Ahilikte gelenek geleceğe taşınıyor

Esenler'de Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İlçe esnafından oluşan Mehteran Takımı'nın eşlik ettiği yürüyüşte, Esenler esnafına Türk Bayrağı dağıtıldı, ‘Yılın Ahisi’ seçildi.

Ahilikte gelenek geleceğe taşınıyor
Ahilikte gelenek geleceğe taşınıyor
GİRİŞ 17.09.2019 15:53 GÜNCELLEME 17.09.2019 15:53

Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı, Esenler Belediyesi ve Esenler Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Dörtyol Meydanı'nda düzenlenen etkinlikle kutlandı. Etkinlik; mahalle bakkalı, mahalle kasabı, mahalle manavı ve mahalle berberlerinin de aralarında bulunduğu 25 küçük esnaftan oluşan Mehteran Takımı eşliğindeki yürüyüş ile Davutpaşa Caddesi'nden başladı. Ahi Mehteran Takımı'nın marşları ile renk kattığı programa; Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Osman Gökçebaş, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanvekili Mesut Şengün, Esenler Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Şahin, ilçedeki siyasi partilerin temsilcileri,çeşitli esnaf odası başkanları ve Esenler esnafı katıldı.Mehter eşliğinde Esenler esnafına Türk bayrağı dağıtılan yürüyüş, Dörtyol Meydanı'ndaki etkinlik alanında devam etti.

AHİLİK TEŞKİLATLARI ZORUNLU DERS HALİNE GETİRİLMELİ

Ahilik teşkilatlarının önemine vurgu yapan Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Osman Gökçebaş şöyle konuştu:

"Esenler Belediyesi olarak her zaman esnafımızla beraber olmaya, işlerini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bunları yaparken esnaf kardeşlerimizden de beklenti içindeyiz çünkü bu işler karşılıklı oluyor. Esnafın dayanışması bir şehrin, ilçenin huzurlu ve erdemli şehir olmasında en büyük katkıyı sağlar. Esenler'de yaklaşık 20 bin esnaf kardeşimiz var. Topluma ve komşularına verdikleri mesaj bu şehrin dönüşümüne önemli katkı sağlayacaktır. Ahilik teşkilatları lise ve üniversitelerde okutulması, hatta zorunlu ders haline getirilmesi gereken kurumlardan bir tanesi. Sadece meslek kazandırılması değil meslek sahibi olurken erdemli, iyi huylu bir yandan da iyi bir Müslüman olmayı esnaflara aşılayan ancak bu şartları yerine getirdikten sonra belge alabilen, şed kuşanabilen bir esnaf haline gelmeyi sağlıyor."

BİZ KAYBOLMADIK, BURADAYIZ

Programda konuşan Esenler Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Şahin, "Esnaf diyince aklımızda çok farklı kültürlerden, gelenekten gelen esnaf teşkilatını oluşturuyoruz. Bugün burada kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yer aldığı 15 meslek standı bulunuyor. Demircisi, kalaycısı, sobacısı, marangozu. Bu esnaflarımız sizlere bugün biz kaybolmadık diyerek, hünerlerini sunacak" diye konuştu.

40 YILLIK MUTLULUĞA BEDEL

Konuşmaların ardından Esenler'de "Yılın Ahisi" seçilen 36 yıllık kahveciFikret Akkoyun dualar eşliğinde "şed" kuşatıldı. Yılın ahisi seçilen 71 yaşındaki Akkoyun ,"28 yıldır Esenler'de kahvecilik yapıyorum. Yılın ahisi seçilmek beni çok mutlu etti. Bir kahvenin 40 yıllık hatırı varsa, yılın ahisi seçilmemin 40 yıllık mutluluğa bedeli var" dedi 

HÜNERLERİNİ SERGİLEDİLER

Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Osman Gökçebaş ve beraberindekiler, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel mesleklerin geleceğe taşınması için kurulanAhi Çarşısı'nı ziyaret ettiler. Oymacı, kalaycı, demirci, yorgancı, marangoz esnafı mesleklerinin inceliklerini anlattı ve hünerlerini sergilediler. Etkinlik sonunda vatandaşlara Ahi Lokması ve Ahi Şerbeti ikram ettiler.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?