Havayı kapatsalar karadan vururuz!

Türkiye'nin Fırat'ın Doğusu'na yapacağı operasyonun artık 'an meselesi' olduğu bugünlerde gözler ABD'den gelecek heyetin Ankara'da gerçekleştireceği görüşmelerde. Geçtiğimiz günlerde MGK'da ilan edilen 'Barış Koridoru' için ABD tarafı 15 km derinlikte ısrar ederken, Türkiye 'en az 32 km güneye ineceğiz' diyor...

Havayı kapatsalar karadan vururuz!
Havayı kapatsalar karadan vururuz!
GİRİŞ 05.08.2019 18:25 GÜNCELLEME 05.08.2019 18:25
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

ABD tarafının anlaşma olmaması durumunda Suriye'ye 'kuzey hava sahanı tüm uçuşlara kapat' baskısı yapması bekleniyor. Peki Suriye yönetimi böyle bir adım atar ve Türkiye'nin operasyonu öncesinde kuzeyi 'uçuşa yasak bölge' ilan ederse süreç nasıl ilerler? Savunma Analisti Turan Oğuz, TSK'nın nasıl bir cevap verebileceğini ve operasyonda diğer seçeneklerin neler olabileceğini anlattı. 

 

 

Suriye sınırına Cumhuriyet tarihinin en büyük askeri yığınağını yapan Türkiye, Fırat'ın doğusundaki terör unsurlarını temizleme noktasındaki kararlılığını ilk günden bu yana dünyaya ilan etti. 

Geçtiğimiz günlerde yapılan ve tarihin en uzun süreli MGK toplantılarından biri olarak kayda geçen görüşmenin ardından Türkiye, 'Barış Koridoru' kavramını kullanmış ve bunun gereği için elinden geleni yapacağını net bir şekilde vurgulamıştı. 

 

 

ABD HEYETİ TÜRKİYE'DE

Türkiye'nin kararlılığı karşısında daha önce 'sınırlı bir güvenli bölge' kozunu oynayan ABD, bu kapsamda askeri ve siyasi uzmanlarından oluşan heyeti bir kez daha Ankara'ya gönderdi.

Suriye'nin kuzeyinde tesis edilmesi planlanan güvenli bölgeye yönelik ABD askeri yetkilileriyle ikinci müşterek çalışma, bugün gerçekleşecek. 

Ankara'nın güvenli bölge için 'En az 32 km derinlikte ve yaklaşık 450 km uzunlukta olmalı' tezinde ısrarcı olduğu biliniyor. ABD tarafından ise '15 km derinlik ve 140 km uzunluk' içeren bir teklif geleceği öngörülüyor. ABD'nin 'Türkiye, operasyonu anlaşmadan yaparsa, Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge için adım atarız' görüşünü savunduğu biliniyor. 

SİYASİ VE TEKNİK AÇIDAN AYRI AYRI İNCELENMELİ

ABD ve Türkiye'nin anlaşamadığı, Suriye'nin kuzeyinde 'uçuşa yasak bölge' oluşturulması durumunda neler yaşanabileceği ve bunun harekatını nasıl etkileyeceği sorusunun yanıtını Güvenlik Politikaları Analisti Turan Oğuz verdi. 

Oğuz, Suriye'nin böyle bir karar almasının hem teknik hem de siyasi açıdan ayrı ayrı ele alınması gerektiği uyarısında bulundu. 

Söz konusu yasağı Suriye'nin kendi başına koyması ile Rusya'yı yanına alarak ilan etmesi arasında ciddi farklar olacağına işaret eden Oğuz, "Eğer tek başlarına böyle bir adım atarlarsa herhangi bir etkinliği olmaz. Elimizde onların bu hamlesini geçersiz kılabilecek çok sayıda alternatif var" açıklamasında bulundu.

SİHA VE İHA'LARI KULLANAMAYIZ

Harekat alanına dair herhangi bir hava sahası kısıtlamasında İHA ve SİHA'ların kullanımının zor olacağına dikkati çeken Oğuz, şöyle devam etti:

"Çünkü bu tarz uçan unsurlar büyük ve yavaş olduğu için (omuzdan atılabilenler hariç) hava savunma sistemlerine çok kolay hedef olabiliyor.

Tabi burada şunu da belirtmek lazım, Suriye rejimi Türkiye'ye ait insansız hava araçlarını vururken tereddüt etmeyebilir ama savaş uçaklarımız için aynı rahatlığı gösteremeyecektir. Çünkü böyle bir adım atarsa ağır bir bedel ödeyeceğini bilir. Böyle bir durumda Türkiye, Şam'a kadar olan bölgedeki rejime ait yeri belirlenen hava savunma sistemlerini çok farklı harekatlarla yok edebilir. 

