AK Parti itiraz etmişti, YSK ilk kararını verdi!

İstanbul seçimlerinin sonucu belirleyecek olan YSK, itiraz maddelerini görüşmeye devam ederken itirazlara ilişkin ilk kararını verdi. AK Parti'nin KHK'dan ihraç edilen seçmenlerle ilgili itirazını reddeden kurul, '41 bin 132 kısıtlı seçmen' iddiasının ise araştırılmasına karar verdi. Ara karara göre, memur olmayan sandık başkanları ve memur olması gereken üyelere ilişkin iddialar da araştırılacak.

AK Parti itiraz etmişti, YSK ilk kararını verdi!
AK Parti itiraz etmişti, YSK ilk kararını verdi!
GİRİŞ 23.04.2019 16:07 GÜNCELLEME 24.04.2019 11:53
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

AK Parti ve MHP'nin İstanbul seçimlerinin iptal edilerek yenilenmesine yönelik başvurusu dün YSK gündemine geldi.

 

5 saat süren müzakerelerde AK Parti ve MHP temsilcileri itiraz taleplerine ilişkin görüşlerini paylaşırken CHP de iddialara ilişkin yanıt verdi.

Olağanüstü itirazların görüşüldüğü oturumdan 3 ara karar çıktı. 

 

 

Kısıtlı seçmen nedir? YSK kısıtlı seçmen ne anlama gelir?

Kurul, AK Parti'nin KHK ile ihraç edilenlerin oy kullanmamasına yönelik itirazını reddederken 41 bin 132 kısıtlı seçmen olduğu iddiasının ise araştırılmasına karar verdi. YSK, memur olmayan sandık kurulu başkanı ve üyelerine ilişkin iddiaların da araştırılmasını istedi. 

41 BİN 132 SEÇMEN ARAŞTIRILACAK

AK Parti, 41 bin 132 seçmen arasında 2 bin 308 kısıtlı, hayatta olmayan bin 229 kişi bulunduğunu, 10 bin 290 seçmenin hem cezaevlerinde hem başka seçmen listelerinde oy kullandığını iddia etmişti. 

AK Parti ayrıca İstanbul seçmen listesinde kayıtlı 5 bin 287 hükümlünün oy kullandığını, İstanbul'daki yerleşim yeri adresi "cezaevi" olan 236 seçmen ile İstanbul genelinde 18 yaşının üzerinde zihinsel engeli bulunan 21 bin 782 kişinin seçmen listelerine kaydedildiği iddiasını YSK'ye taşımıştı. 

Alınan iki ara kararla 41 bin 132 seçmen ile memur olmayan sandık kurulu başkanları ve her sandıkta memur olması gereken bir üye ile ilgili iddiaya konu olan meseleler ve diğer seçmenlerin durumlarının araştırılması kararlaştırıldı.

İTİRAZ DİLEKÇESİNDE 5 İDDİA
 
İstanbul'daki seçimlerin yenilenmesini isteyen AK Parti'nin 44 sayfalık olağanüstü itiraz dilekçesinde, oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı, sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı iddia edilmişti.


EK DİLEKÇE

AK Parti, İstanbul seçiminin iptali için YSK'ye, KHK ile kamu hizmetinden çıkarılan seçmenlerin bulunduğu listeyi içeren ek dilekçe de sunmuştu.

AK Partinin ardından MHP de YSK'ya başvurarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptalini istemişti. 

OY FARKI 13 BİN 729 

İstanbul İl Seçim Kurulu'nun birleştirme tutanaklarına göre; Ekrem İmamoğlu 4 milyon 169 bin 765; Binali Yıldırım ise 4 milyon 156 bin 036 oy almıştı. Aradaki fark 13 bin 729 olarak gerçekleşmişti.

YORUMLAR 72
  • seyitgazi 4 yıl önce Şikayet Et
    Beyler İlçe seçim kurullarında 1 hakim 2 memur üye ve 4 siyasi partili üye bulunur.Sandık başkanları bu kurulun onayı ve kararıyla oluşur.Hadi diyelimki 6 kurul üyesi hiç birşeyin farkında değilde Ak partili kurul üyesi oraya seçim kurulunun toplantı yaptıktan sonra ödenen parayı almak içinmi gitmiş attığı imzaların ne için atıldığına hiç bakmamışmı birde kurullarda ve sandıkta görev yapanların nasıl çalıştığını gördükten sonra Ak partili burada çalışan kurul üysine sormak lazım Sen gerçekten Ak partinin mi yoksa başka bir partinin mi kurul üyesisin
    Cevapla
  • Pensilvanyadakine: 4 yıl önce Şikayet Et
    Hırsız vaaar.
    Cevapla
  • dvt 4 yıl önce Şikayet Et
    İl/ilçe sandık Başkanlıkları Sandık başkanlarını belirlerken memur olup olmadığını teyit etmiyor mu?
    Cevapla
  • Hamsi 4 yıl önce Şikayet Et
    Memur üye olmayan sadece İstanbul da değil Kocaelinde bile görevlendirildi
    Cevapla
  • oy .. 4 yıl önce Şikayet Et
    Çalanları ysk a da halkda biliyor
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul il seçim kurulu bu Sahtekarlığın baş sorumlusu?!.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti