyatın vazgeçilmezidir. Bu sadece dünün yazarları için değil bugünün eli kalem tutanları için de geçerlidir. Dolayısıyla öyküsü zengin olan bu şehirde öykü festivali yapmak, uzun yıllardan beri hayalimizdi. Şehrin kadim öyküsünü şehirde yaşayanlarla paylaşmak, kendi gündemini belirleyen aziz İstanbul’da gündemi edebiyata çevirmek için bu güzide festivali hayata geçirdik.

İnsan, şehre hükmü ve nazı geçen, şehrin kaderine istikamet verendir. En çok da edebiyatçılar için geçerlidir bu ayrıcalık. Onlar şehrin hep içine içine bakarak yaşarlar. Şehrin derunundaki söylenmemişi ararlar. Dolayısıyla bu festival şehirle hemhâl olacak ve genç yazarların da dikkatini şehre çekecek.

Festivalin en belirgin teması İstanbul olacak. Fakat sadece geçmişte kalan kartpostallarda güzelliğini seyredip iç geçirdiğimiz bir İstanbul olmayacak. Bütün kalabalığına ve karmaşasına rağmen, bugünün İstanbul’u ile yüklerinden ve dertlerinden arınmış yarının İstanbul’u işlenecek. Yazarlar dünyalarında hep ideal bir şehir inşa ederler. Biraz da bu idealin peşine düşeceğiz. En güzeli nasıl olması gerekirin cevabını arayacağız. Sait Faik’in ve Mustafa Kutlu’nun öykülerindeki İstanbul’un sokaklarında dolaşacağız. Bazen ‘Ah İstanbul’ diyeceğiz, bazen ‘Ey İstanbul’ diyeceğiz. Temamız İstanbul olduğu için festivalde temasımız da tamamen İstanbul’la olacak.

Öykü Festivali, birçok yönü ile ilk olma özelliği taşıyor. Gelenekselleşecek bu etkinlikle edebiyatımızın öykü damarına önemli derecede taze bir kan pompalanmış olacaktır. İstanbul Öykü Festivali, edebiyat dünyamızda taze bir heyecan uyandırmış olup şimdiden dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. İki gün sürecek etkinlikte festival coşkusu, şehrin kültürel gündemini belirleyecek ve edebiyatseverlere ayrı bir ufuk katacaktır. Öykü alanında emek veren ustalara vefa duygusu yaşatacak, gençlere de edebî yürüyüşlerinde azim ve kararlılık katacaktır.'' 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
23 Nisan kutlamasındaki Dilan Polat rezaletine soruşturma