Üstelik bunu yapmak için mutlaka uçar unsurlara da gerek yok. İhtiyaç durumunda özel kuvvetlere bağlı unsurlar dahi söz konusu bölgeye sızıp bahsi geçen sistemleri yok edebilir. 

TÜRKİYE NE GEREKİYORSA ONU YAPABİLECEK KAPASİTEDE

Şunun da net bir şekilde altını çizmekte fayda var. 'Suriye'de hava savunma sistemleri var' diye yapılacak harekatlar iptal edilmez. Türkiye, yapılması zaruri bir operasyon söz konusu ise gereken her şeyi yapıp onu icra edebilecek kapasitede bir ülkedir." 

Oğuz, söz konusu denkleme Rusya'nın girmesi ve Suriye'nin Rus desteği ile hava sahasını kapatması durumunda ise senaryoların farklılaşabileceği uyarısında bulundu.

Rusya'nın Suriye'ye destek olacak şeklide müdahil olması durumunda siyasi iradenin buna rağmen operasyona destek verip vermeyeceği sorusunun önem kazanacağına dikkati çeken Oğuz, şunları kaydetti:

"Rusya'nın oyuna dahil olması demek S-300, S-400 gibi unsurların sahaya çıkması anlamına gelir. Ama burada sahadan da ziyade masadaki pazarlıklar esas belirleyici olacaktır." 

HAVA SAHASI KAPANIRSA HANGİ UNSURLAR KULLANILACAK?

Oğuz ayrıca, Suriye'nin ülkenin kuzeyini uçuşa yasak bölge ilan etmesi durumunda TSK'nın çok farklı alternatifleri kullanabileceğini anlatarak, şöyle devam etti:

Münbiç merkezi, sınırımızdan yaklaşık 27 km uzakta, Münbiç güney sınırı ise 60 km’den daha az bir mesafede. Merkeze kadar olan hedefler için teorik olarak lazer güdümlü kitler hariç elimizdeki çoğu uçar unsur muhimmatını kullanabiliriz.

Daha ilerisi için ise kanatlı güdüm kiti ve SOM gibi modern mühimmat seçeneklerimiz mevcut. Üstelik bunlar sadece uçaklarda kullanılabilecek büyük mühimmatlar. Karada ise 'Fırtına' kundağı motorlu obüs ve 'Sakarya' çok namlulu roketatarlar başta olmak üzere onlarca alternatifimiz var. 

OPERASYONDA İLK KEZ KULLANILACAK MÜHİMMATLAR OLACAK

Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon kapsamında TSK'nın ilk kez kullanacağı mühimmatlar hakkında da görüşlerini paylaşan Oğuz, "Daha önce ilk harekat kabiliyeti kazanmış çok sayıda silah ve mühimmatın ilk harekatta kullanılması bekleniyor. SOM ve TEBER-82 başta olmak üzere son dönemlerde geliştirilen yerli ve milli unsurların hemen hepsi mutlaka dahada denenecektir" şeklinde konuştu. 

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 64
  • Müslüman türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Hava gücü olmasada işi bitiririz ama hava gücü şart bu operasyonda 80000 ypg li var buda şehit sayımızı arttırır yani en az bin asker bu hava sahasını zorlada olsa kullanmalıyız birde kafirler heryeri tuzakladı ama devlet aklı bizden iyisini bilir biz dua ehliyiz gaza askere zafer Rabbimize aittir .
    Cevapla
  • Ertan 4 yıl önce Şikayet Et
    Reis gir de girelim öl de ölelim.. Yolun hakkın yolu oldukça hep destek tam destek biiznillah
    Cevapla
  • yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın sayılı kara gücü bizim şanlı ordumuz,havadan olmazsa karadan gireriz.Siz neyin hesabını yaparsanız yapın en büyük hesabı yapan ALLAH var.vesselam..
    Cevapla
  • Arif 4 yıl önce Şikayet Et
    Haberde kullandığınız resimdeki obüsler Türkiye'ye ait değil, resme sonradan eklenen f16 dışındaki herşey yabancı. Resimdeki obüsler m198 ve bizde m198 obüs yok. Resimdeki m198 obüsleri bize satmadıkları için Fırtına ve Yavuz obüslerini geliştirdik.
    Cevapla
  • Sezgin 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd pazarlığa geldiğinde her seferinde 32 km yi artırıp 40 km yaptık.. Denilmeli... Onlar pazarlığa geldikçe kararlılığımızı göstermeliyiz.. 50 yaptık ve duruma göre tc gerekli gördüğü durumlarda bunu artırabilir Denilmeli.. Yiyorsa gelsinler.. Allah Razı olsun güzel RTE.. Kararını açıklamiltır. Onlar reisi iyi tanırlar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ceketin güzel diyen kişiye alev silahıyla saldırdı: Görenlerin kanı dondu
Çanakkale'de destanlaşan kahramanlar '57. Alay Vefa Yürüyüşü' ile anıldı