Sınıfta kalan öğrenciler okulu mahkemeye verdi

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 2. sınıfında okuyan 7 öğrenci, tek dersten sınıfta kalıp 3. sınıfa geçemeyince okulu mahkemeye verdi. Öğrencilerin avukatı, dersin sene ortasında İngilizceye çevrildiğini söyleyerek, sınavların yeniden Türkçe yapılmasını istedi.

Sınıfta kalan öğrenciler okulu mahkemeye verdi
Sınıfta kalan öğrenciler okulu mahkemeye verdi
GİRİŞ 03.10.2019 14:52 GÜNCELLEME 03.10.2019 15:02
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 2. sınıfında okuyan 7 öğrenci, Endodonti dersinden kalınca bir üs sınıfa geçemediler. Tek dersten kaldıkları için okulu bir yıl uzatan öğrenciler, önce rektörlüğe başvurdular. Öğrenciler adına Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'ne dilekçe sunan Avukat Orkun Burak Uğurlu, öğrencilerin kaldıkları ders olan Endodonti dersinin 2018-2019 eğitim öğretim yılına ait müfredatta yıllık olarak Türkçe anlatımlı ders göründüğünü, ara tatile kadar bu dersin Türkçe olarak okutulduğunu hatırlattı. 

 

 

SENE ORTASINDA DERS İNGİLİZCEYE ÇEVRİLDİ

Şubat ayında başlayan ikinci dönemde bu dersin öğrencilere İngilizce anlatımlı ders olarak okutulmaya başlandığını hatırlatan Avukat Uğurlu, "Öğrenciler ilk dönem yapılan vize sınavına Türkçe girdiler. İkinci dönem yapılan ikinci vizeye ve final sınavına ise Türkçe-İngilizce olarak sorulan karma sorularla girmişlerdir" dedi. 

 

 

REKTÖRLÜK TALEPLERİNİ REDDETTİ

Bu dersin, ders yılı başında Ders Kayıt Sistemi'nde Türkçe okutulan ders olarak göründüğünü hatırlatan Avukat Uğurlu, müvekkillerinin bütünlemede de başarısız olarak sınıfta kaldıklarını, İngilizce yapılan bütünleme sınavının iptal edilerek Türkçe yapılmasını talep etti. 

Bu talebi rektörlük tarafından reddedilen Avukat Uğurlu, bu kez Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. 

İNGİLİZCE YAPILAN SINAVIN TÜRKÇEYE ÇEVRİLMESİ DAVASI

Dilekçesinde, İngilizce yapılan bütünleme sınavının iptali için yaptıkları başvurunun Marmara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından reddedilmesi üzerine bu davayı açtıklarını belirten Avukat Uğurlu, müvekkillerinin kaldıkları bu tek ders nedeniyle bir üst sınıfa geçemediklerini kaydetti. Avukat Uğurlu şunları söyledi: 

"Dönem başında Türkçe olan dersin dönem ortasında belirlenmiş kayıt dışında İngilizceye çevrilmesi idari işlemlerde şekil unsurunu ihlal etmektedir. Normalde yer alan şekil şartını yerine getirmeyen işlem tabi olarak butlandır (yok hükmünde). Kamu yararı sağlamayan ve bireylerin zararına olacak her işlem hukuka aykırılık teşkil edecektir. Olayımızda yönergenin ve yönetmeliğin idarece doğru uygulanmaması ve denetlenmemesi dolayısıyla açık kamu yararı yani amaç unsuru ihlal edilmektedir." 



Avukat Uğurlu, Marmara Üniversitesi Senatosu'nun kararı ile Diş Hekimliği Fakültesi 2. sınıfında Türkçe olarak okutulan Endodonti dersinin dönem ortasında İngilizce okutulmaya başlanmasının, ilk vizenin Türkçe, ikinci vize, final ve bütünlemenin Türkçe-İngilizce olarak sorulan karma sorularla yapılmasının idari işlemlerde belirlilik ve açıklık ilkesini bozduğunu savundu. 

SINAV YENİDEN TÜRKÇE YAPILSIN TALEBİ

Avukat Uğurlu, rektörlüğün bütünleme sınavının iptali için yaptığı başvuruyu reddettiğini hatırlatarak, müvekkillerinin üçüncü sınıftan ders alabilmeleri için 2019 yazında yapılan Endodonti dersinin bütünleme sınavının yürürlüğünün yargılama sonuna kadar durdurulmasına, bütünleme sınavının İngilizce sorularının geri alma işlemi ile ortadan kaldırılarak sınava giren öğrencilerin değerlendirilmesinin Türkçe sorular üzerinden yapılmasına karar verilmesini istedi. 

REKTÖRLÜĞÜN RET KARARININ İPTALİNİ İSTEDİ

Avukat Uğurlu, sınavın Türkçe sorularla yenilenmesi isteminin uygun görülmemesi halinde de bütünleme sınavının tamamen iptal edilerek sınavın Türkçe dili üzerinden yapılmasına ilişkin talebini reddeden Marmara Üniversitesi Rektörlüğü kararının iptaline, müvekkillerinin kaldığı Endodonti dersinin bütünleme sınavının yürürlülüğünün yargılama sonuna kadar durdurulmasına karar verilmesini istedi. 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 10
  • Yusuf DEMİR 4 yıl önce Şikayet Et
    DAVA ÖĞRENCİLERİN LEHİNE SONUÇLANDI Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere 22/10/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
    Cevapla
  • haki 4 yıl önce Şikayet Et
    rektör kesin ingilizdir. türlere ingilizce öetemeyince bu yola başvurdu. ingilizlerin dünyada indgilizceyi öğtetemediği tek toplum türlerdir. ingilizler Trükçe öürensin...rektörü türkçe sınavına sokun kesin sınıft kalır
    Cevapla
  • Komedi 4 yıl önce Şikayet Et
    Siz sınıfta kalmadınız hayatta kaldınız. Mesleğiniz tarih olacak 10 sene içerisinde! Robotlar yokmu robotlar
    Cevapla
  • MEHMET TÜRKMEN 4 yıl önce Şikayet Et
    Sene ortasında sınavı Fransızca sene sonunda Arapça, bütünlemede Japonca yapmalarına ne engel? Dilerim mahkeme sınavı tekrarlatır ve dilerim hocalar mahkeme kararına saygı gösterip, adaletli bir zorluk seviyesinde sınavı tekrarlar.
    Cevapla
  • Fikret 4 yıl önce Şikayet Et
    bu bölümde yedi öğrencimi sınava girdi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor