Yenikapı mitinginin temeli 15 Temmuz gecesi Meclis'te atıldı

15 Temmuz Derneği’nin işletmesini yürüttüğü Hafıza 15 Temmuz’da her ay düzenlenen Hafızanda ne var? - Harbi konuşmalar programının Aralık ayı konuğu Türkiye Büyük Millet Meclisi 27. Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili İsmail Kahraman oldu.

Yenikapı mitinginin temeli 15 Temmuz gecesi Meclis'te atıldı
Yenikapı mitinginin temeli 15 Temmuz gecesi Meclis'te atıldı
GİRİŞ 23.12.2019 20:08 GÜNCELLEME 23.12.2019 20:08

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve 15 Temmuz Derneği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Köse’nin moderatörlüğünü yaptığı programda deneyimli siyasetçi Kahraman, 15 Temmuz gecesi Meclis’i nasıl topladığını, kurulda neler yaşandığını anlattı. 

TBMM İLK DEFA BİR DARBE GİRİŞİMİNDE TOPLANDI

15 Temmuz’un bir darbe girişimi değil işgal girişimi olduğunu vurgulayan İsmail Kahraman “15 Temmuz’a kadar Türkiye’de 1950 yılından sonra bilinen, bilinmeyen, teşebbüs aşamasında kalan 16 darbe vardır. Hiçbirinde Türkiye Büyük Millet Meclis’i açılmamıştır. Bu açıdan o gece Meclis’in açılması bir ilktir” dedi. 

Hain darbe girişimini evinde öğrendiğini belirten Kahraman, Cumhurbaşkanı ve Başbakanı aradığını ancak ulaşamayınca bizzat Meclis’i açma kararını vererek harekete geçtiğini ifade etti.

“Tüm darbeleri bilirim. Bir daha askeri bir teşebbüs olacağını beklemezdim. O gece köprünün kapandığını öğrendiğimde, üzerimizde F-16’lar geçtiğinde eyvah darbe oluyor dedim. Abdestimi aldım ve Meclis’e geldim. Ankara Milletvekilimiz Ahmet Gündoğdu aradı beni. Kendisi Meclis’teymiş. Ne yapıyoruz deyince gel Meclis’i toplayacağız dedim” ifadelerini kullanan Kahraman, o gece TBMM’ye gelen 18 kadın vekilin cesaretlerinden çok etkilendiğini belirterek “Milletvekili Sema Kırcı 19 yaşındaki oğluyla abdestini alıp sefer namazı kılmış ve Meclis’e geldiler. Oğluna şehit olmaya gidiyoruz demiş evden çıkarken. Bunlar beni çok etkiledi.” dedi. 

TBMM’nin tatilde olduğunu pek çok milletvekilinin kendi bölgelerinde bulunduğunu anlatan İsmail Kahraman “Bütün bunlara rağmen AK Parti, CHP ve MHP’den toplam 107 milletvekili o gece evlerinden çıkıp geldi. Bazıları Bolu’dan Kırşehir’den geldi. Aklımıza ölüm gelmedi. O gece bambaşkaydı” şeklinde konuştu.

MECLİS İLK DEFA BOMBALANDI

Cumhuriyet tarihinde hiçbir darbede Meclis’in bombalanmadığını hatırlatan Kahraman 15 Temmuz’da TBMM’ye üç bomba atıldığını, Başbakanlık Makamına saat 2.21’de atılan atılan bomba sırasında Bekir Bozdağ’ın konuşma yaptığını belirtti. Meclis’e helikopterden açılan ateşe yerden karşılık veren polisin büyük kahramanlık gösterdiğini anlatan Kahraman “12 polis ağır, 4 polisimiz hafif yaralandı. Onların kahramanlığını unutamayız” dedi. Anadolu Ajansı ve TRT’ye yazı yazarak 16 Temmuz günü Meclis’i Saat:14.00’de toplama kararı aldığını söyleyen Kahraman, partilerin grup başkan vekillerine mesaj atarak oturumu bildirdiğini belirtti.

“Çankaya’ya çıkıp hükümeti almaya gidiyorum dedim. Çankaya’ya gittik. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız vardı. İsmet Beyin talebiyle hükümeti temsilen iki kişi kaldı gerisi Meclis’e geldi benimle. Ancak araçlara binemiyorduk, Helikopterler üzerimize ateş kusuyordu. Arka kapıdan 17 kişi Meclis’e girdik. Başkanlığa oturdum. Katiplerim gelmişti. Onlara kalkın Meclis Grup Başkan Vekillerini arıyoruz dedim. Özgür Özel, Mehmet Muş ve Erkan Akçay’ı aradım. Hepiniz gelin ama yakanızda parti rozeti değil sadece ay-yıldız olsun dedim. Parti ortadan kalkmıştı. Hepimiz ay yıldızlı rozetlerle Meclis’teydik. O gece Yenikapı Mitingi’nin temeli TBMM’de atıldı.” şeklinde konuştu.

HDP’den İdris Balüken’in kendisini aradığını anlatan İsmail Kahraman, ertesi gün Meclis’te okunacak bildiriyi anlattığını ve Balüken’in tereddütsüz imzaladığını da ekledi.

DÜNYAYA ÖRNEK OLDUK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz’da gösterdiği cesaret ve basiret sayesinde Türkiye’nin büyük badire atlattığını ifade eden Kahraman “Cumhurbaşkanımızın milletimizi meydanlara çağırması darbe teşebbüsünü önledi. Cumhurbaşkanımız bu ülkede askerin kışlasında kalması gerektiğini herkese gösterdi” dedi.

15 Temmuz’dan sonra Azerbaycan’dan Asef Asiyev’in Meclis’i ziyaret ettiğini söyleyen Kahraman “Bayrağımızın önünde diz çöküp üç defa öptü. Siz bizi de kurtardınız dedi. Gürcistan ve Bosna Hersek’ten gelenler de aynı şeyi söylediler. O gece bütün bir coğrafyanın kaderi değişti. Milletimiz tüm dünyaya örnek oldu” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı