Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya bir haksızlık daha!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Türkiye parasız hava sağlık ambulansı veren tek ülke” sözlerinden sonra Avrupa'da 2 ülkede aynı hizmetin olduğunu söyleyen çevrelere tepki gösteren Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, dünyanın en zengin ülkeleri olan Almanya, Fransa İsviçre ve İsveç'te bu uygulamanın olmadığını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya bir haksızlık daha!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya bir haksızlık daha!
GİRİŞ 13.08.2019 18:41 GÜNCELLEME 13.08.2019 18:42
Bu Habere 76 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı hükümeti sisteminde başarılı işlere imza atan Dr. Fahrettin Koca, kurucusu olduğu Medipol Hastaneleri ve eğitim kurumları üzerinden hedef tahtasına oturtuluyor.

 

TCDD Ankara Tren garı binasının Medipol Ankara Üniversitesi’ne verildiği iddiasının gerçek olmadığı ortaya çıkmasının ardından, şimdi de parasız hava sağlık ambulansı" üzerinden eleştiri konusu yapıldı.

ERTUĞRUL ÖZKÖK KÖŞESİNE TAŞIDI

Koca’nın “Türkiye parasız hava sağlık ambulansı veren tek ülke” açıklaması sonrası yaşanan tartışmaları Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, bugünkü köşe yazısında  değerlendirdi.

 

 

"Hadi Amerika’da bir pazar günü dişiniz ağrısın da çare bulun"

"(...)Meğer İskoçya ve Polonya’da da varmış. Biri bir vakıf fonlamasıyla, öteki de AB fonlarıyla yapılıyormuş. Yahu arkadaşlar, dünyanın en zengin ülkeleri İsviçre’de, İsveç’te, Almanya’da, Fransa’da yok Türkiye’de var...

Evet var... Devlet parasız hava ambulansı hizmeti veriyor... Biliyorum şimdi diyecekler ki...

İyi ama o ülkelerde öyle kuvvetli sağlık sigorta sistemleri var ki devletin bu hizmeti vermesine gerek yok...

Hadi Amerika’da bir pazar günü dişiniz ağrısın da çare bulun... Londra’da acil servislik bir işiniz olsun da gidip bir acil servis bulun bakalım...

Bundan emin olun ki Türkiye’nin en iyi işleyen sistemlerden biri sağlık... Ve emin olun dışarıdan atanan bakan da bu işi gayet iyi yapıyor."

BAKAN KOCA DA AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bazı internet sitelerinde yer alan "Bakan'ın 'Tek Ülke Türkiye' sözü doğru çıkmadı" başlıklı haberlere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu haberlerle daha önce yaptığı açıklamalar hakkında şüphe uyandırılmak istendiğini, bu tutumu üzüntüyle karşıladığını ifade etti.

Bu haberlerde, "Türkiye, kendi vatandaşlarına hiçbir ücret almadan hava ambulansı hizmeti sunan tek ülkedir." ifadesinin doğru olmadığının öne sürüldüğünü ve bu iddiaya kanıt olarak da Polonya ve İskoçya örneklerinin verildiğini belirten Koca, şöyle devam etti: 

"Türkiye, hava ambulans sisteminde son derece ileri noktadadır. Türkiye Cumhuriyeti devleti, sigortalı olup olmadığına bakmaksızın tüm vatandaşlarına en geniş kapsamda ambulans hizmeti veren tek ülke konumundadır. Hava ambulans sistemi de buna dahildir. Acil kurtarma, hasta transferi, organ nakli dahil tüm süreçler devlet tarafından karşılanmaktadır ve vatandaşlardan hiçbir ücret talep edilmemektedir. Üstelik Türkiye bu hizmeti vatandaşlarına yalnızca yurt içinde değil, yurt dışında da ücretsiz şekilde vermektedir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu hizmetini göz ardı etme gayreti üzücüdür."

