Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Asla söz konusu değil!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 9'uncu sınıftan sonra bir öğrencinin zorla ya da başka şekilde başka bir okula yönlendirilmesinin asla söz konusu olmadığını belirterek, "Öğrencimiz isterse 9'uncu sınıftan sonra mesleki eğitim merkezlerine de yönelebilir." dedi.

Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Asla söz konusu değil!
Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Asla söz konusu değil!
GİRİŞ 25.09.2019 12:11 GÜNCELLEME 25.09.2019 14:00
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Selçuk, Meyra Palace Hotel'de düzenlenen RAMKEG Projesi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bugün bir gazetenin manşetinde yer alan habere ilişkin, "9'uncu sınıfta kalan öğrencilerin mesleki eğitim merkezlerine mecburi olarak yönlendirilip yönlendirilmeyeceği" yönündeki bir soru üzerine Selçuk, eğitimin, ekonomi ve demokrasi ile ilişkisini çok önemsediklerini dile getirdi.

Bu bağlamda mesleki eğitim okullarını çok önemsediklerine işaret eden Selçuk, şöyle konuştu: 

"12 yıllık zorunlu eğitim şu anda Türkiye'de devam ediyor ve 9'uncu sınıftan sonra bir öğrencinin zorla ya da başka şekilde başka bir okula yönlendirilmesi asla söz konusu değil. Burada sanırım bir yanlış anlaşılma olmuş. Öğrencimiz isterse 9'uncu sınıftan sonra mesleki eğitim merkezlerine de yönelebilir. Bilindiği gibi yeni bir yasa hazırlandı iki ay önce ve özel sektör de mesleki eğitim merkezi açabilir ve öğrencilerimizi biz oralara yöneltebiliriz. Bu anlamda, herhangi bir öğrencinin herhangi bir şekilde zorla veya bir şekilde yönlendirilmesi mümkün değil. Eğer öğrenci isterse, ailesi isterse, şartlar uygunsa bütün öğrencilerimiz için böyle bir şey söz konusu, sadece meslek lisesi öğrencilerimiz için değil." 

"İZLEME ARAŞTIRMALARINI ÖZELLİKLE TAKİP EDİYORUZ"

Bakan Selçuk, bazı medya kuruluşlarına da yansıyan ilkokullarda başarı izleme araştırması sonuçlarını değerlendirmesinin istenmesi üzerine, OECD'nin yaptığı bazı çalışmalarda, TIMMS ve PISA gibi araştırmalarda, hatta tüm dünyada her ülkenin kendi öğrencilerini, kendi eğitim sistemini sürekli izleyerek değerlendirdiğini anlattı.

Bu araştırmaların uluslararası standartlarda yapılması gerektiğini vurgulayan Selçuk, "Türkiye'de de ilk kez uluslararası standartlarda bir araştırma yapıldı ve bu standartlar doğrultusunda da öğrencilerimizin durumunun ne olduğunu ülke ölçeğinde görme fırsatımız oluyor. Bu bizim için son derece avantaj sağlayan bir çalışma. Bazı öğrencilerimizin notunun düşük olması ya da başarısının düşük görünüyor olması çok olağan bir durum. Çünkü öğrenciler, arasındaki başarı farklılıkları nasıl bütün okullarda sınıflarda söz konusu ise araştırmalarda da bunun benzer yansıması çıkacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bu sonuçları görüyor olmanın kendileri için bir avantaj olduğuna işaret eden Selçuk, veriye dayalı politikaların ancak bu tür araştırma sonuçlarının dikkate alınarak geliştirebileceğini bildirdi.

Selçuk, eksikliklerin öğrenci takibi, öğretmenlerin ihtiyaç duyduğu içeriklerin oluşturulması ve benzeri desteklerle bir şekilde tamamlanacağını dile getirerek, ayrıca Eğitim Bilişim Ağı (EBA), destekleme yetiştirme kursları, İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) gibi programlarla da eksikliklerin giderilmesi yönünde çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Bakan Selçuk, "Bu çalışmaları özellikle takip ediyoruz. Durumu bilmezsek nasıl geliştireceğimizi de bilemeyiz. Öğrencilerimizi tanıyalım, değerlendirelim ve geliştirmek için de alt yapı sağlayalım bütün mesele budur. Bu bizim açımızdan çok olumlu bir çalışma." dedi.

