TYB İstanbul'dan 'Gönenli Mehmed Efendi' programı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi “İrfan Öncüleri” program serisi kapsamında, Gönenli Mehmed Efendi’ye özel bir program gerçekleşecek. Toplantı, 23 Mart Cumartesi günü saat 17.00’de TYB İstanbul’da başlayacak.

TYB İstanbul'dan 'Gönenli Mehmed Efendi' programı
TYB İstanbul'dan 'Gönenli Mehmed Efendi' programı
GİRİŞ 22.03.2019 16:59 GÜNCELLEME 22.03.2019 16:59

''İrfan Öncüleri'' program serisi devam ediyor. Program kapsamında, İstanbul’un hatıra ilk gelen şahsiyetlerinden olan Gönenli Mehmed Efendi konuşulacak. Mahmut Bıyıklı’nın yöneticiliğini yapacağı programın konuşmacıları, Emrullah Hatipoğlu, Mustafa Özdamar ve Recep Akakuş olacak. Söyleşi, 23 Mart Cumartesi günü saat 17.00’de TYB İstanbul Şubesi’nin merkezi olan tarihî Kızalarağası Medresesi’nde başlayacak.

Gönenli Mehmed Efendi Kimdir?

Tam adı Mehmet Öğütçü olan Gönenli Mehmed Efendi, 1903 yılında Balıkesir’in Gönen ilçesinde dünyaya geldi. 1920’li yıllarda İstanbul‘a gelen Gönenli Mehmed Efendi, Fatih Camii ders-i âmlarından Serezli Ahmet Şükrü Efendi‘nin rahle-i tedrisinden geçti. Hıfzını ve tashih-i huruf derslerini tamamladıktan sonra, kıraat ilmini de yine Ahmet Şükrü Efendi’den okuyan Gönenli Mehmed Efendi, 1925 yılında icazet aldı ve daha sonra 1927 yılında imam hatip mektebinden mezun oldu. 1930 yılında Gönen Merkez Camii imam hatibi olarak hizmete başladı.

İstanbul’da sırasıyla Hacı Bayram Kaftani, Dülgerzade, Hacı Hasan, Sultanahmet Camii’nde imam hatip olarak bulundu. Sultanahmet Camii imam hatipliği görevini 1954’ten 1982 yılına kadar tam 28 yıl devam ettiren Gönenli Hoca, aynı zamanda “reisü’l-kurra hafızı” yani Kur’ânı yedi kıraat ve on rivayet üzerine okuyan, icazet almış üstat hafızların duayeni, eğitimi sürdüren en tecrübeli üstadıydı.

Okumak için Anadolu’dan gelen fakir ve kimsesiz öğrencilerin İstanbul’da destek buldukları ilk eşiğin Gönenli Mehmed Efendi’nin olduğu, çoğu talebesi tarafından dile getirilmiştir. İstanbul’un hemen hemen her semtindeki cami ve kurslarda okuyan öğrencilerin yiyecek, içecek ve giysilerini Gönenli Mehmed Efendi temin eder ve talebelerin ceplerine harçlıklarını koyarak öğrenim masraflarını karşılardı. Fakir ve muhtaçlara yönelik hizmetlerini Kızılay, Yeşilay gibi hayır kurumlarında da sürdürdü.

Bereketli ve verimli bir ömür süren Gönenli Mehmed Efendi,  2 Ocak 1991 Çarşamba günü Hakk’ın rahmetine kavuştu. Cenazesi yurdun her yanından ve yurt dışından on binlerce kişi ve âlimlerin katılımıyla Fatih Camii‘nden kaldırıldı. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber