İşte JAK'ın hayat kurtaran mucizevi yöntemi! Kuyu ve galeri metodu

Jandarma Arama ve Kurtarma (JAK) timi, Elazığ’da yıkıntıların arasında kuyu ve galeri metodunu kullanarak depremzede kurtardı. Yüsra bebek ve annesini kurtaran JAK timi o anları ve arama kurtarmada kullandıkları kuyu ve galeri metotlarını anlattı.

GİRİŞ 27.01.2020 15:02 GÜNCELLEME 27.01.2020 16:39
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Jandarma Arama Kurtarma Tabur Komutanı Binbaşı Burak Özer, Yüsra bebek ve annesinin nasıl kurtarıldığını Ülke TV muhabiri Serdar Er ve kameraman Hakan Avcı'ya anlattı. 

 

 

HAYAT KURTARAN KUYU VE GALERİ METODU

JAK timi, sınır ötesi harekatlarda ve iç güvenlik operasyonlarında terk edilen binalarda edindikleri tecrübeyi, enkazlarda kullanıyor. Enkaz altında hayat mücadelesi veren insanlara ulaşmak için son derece hassas davranan JAK timi önce görsel ve sesli arama ile hayat belirtisinin peşine düştü. JAK, sese ve titreşime duyarlı sensörleri enkaza yerleştirdi. 6 sensörü beton yıkıntının etrafına yerleştirerek 30 metrekarelik alanı tarayabilen timler, komutanın depremzedeye anonsunu bekledi.

 

 

Jandarma Arama Kurtarma Tabur Komutanı Binbaşı Burak Özer

Komutanın "Sesimi duyuyorsan bir yere vur, öksür, ses çıkar" şeklindeki anonsuna verilen yanıt üzerine, alan hızla daraltıldı. Ses geldikçe 30 metrekarelik alan 2 metrekareye kadar düşürülürken, kurtarma çalışmasının en önemli kısmına geçildi.

"HABERİ ALIR ALMAZ BÖLGEYE İNTİKAL ETTİK"
Özer, "Deprem haberi gelince İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirildik. Uçaklarla hemen bölgeye geldik ve keşfimizi yaptık. 3 bina enkazı vardı. Ekibimizi eşit olarak böldük. Herkes keşfini yaptı. Arama kurtarma köpeklerimizle de müdahale ettik ve ses aradık. Göçük altı arama ve dinleme cihazlarımızla canlıların olup olmadığını tespit ettik. İlk etapta 10'a yakın kişiyi çıkarttık." ifadelerini kullandı.

Jandarma Arama Kurtarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Yusuf Mataracı

Tabur Komutanı Özer sözlerine şöyle devam etti;
"Kendimize has metotlarla enkaz içerisine girmeye başladık. Arkadaşlarımız galerilerini kuyularını açmaya başladılar. İlerleyemedikleri yerde başka yerden açmalar başladı. Bu metotlar ile 24 saat sonra Yüsra bebeğe ondan 4 saat sonra da annesine ulaştık."

"KURTARMAK 12 SAAT SÜRDÜ"

Jandarma Arama Kurtarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Yusuf Mataracı, "Bizden önce gelen ilk ekip enkaza müdahale etmişti. Yaralıların çıkartıldığı yerden ilerlemek istedik ama oradan çok gidemedik. 4-5 metre ileriden bir ses gelmişti. Oradan ilerleyemeyeceğimiz anlayınca başka bir kuyu açtık. Öğlen saat 13:30 gibi ilk sesi aldık ancak kurtarmamız 12 saat sürdü. Kurtarılmayı bekleyen 2 can olduğunu bilerek durmadan yorulmadan çalıştık ve oradan sağ çıkartmayı başardık" şeklinde konuştu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 22
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    bu tarz ekiplerin sayısını gönüllülük esasında arttırmak gerek..
    Cevapla
  • Harbi adam 4 yıl önce Şikayet Et
    duruşlarinda asalet var ALLAH .cc aslanlari varlun sag olun diri olunki bu kudretli devlet var olsun rabbim yar ve yardimciniz olsun
    Cevapla
  • FM.. 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah sizden razı olsun Koçyiğitler
    Cevapla
  • niksarlı 4 yıl önce Şikayet Et
    yüce rabbim acıma ve merhamet duygusunu sadece türk milletine vermiş..askerime ,polisime ve afat ekine sonsuz kere teşekkür ederim..Allah onlardan razı olsun..polemik yapanlarında Allah belasını versin..
    Cevapla
  • gariban 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu söz Allah'a iftiradır. Her millette zalim ve merhamet sahibi insanlar vardır. Irkçılıkta bu kadar ileriye gitmek, İslama ve itikadına zarar verir. Kendi milletini bu kadar yüceltmek Tekesur suresi ile men edilmiştir. Biraz daha müslümanca düşünmeye ve yorum yapmaya çalışın ve yeryüzünde seçkin ırk olmadığını kabullenin, yoksa Jön Türkler ve İttihatçıların yaptığı gibi Müslüman Milletleri kendinizden soğutacaksınız.
    Cevapla
  • Osmanlı Evladı 4 yıl önce Şikayet Et
    kardeş. bu söz doğru da olsa yazılacak bir söz değil. ve de ben de bir kürt olarak Türk milletinin islam dini için özel bir millet olduğuna inanıyorum lakin bu söz vakarlı türk milletinin bir ferdine yakışmaz.
    Cevapla
  • Yakub 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc Ümmeti Muhammede sav RAHMET EYLESİN İNŞAALLAH. Elazığ depremi Milletimize rahmete dönüşür inşaAllah. Bi Elazığ 'lılar bu saatten sonra Pkk ya desteği tamamen keser inşaAllah. Özellikle avrupadan gelen para trafiği biter inşaAllah
    Cevapla
  • Osmanlı Evladı 4 yıl önce Şikayet Et
    kardeş. elaziz şu ana kadar pkk.ya tek milletvekilli verdi mi ki böyle konuşuyorsun. gerek yok böyle yazmaya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri