Libya tezkeresi TBMM'ye sunuldu

Meclis'te bu hafta Libya tezkeresi mesaisi yaşanacak. Türk askerinin Libya'ya gitmesi, Meclis'te yapılacak oylama ile netleşecek. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmeleri için TBMM Genel Kurulu'nu 2 Ocak Perşembe günü toplantıya çağırdı

Libya tezkeresi TBMM'ye sunuldu
Libya tezkeresi TBMM'ye sunuldu
GİRİŞ 30.12.2019 17:03 GÜNCELLEME 30.12.2019 17:43
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Meclis'teki oylama öncesinde,  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti lideri Meral Akşener ile bir araya geldi.

 

 

Çavuşoğlu, Kılıçdaroğlu ile görüştü

Basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu şöyle konuştu:

 

"Meclis'e gönderdiğimiz tezkere hakkında ve Libya'daki son durum hakkında bilgi arz ettik biz ülkemizin ulusal çıkarları bakımından karşı karşıya kaldığımız tehditler dahil. Niye bu tezkereye ihtiyaç duyduğumuzu kendilerine anlattık"

CHP LİBYA TEZKERESİNE KARŞI

CHP'den ise "Tezkereye olumsuz bakıyoruz" açıklaması geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, "Özellikle Türkiye'nin Libya'da vekalet savaşlarına taraf olmasını ve Müslüman kanının dökülmesini taraflardan birinin yanında yer alarak sebebiyet vermesini asla kabul etmiyoruz" dedi.

"Tezkerenin gün içinde Sayın Cumhurbaşkanı'mızın imzasıyla Meclis'e gönderileceğini öğrendik"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ikinci durağı İyi Parti'ydi.
Genel Başkan Meral Akşener ile görüştü.

Bakan Çavuşoğlu, İyi Partiden ayrılırken yaptığı açıklamada, Akşener ve çalışma arkadaşlarını Libya'daki son duruma ve tezkereye ilişkin bilgilendirdiklerini belirterek "Malumunuz Meclis'e gönderilen, gönderilmekte olan bir tezkere var. Bu tezkereye neden ihtiyaç duyduk, Libya'da ve bölgede bizim ulusal çıkarlarımız, ulusal çıkarlarımıza yönelik tehditler nedir, diğer taraftan Libya'da kalıcı bir barış ve siyasi süreci en güçlü şekilde destekleyen bir ülke olarak bu konudaki çabalarımız hakkında da Sayın Genel Başkan'a ve arkadaşlarına bilgi verdik." diye konuştu.

Tezkerenin Meclis'e gönderilme sürecine ilişkin bir soruya Çavuşoğlu, "Biz Dışişleri Bakanlığı olarak tezkereyi Meclis'e gönderilmesi için Cumhurbaşkanlığına arz ettik ve bugün itibarıyla gün içinde Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da imzasıyla tezkerenin Meclis'e gideceğini de Cumhurbaşkanlığı makamından öğrendik." yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, CHP ve İyi Partideki temaslarının nezaket içinde samimi bir ortamda geçtiğini belirterek "Olması gerektiği gibi samimi bir ortamda görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Akşener'e de bunun için çok teşekkür ederim." dedi.

"TAKDİR VE KARAR SİYASİ PARTİLERİNDİR"

Siyasi partileri ve Meclis'i kritik konularda bilgilendirmenin kendilerinin görevi olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Esasen Meclisimize de bir bilgilendirmede bulunacaktık fakat şu anda tezkerenin görüşülmesi öne alındığı için ve olağanüstü şekilde Meclis toplandığı için Meclis iç tüzüğünde de böyle bir bilgilendirme olmuyor. Eğer 8'inde olsaydı, açılışta, yine Meclis'e gidip Cumhurbaşkanı'mızın talimatıyla Meclis'in de talebi üzerine bir bilgilendirmede bulunacaktık."

Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekatı'ndan önce de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın siyasi partileri bilgilendirdiğini hatırlatarak "Sonuçta takdir ve karar siyasi partilerindir. Her siyasi partinin farklı görüşü olabilir. İyi Parti'nin bir karar vermediğini ve bundan sonra da kendi aralarında istişare edeceklerini Sayın Genel Başkan Akşener bizzat söyledi." diye konuştu.

Bunun bir milli mesele olduğunu ve ulusal güvenliği ilgilendiren konularda siyaset üstü bir şekilde tüm partilerle hareket etmeyi arzu ettiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Takdir tabii ki siyasi partilerimizin ve yöneticilerinin." dedi.

"TEZKERE İLE İLGİLİ GEREKÇE BELİRLENDİKTEN SONRA KARAR VERECEĞİZ"

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kamil Erozan, "Evet ya da hayır demedik. Gerekçe belirlendikten sonra onun ne kadar haklı olduğunu muhakkak değerlendirme yapacağız ve tavrımızı belirleyeceğiz." şeklinde konuştu.

YORUMLAR 9
  • KIRKiKi 4 yıl önce Şikayet Et
    cehape teskereye karşı, bende cehapeye karşıyım
    Cevapla
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Asker göndermezsek suriye ırak gibi olurlar.. sion gelir çöker bizde izleriz... Venezualla ne durumda bakın ...
    Cevapla
  • kayserili 4 yıl önce Şikayet Et
    korkaklar her gün ölür.
    Cevapla
  • gözcüü 4 yıl önce Şikayet Et
    boş boooş işler hiç birşey olmazz içimizde TAKOZ Chp varken bencey ilk önce bunlardan başlanıp Türkiye nin önü temizlensiiyn yoksa bizler Libya veya dışarda ki duşmanla boğuşurken bunlar biziy içeriden vurabilirler
    Cevapla
  • Fahri25 4 yıl önce Şikayet Et
    Neden bu kadar gec hareket ediyoruz.coktan orda olmaliydik.
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    kim dedi yokuz diye. her şey anons edilecek değil ya...
    Cevapla
  • Kürt 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu ip sap chpkk nın bastonu anlama, milli menfeatten falan. Sahte ülkücü hainler...
    Cevapla
  • neoturk 4 yıl önce Şikayet Et
    CHPninde Komunist soytarilarinda bu Ülkeden kökleri silinmeli,hepsi Radikal Sol ve zarar verici yetenekleri var,bunu Gezide gördük nekadar Kamu Mallari ve Milli görünümüzün zarar verdigini
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Saldırı mı tiyatro mu? İsrail-İran geriliminde o görüntüleri yayınladılar
İsrail, İran'a karşılık verme kararı aldı