F-35’in görünmezlik efsanesi yalan çıktı!

Yedek parça ve teknik aksaklıkları nedeniyle çökmekte olan F-35’ler radara da yakalandı. Alman Hensoldt şirketi, yeni nesil radarıyla “görünmez” denilen F-35’i tam 160 kilometre takip ettiğini duyurdu

F-35’in görünmezlik efsanesi yalan çıktı!
F-35’in görünmezlik efsanesi yalan çıktı!
GİRİŞ 02.10.2019 08:54 GÜNCELLEME 02.10.2019 08:54
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

ABD’nin ‘radarlara yakalanması imkansız’ diyerek reklamını yaptığı 5. nesil F-35 jetler Alman Hensoldt şirketinin radarları tarafından yaklaşık 160 kilometre boyunca takip edildi. F-35’in görünmezlik efsanesine büyük darbe indirecek iddiayı, savunma-havacılık haberleriyle bilinen ABD merkezli C4isrnet ortaya attı. Habere göre Alman radar şirketi Hensoldt, deneysel radarını test etmek için F-35’lerin Arizona Luke Hava Kuvvetleri Üssü’nden gösteri için Berlin’e uçacağı 2018 tarihini seçti. Deneysel radar sistemi TwInvis, Berlin’deki Schönefeld Havalimanı’na yakın noktadaki bir çiftliğe yerleştirildi. Alman radarı, F-35’ler gelmeden önce aktive edildi. Deneysel radar, tüm hava hareketlerini izlemeye başladı. F-35’leri tespit etmeyi başardığını söyleyen Alman şirketi yaklaşık 160 km boyunca radar takibi yaptığını duyurdu.

 

 

PASİF RADARDAN KAÇAMADI

F-35’lerin klasik radarlara yakalanmadığını belirten Alman şirket, “Askeri radarlar havaya gönderilen dalgaların uçağa denk gelmesi ve geri yansıması üzerinden tespit ve takip yapıyor ancak bize göre bu gereksiz. Yeni TwInvis pasif radar sistemi havadaki tüm elektromanyetik yayın ve sinyalleri takip etmek üzere dizayn edildi” ifadelerini kullandı. Alman radarı sivil iletişim dalgalarını tespit üzerinden çalıştığı ve herhangi bir ‘sinyal yaymadığı’ için F-35 pilotu radarla izlenen bölgeye girdiğini de anlayamıyor. Alman şirketi ayrıca tüm hava hareketlerini izlemeyi başardığını duyurarak Almanya’nın güneyindeki hava trafiğini gösteren bir görsel de yayımladı. Açılıp kapanabilir bir antenin bulunduğu radar sistemi sadece bir kamyonete sığabiliyor. Bu nedenle yeni radar, uzmanlarca hava savunma sistemlerinde ‘ezber bozan bir gelişme’ olarak görülüyor.

 

 

Meydan okudular

Alman şirketin iddiası sonrası F-35 uçağını üreten Lockheed Martin şirketinin sözcüsü Michael Friedman bir beyanat verdi. F-35’lerin barış şartlarında, yüzeyindeki reflektör/yansıtıcıyla uçtuğunu dile getiren Friedman, bu uygulamanın gizlilik gerektirmeyen görevlerde uçağın izlenmesini sağladığını dile getirdi. Buna cevap veren Alman Hensoldt şirketi ise radarlarının ‘pasif’ olması nedeniyle sinyal yaymadığını, dolayısıyla radar sinyal yansıtıcı/reflektörlerin açık veya kapalı konumda olmasının bir önemi bulunmadığını kaydetti. Alman şirket, kendi radarlarının sinyalin havadaki objeye çarpıp geri dönmesi prensibiyle çalışmadığını vurguladı.



Yenişafak

YORUMLAR 52
  • sami aydemir 4 yıl önce Şikayet Et
    Aslında hata yapıyoruz. "Göremiyoruz siz ne güzel bir uçak yapmışsınız" diyeceğiz ardından bir sıkıntıda al aşağı edeceğiz. Adamlar şimdi madem görüyorsunuz o zaman görünmeme Ar Ge çalışmalarına devam diyecektir.
    Cevapla
  • memur 4 yıl önce Şikayet Et
    hayalet uçaklar zaten full hayalet değil ki. belli mesafeye kadar hayalet.
    Cevapla
  • müsafir 4 yıl önce Şikayet Et
    biz parayı bari kurturabilseydik
    Cevapla
  • Nefer 4 yıl önce Şikayet Et
    Süper uçak deyip Türkiye den esirgedikleri bu uçak resimde görülen panelvan üzerinde Ki anten tarafından 160 km uzaktan bal gibi tesbit ediliyormuş...takke düştü kel göründü... Herseyde mutlaka bir hayır vardır. Uçak alim işi bu noktaya gelmişse bu saatten sonra bu uçakla ile ilgili 100 defa düşünme zamanı gelmiştir. ABD hakkatten güvenilmeyen, tutarsız bir ülke bu ülkeyle olan ikili ilişkilerimizi gözden geçirmemiz gerekmektedir.
    Cevapla
  • abd 4 yıl önce Şikayet Et
    bu radar ucakların elektro manyetik yada radyo sınyallerını vs herhangi bir dalga boyunu takıp etmıyorsa neyı takıp ederek buluyor yenı bır teknolojı denıyor ama nasıl bi teknolojı merak ettım. sonucta uydu ıle takıp etse yıne herhangı bır sınyalın ucaga carpıp donmesı lazım. uydu olmasada bu boyle ama adamlar bu teknolojıyı kullanmıyoz dıyor nasıl yapıyoırlar aceba...
    Cevapla
  • Tarih 4 yıl önce Şikayet Et
    Alamanyada veya Avrupada yerel TV vericiler heryerde mevcut...sadece bu değil başka sivil vericiler ve havaalani kule vericilerinde tüm sinyallerinin uçan cisimlere çarpıp döndüğü sinyaller takip ediliyor..birde buna cep telefonu vericileri eklerseniz muntazam sinyal dönüşleri elde edersiniz..buda passif olarak havada çoğu uçan cismi görme olanağı sağlar ve yeriniz asla bilinmez...bilginize..!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Demirkubbe'den eksiği yok diyerek açıkladı: işte Türkiye'nin Gökkubbesi!
Kassam görüntüleri yayınladı, İsrail karıştı! Netanyahu’nun evinin önüne yığıldılar