Yeni askerlik sisteminde önemli değişiklik: Erken terhisler başlangıcı...

Erken terhis ve bedelli askerlik bekleyen binlerce genç yeni askerlik sisteminin detayların merak etmeye başladı. TBMM'de görüşülen sistem geçtiğimiz günlerde ilk 30 maddesi kabul edilmişti. Bununla birlikte alınan karara göre askerlik yasa teklifinde, iktidar ve muhalefetin ortak önergesiyle 45. madde değiştirildi. Peki erken terhisle ne zaman başlayacak? Yeni askerlik sistemi yürürlüğe girdi mi? İşte öne çıkan gelişmeler...

Yeni askerlik sisteminde önemli değişiklik: Erken terhisler başlangıcı...
Yeni askerlik sisteminde önemli değişiklik: Erken terhisler başlangıcı...
GİRİŞ 20.06.2019 09:37 GÜNCELLEME 20.06.2019 09:41
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Milyonlarca gencin hayatını yakından ilgilendiren yeni askerlik sistemi ile ilgili Askeralma Kanunu Teklifi Meclis’te görüşülmeye devam ediliyor. TBMM Genel Kurulunda, yeni askerlik sistemi teklifinin 30 maddeden oluşan ikinci bölümü kabul edildi. Askerlik süresini 12 aydan 6 aya düşüren bölümü TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Askerlik süresinin düşmesinin ardından, askerliği devam eden ve 6 ayını doldurmuş olan er ve erbaşlar ne zaman terhis edileceği merak ediliyor. Bununla birlikte alınan karara göre askerlik yasa teklifinde, iktidar ve muhalefetin ortak önergesiyle 45. madde değiştirildi.  45. madde ile Cumhurbaşkanı'na bazı kişileri askerlikten muaf tutma yetkisi veren madde de değiştirildi. Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) gerekli gördüğü sahalarda, Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifiyle askerlikten muaf olunacak.

 

 

YENİ SİSTEM NE ZAMAN YASALAŞACAK?

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, eğitim ile ilgili Salı günü Meclis Başkanlığı'na sundukları yasa teklifine ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, askerlik kanun teklifi ile ilgili açıklamalarda da bulunmuştu. Celp sayısından terhislere kadar birçok başlığa değinen Muş, asker Alma Kanunu'nda bazı maddelerde değişikliğe gidileceğini sözlerine eklemişti.

Öte yandan Muş, teklifin TBMM Genel Kurulu'ndan geçeceği tarihe ilişkin çok önemli sözler kullandı. Teklifin TBMM'deki nihai oylaması Salı günü yapılacak.

 

 

Yasanın TBMM'de kabul edilmesiyle birlikte Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak ve kısa sürece erken terhisler başlayacak. 6 ayını dolduran askerlerin erken terhisler Temmuz ayında başlaması öngörülüyor. Konuyla ilgili çalışmalar önümüzdeki günlerde hükumet kanadından yapılan açıklamayla netlik kazanacak.

HERKES 1 AY ZORUNLU TEMEL EĞİTİM

Yeni askerlik sisteminde askerlik çağına gelen her birey zorunlu olarak 1 ay kışlanın kapısından girecek. 1 ay sonra bedelli askerlik tercihinde bulunabilecek olan askerler belirlenen ücreti ödemek kaydı ile tezkere alabilecek. Bedelli askerlik yapmak istemeyenler ise askerliğe devam edecek.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

2018 yılı içerisinde bir kereye mahsus olarak çıkarılan bedelli askerlik yasal zemine oturtularak kalıcı hale getirildi. Bakan Akar, "Bedelli askerlik ücreti asteğmen maaşının 6 katı, 31 bin 343 TL olarak belirlendi" dedi. Bedelli askerlik ücreti tek seferde peşin olarak ödenecek.

YORUMLAR 2
  • Burhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Beş ay önce müracaat edenlere 15.000, 00 TL olarak belirlenen bedelli askerliğin 31.000;00 TL olarak yeniden düzenlenmesinin kabul edilebilir bir yanı yok.Bunun geçiş dönemi olarak düzenlenip zaman içinde kademeli olarak artırılmasının daha doğru olacağı,kabul edilebilir bir sefiyeye çekilmesi gerekir.
    Cevapla
  • MUHAMMET 4 yıl önce Şikayet Et
    30 bin gayet uygun bir tutar. vernek istemeyen için de 6 ay gayet makul bir süre.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı