Elazığ'da son dakika açıklama: Depremzedelere yapılacak yardımlar açıklandı

Son dakika haberi: Elazığ'da önceki gün meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremin ardından bölgedeki arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Sağlık ve Adalet Bakanları deprem bölgesindeki son durumla ilgili bilgilendirme toplantısında açıklama yaptı. Depremzedelere yapılacak yardımların detayları da açıklandı: Ağır hasarlı evlere 30 bin TL, acil kira için 11 bin TL ödeme yapılacak.

GİRİŞ 27.01.2020 11:21 GÜNCELLEME 27.01.2020 12:19
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Elazığ'da önceki gün meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremin ardından bölgedeki arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, deprem bölgesindeki son durumla ilgili bilgilendirme toplantısında açıklama yaptı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

 

"Elazığ'da 35, Malatya'da 4 olmak üzere 39 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Şu ana kadar 948 artçı deprem meydana geldi. Bu artçı depremlerin 21'i 4 ve üzeri, 2 tanesi de 5,1 ve 5,4 olarak gerçekleşti. Depremin hemen akabinde iletişim, ulaşım, enerji, altyapı ve bu şehrin hayatını idame edilmesi için bütün imkanlara bakıldı ve hiçbirinde eksiklik görülmedi.

Şu ana kadar 45 barınma alanı belirledik. Bölgeye 24 bin 402 çadır sevk edildi.

Köylerimizi ihmal etmedik. Yardımlar götürülüyor.

Bugün itibariyle Elazığ ve Malatya'da kamu kurumları çalışmaya başladı.

Elazığ'dan acı haber: Can kaybı 39'a yükseldi

BİN KONTEYNERLİ BARINMA MERKEZİ YAPILACAK

Barınma merkezlerimiz, okullarımız, spor salonlarımız, gençlik merkezlerimiz, taziye evlerimiz açık. Dün kıraathanelerle görüştük, lavabo ve tuvalet ihtiyacı için 50'ye yakın kıraathanenin 24 saat açık kalmasını temin ettik. Ağır hasarlı tespit ettiğimiz 2 bin yapı var. Biz kira yardımı yapacağımızı söyledik. Ama şehir içinde bu kadar kiralanacak evin bulunmaması ihtimaline karşılık barınma yerleri tesis edeceğiz. Buna ilaveten bir şey daha yapıyoruz: İl özel idaremize ait arazide bin konteynerden müteşekkil geçici konaklama merkezi yapacağız.

PARA YARDIMI YAPILACAK

Evi tamamen yıkılan vatandaşlara 30 bin lira, acil kira yardımı olarak da 11 bin lira yardım yapacağız. Ağır hasarlı olan ama eşyasını alabilecek durumda olanlara yaklaşık 11 bin lira kira yardımı gerçekleştireceğiz. Orta hasarlı evlere de 5 bin lira acil yardım ödeneği vereceğiz. Artı 27 bin lira uzun vadeli faizsiz güçlendirme kredisi vereceğiz.

Köyde yıkılan evlerin tamamına 11 bin lira kira yardımı vereceğiz. 5 bin lira da eşya yardımı vereceğiz. Bütün Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Çok ciddi bir yardım ve bağış yapıldı."

"DURUMU KRİTİK YARALI YOK"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamaları ise şöyle:

"Hastanelerde tedavileri devam eden 86 yaralı var. Bunlardan 18'i yoğun bakımda tedavi görüyor. Durumu kritik herhangi bir hastamız yok.

Azize Çelik'in durumu iyi. Tedbir olarak yoğun bakımda. 

Sahada toplam 2 bin 620 kişi hizmet veriyor."

Bakanlar, Elazığ depremiyle ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.

HASARLI VE YIKILACAK BİNA SAYISI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bölgedeki yapıların son durumuyla ilgili açıklama yaptı. Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Sahada 500 kişilik ekibimizle hasar tespit çalışmalarını yürütüyoruz. Her türlü detayı inceliyoruz. Hasar tespit çalışmaları 10 gün içinde tamamlanacak.

Elazığ merkez, Sivrice ve Maden'de 50 yıkık binamız mevcut. 308 ağır hasarlı bina var. 150 de orta hasarlı binamız mevcut. Bu binalardan 22 tanesi acil yıkılacak binalardan oluşuyor. Bu binaların yıkımını dün başlattık.

Malatya'da toplam 155 yıkık, 1278 de hasarlı bina mevcut. Diyarbakır'da ise toplam 16 ağır hasarlı binamız var. 

Sürsürü'de arama kurtarma çalışmaları tamamlanmak üzere. Mustafa Paşa'da ise tamamlandı. Sürsürü mahallesinde deprem neticesinde yıkılan Dilek Sitesi yanındaki binalarda da hasar tespiti yapmaya bu sabah başladık. 9 binada ağır hasar tespit ettik, bu binalar da yıkılacak. 

Dilek Apartmanı depremden sonra yerle bir oldu.

SÜRSÜRÜ'DE DÖNÜŞÜM PROJESİ

Sürsürü'de kentsel dönüşüm projesi başlatacağız. Sürsürü mahallesindeki vatandaşlarla görüşmelere başladık. Şubat sonu temelimizi atıp, yıl sonuna kadar vatandaşlarımıza konutlarını teslim etmek istiyoruz. 

3 gün sonra da Mustafa Paşa mahallesindeki riskli binaların yıkımına başlayacağız. Dönüşüm için vatandaşlarımızla görüşmelere de başlamış bulunuyoruz. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 27
  • Nesrin Kurnaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah devletimize zeval vermesin, kimseyi aç açikta birakmadilar Elhamdülillah Allah a cok Şükür. Çin gibi bir ulkede boyle bir olay yasansa idi kimseye para da vermezlerdi yardimda muhtemelen.
    Cevapla
  • Akgenç 4 yıl önce Şikayet Et
    Deprem tehlike si olan yerlere konteyner mahalle yapılarak hazır tutulmalı. Binalar sağlam yapılmıyor denetim yok kamera ile bina yapıları kayıt altına alınmalı sıva yapılmadan alçı ile duvarlar kapatılıyor.
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben bu kadar az miktar vereceklerini tahmin etmiyordum.Suan bir silikon olmus 20 tl 10 bin tlye ne yapilabilir ki!..
    Cevapla
  • ZEKİ 4 yıl önce Şikayet Et
    Şaka gibi Çok yetersiz bir meblağ,evi kullanılacak halde olmayanlara .Ev +30000.TL
    Cevapla
  • Seyfettin 4 yıl önce Şikayet Et
    Devlet bu yardım parasını kısıyor. nedendir anlamadım ama 7.5 şiddetinde istanbulda deprem olacak diyor bakanlık. eğer olursa çok maddi kayıp olur. İnşallah olmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Katil İsrail gece sivllerin olduğu çadırı vurdu! Hepsi çocuk...
İnsan ömründen tam altı yıl çalıyor! İşte havası en kirli ülkeler...