Yazıda bahsi geçen ülkelerden İskoçya'ya ait hava ambulans sisteminin kısmen İskoç Sağlık Bakanlığı tarafından desteklendiğini, İskoçya Hava Ambulans Yardım Derneği (Scotland’s Charity Air Ambulance SCAA) desteğiyle ve gönüllü bağışlarıyla yürütüldüğünü anlatan Koca, Polonya Hava Ambulans Servisinin ise büyük oranda Avrupa Birliği fonları ile desteklendiğini, bunun ülkenin kendi öz kaynakları ile sunduğu bir hizmet olmadığını belirtti.

Ayrıca Polonya Hava Ambulans Servisinin ücretsiz sunduğu hizmetlere sadece acil sağlık hizmetinin dahil olduğuna ve bu durumlarda bile bazı masrafların vatandaşlar tarafından karşılanmasının talep edildiğine işaret eden Bakan Koca, şunları kaydetti:

"Bu vesileyle tekraren ifade etmek istiyorum. Yurt içinde ve sınır ötesinde hem vatandaşlarına hem de Türkiye sınırları içindeki yabancı uyruklulara acil sağlık hizmeti, hasta nakli ve organ nakil ayırımı yapmaksızın hizmet verebilen ve bu hizmeti ücret almaksızın kendi kaynaklarıyla karşılayan tek devletin Türkiye Cumhuriyeti devleti olması gurur kaynağımızdır."

YORUMLAR 76
  • yozgat 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim ülkede malesef aşırı bir acil servise  ulaşma imkanı var 1 haftadır burnu  akan acile geliyor halbuki  tedavisi  bol su meyve  sebze .. gerçekten acil olan kalp krizi felç hastalarına müdahale  edilirken  birde  çıkıp  artistik yapıyorlar  devlet  bir an önce  sevk  zincirini oluşturmali büyük  bir  israfı önüne  geçilmiş  olur... bil Hassa aile hekimliğinde sevkle gelmeyen hastadan...20 lira  veya  15 lira ücret alın millet boş yere ilaç alacağına gitsin sebze  meyve alsın. .. Yeşil  alan  3 kısım ayrılıp  hepsini n ayri ayrı  ücreti olmalı. .. avrupada  gelen hemşeriler şaşırıyor  nasıl  böyle  kolay imkanlar var  diye. ..
    Cevapla
  • Ozsök 4 yıl önce Şikayet Et
    Yahu bu Ertuğrul Özkök bildiğinizi konuşuyor yoksa iş olsun diyemi konuşuyor Avrupa’da yokmuş
    Cevapla
  • gurbetci 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben fransa da yașıyorum özel sigortam olmasa devletin sigortası hatahane masrafını bile karșılamıyor ,her yıl en az 100 ilacı geri ödeme listesinden çıkarıyor'..
    Cevapla
  • VATANDAŞ 4 yıl önce Şikayet Et
    Yabancı uyruklulardan bize ne kardeşim, onlara neden hizmet veriliyor ki?
    Cevapla
  • gresunlu 4 yıl önce Şikayet Et
    bize dersek bizim icinde bize ne derler ...insaniz yaradilani yaratandan ötürü sevmeliyiz
    Cevapla
  • ekodayı 4 yıl önce Şikayet Et
    inanıyorsan veren el alan elden iyidir. unutmaki her kez ALLAH ın kuludur
    Cevapla
  • Ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz insanız çünkü kardeşim yaratılanı yaradandan ötürü seviyoruz
    Cevapla
  • Yurt 4 yıl önce Şikayet Et
    Bozuk saatin günde iki kere doğruyu göstermesi gibi Ertuğrul Özkök'te bazen hükümet ten yana ifadeler kullanıyor,belki hatalarını anladı.sonuçta bu vatan hepimizin bu gemiyi batıran kendiside batar.Herkes artık birlik olmalı.Hiç bir devlet bize bu kadar imkanlar sunmaz.İşte ırak,işte Suriye,İşte Libya,Yemen v,s v,s lütfen dikkat
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!