"BİR YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Bakan Selçuk, 2020'de Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında liselere yerleştirilecek öğrenci sayısının önceki yıllara göre yüksek olmasıyla ilgili Bakanlığın bir çalışmasının bulunup bulunmadığına ilişkin soruyu yanıtlarken, 4 4 4 sisteminin başladığı yıl, 5 ve 6 yaş grubundaki öğrencilerin aynı sene birinci sınıfa kaydolmalarından kaynaklanan kısmi bir öğrenci artışının bulunduğuna işaret etti.

Selçuk, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Ama Milli Eğitim Bakanlığı olarak bunu şimdilerde değil, geçtiğimiz yıldan beri takip edip bir yıldır üzerinde çalışarak ne tür çözümler üretilebilir veya herhangi bir problem çıkmaması için ne tür hazırlıklar yapılır, bunun gayreti içindeyiz. Bunu takip ediyoruz, sınıf sınıf, il il, okul okul hepsini izleyip nerelerde ne tür risklerimiz doğabilir, bunların simülasyon çalışmalarını yapıyoruz. Farklı modellemeler yaparak hangi bölgelerde ne tür tıkanıklıklar ortaya çıkabilir, bunların hepsini öngörebiliyoruz ve tedbirlerimizi alabiliyoruz." 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Yavuz Oğuz 4 yıl önce Şikayet Et
    Devlette eğitim gerçekten çok kötü, ben özel okul tercih ettim gerçekten rahat ettim.
    Cevapla
  • Duyarlı 4 yıl önce Şikayet Et
    12 yıllık zorunlu eğitim modeli ; gençliği bitirdi. Örgün eğitim tekrar değerlendirilmeli. Ortaokullarda ŞÖK(Şube öğretmenler kurulu) kararı ve not ortalaması ile sınıf geçenler ile ortaokul diploma notu 70 in altında olanlar LGS sınavlarına girememeli. Bunlar tamamen Yaygın eğitime( açık öğretime) yönlendirilmeli.O zaman kalite düzelir ve artar. Mesleki alanlara yönlendirmeye önem verilmelidir.
    Cevapla
  • ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    başka meslege gitse bile yine tyt girecek tyt diger düz liseler gibi matematik veya turçede düz lise gibi yapamadımı branşı olsa bile geriden gelmek zorunda önce tyt yüksek ama branşla alakadar olmayan öğrenci önclik olcak branşı iyi tyt sı zayif olan branşına gidemeyecek bu nasıl yönlendirme herkese eşit tyt olmasın bir tarafta bir öğrenci sadece tyt çalışıyor öbür tarafta diğer öğrenci mesleğine yoğunlaşıyor
    Cevapla
  • altair 4 yıl önce Şikayet Et
    bizim geri kalmamızın nedeni budur okuyamayan işe yaramayan öğrenciyi yolla sanayiye mesleki eğitime halbuki sanayide nitelikli ve yetenekli insana ihtiyaç var eleğin dibindekine değil mesleki eğitime gelenler bu zihniyette olunca mesleki eğitim yerlerde sürünür vaziyette usta olacak insan biraz yetenekli bilgili ve becerili olmalı çünkü sanayi eski sanayi değil bilgi ve teknoloji yeri artık ona göre insan istiyor
    Cevapla
  • ak genç 4 yıl önce Şikayet Et
    adrese dayalı sistemin sorunu okul kontenjanları,liselerde kontenjanın yetersiz olduğu okullar acilen ikili eğitime geçmeli,öğrenci zorla istemediği evine uzak okula gönderilmemeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze'deki zulüm Batı'yı İslam'a yönlendirdi: Avrupa'da on binlerce kişi Müslüman oldu!
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gözü dev gelirde!