Başkan Erdoğan'dan Esed'e sert cevap, Rusya'ya mesaj!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan dönüşü aralarında Mehmet Acet'in de bulunduğu gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, Türkiye'yi tehdit eden Esed rejiminine sert tepki gösterirken, İdlib'de yaşananlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Libya konusunda da Rusya'ya önemli mesajlar verdi

Başkan Erdoğan'dan Esed'e sert cevap, Rusya'ya mesaj!
Başkan Erdoğan'dan Esed'e sert cevap, Rusya'ya mesaj!
GİRİŞ 15.02.2020 18:47 GÜNCELLEME 15.02.2020 18:48
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan dönüşü aralarında Haber7 yazarı ve Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başkan Erdoğan, İdlib'deki gelişmelere ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu.

İDLİB SORUSU

Başkan Erdoğan, ''Grup toplantısında İdlib’den bahsederken rejim güçleri ile ilgili “Şubat ayı sonuna kadar eğer gözlem noktalarının gerisine çekilmezlerse o zaman biz her yerde rejim güçlerini vuracağız. Gerekirse Soçi mutabakatına bağlı kalmadan bunu yapacağız” dediniz. Eğer şubat ayı sonu geldiğinde rejim güçleri hedeflenen noktaya çekilmezse o zaman nasıl adımlar atılacak? Tüm Suriye mi bu anlamda hedeflenecek? Mutabakata bağlı kalmayan radikal güçler dahi hedef olacak mı?'' sorusunu yanıtladı.

'ELİMİZDE KAPI GİBİ ADANA MUTABAKATI VAR'

 

Esed rejimi ve Rusya'nın verilen zaiyatlardan rahatsız olduğunu belirten Erdoğan, ''Şunu çok açık, samimi konuşmamız lazım; bizim elimizde kapı gibi bir Adana Mutabakatı var. Biz oraya Adana Mutabakatı çerçevesinde gittik. Hani “Siz oraya nasıl gidiyorsunuz, burası Suriye’nin topraklarıdır” gibi yaklaşım gösterenlere bu bir cevaptır. Bu işin birinci boyutu. Girdik. Girdikten sonra orada bir düzenleme yapıldı. Neydi bu düzenleme? Gözlem noktaları kuruldu. Burada Soçi mutabakatının teminatı var. Hele hele Soçi mutabakatının 2. ve 3. maddeleri… ki 2. madde burada çok çok önemli. İşte biz bu adımları 2. ve 3. maddelere dayalı olarak attık. Rejim güçlerinin bizim bu gözlem noktalarını kuşatmaya başladığını görüyoruz. Onların kuşatması karşısında sessiz kalmamız mümkün değil. Onlara karşı da biz gereğini yapıyoruz. Son dönemde özellikle İdlib’deki çatışmalar ciddi manada kendisini göstermeye başladı. İşte bugün de yine Halep’in batı tarafında bir helikopter düşürüldü. Bunlar tabi rejimi rahatsız ettiği gibi Rusya’yı da rahatsız ediyor. Bunun dışında yine ciddi bir zayiat verdiler. Fakat aslolan şey, 1 milyona yakın İdlib halkının bugün bizim sınırlarımıza doğru hareket halinde olması. Biz zaten 3,5-4 milyon insana ev sahipliği yapıyoruz. Bu 1 milyonu da kabul etme durumuz maalesef yok. Öyleyse ne yapmamız lazım? Biz dedik ki; sınırımızdan 30-32 km. içeride sınır boyunca briket barınaklar yapalım. Şu anda yoğun bir şekilde orada barakalar yapılıyor. Hatta ben bunu Merkel’e de açtım. “25 milyon avro gönderirseniz bunun bir kısmını da siz üstlenmiş olursunuz. Zaten büyük bir kısmını biz üstleneceğiz. Ama bu arada siz Fransa, İngiltere gibi diğer dostlara da söylerseniz, bir destek gelirse biz yoğun bir şekilde bu barakaları daha insani hale getiririz.” dedim. Şu anda 25 milyon avroyu Kızılhaç vasıtasıyla Kızılayımıza gönderiyorlar. Biz onları beklemeden bu briket barakaları yapmaya başladık.'' ifadelerini kullandı.

RUSYA'YA LİBYA MESAJI: RUSYA, EN ÜST DÜZEYDE ORADAKİ SAVAŞI YÖNETİYOR!

Başkan Erdoğan ''Gelişmeler nedeniyle Libya meselesi kamuoyunun dikkatinden uzaklaştı. Ama orada da önemli gelişmeler oluyor. BM Güvenlik Konseyi ateşkes çağrısı yaptı ama bazı ülkeler Hafter güçlerine onlarca uçak dolusu askeri yardım göndermeye devam ediyor. Batı medyası bir süredir Libya’da Hafter güçlerinin Trablus’a yönelik bir saldırı başlatacağına dair haberler yazıyor. Böyle bir harekat olması durumunda Türkiye’nin meşru yönetime sahadaki desteği ne olacak?'' sorusuna cevap verdi.

Erdoğan, ''Tabi kamuoyunun dikkati buradan uzaklaşsa da biz Sayın Serrac ile bir anlaşma yaptık. Bu bir askeri eğitim güvenlik anlaşmasıdır. Bu anlaşmamızın gereği olarak da biz oradaki meşru hükümetin yanında olacağımızı yazılı kayda girmiş durumdayız. Şu anda burada bizim eğitici, öğretici ve yönetici bir kadromuz var. Hafter’in tarafında 2 bin 500 civarında Rusya’nın Wagner’i var. Wagner’in Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve diğerleriyle toplantı halinde fotoğrafı var. (Wagner ve Rus devlet heyetinin toplantı fotoğrafını gösteriyor) Öndeki Hafter. Şu daire içinde olan Sayın Putin’in çok samimi adamıdır. Bu adam Wagner'in başıdır. Yöneten budur. Şuradaki de Rusya Savunma Bakanı Şoygu'dur. Hemen onun yanında da Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov’u görüyorsunuz. Bunlar şu anda Rusya’nın en üst düzey askeri noktadaki güvenlik kadrosudur. Şu anda Wagner'i de orada bunlar yönetiyor. Bunlarla iş yürüyor. Hala kalkıp diyorlar ki bizim orayla bu noktada ilişkimiz yok. Şu anda bizzat Rusya en üst düzeyde oradaki bu savaşı yönetiyor. Bir de Sudan’dan 5 bin civarında savaşçı var. Çad’dan gelenler var. Derken nereden bakarsanız bakın 10 bini aşkın şu anda dışarıdan gelmiş asker var.

Sayın Serrac ile yaptığımız bu eğitim ve güvenlik anlaşmasının gereğini sonuna kadar yerine getirmeye devam edeceğiz. Hafter’in yanında olanlar belli. Mısır, Abu Dabi yönetimi, aynı şekilde Suud ve Fransa Hafter’in yanında. Fransa daha yeni Hafter’i davet etti. Berlin Konferansı’na gittik. Berlin Konferansında adam toplantıya katılmadı, otelde bekledi. Moskova’da da aynı şeyi yaptı, kaçtı. Bizim heyetimiz oradayken o toplantının bitimini beklemeden oradan ayrıldı. Bütün bunlara rağmen Batı hala bu adama destek veriyor. Silah, mühimmat ve para desteği veriliyor. Biz barışın tesisinden yana olduğumuzu zaten ortaya koyduk. Ama şunun bilinmesini istiyoruz; Akdeniz’deki bu hak ve menfaatler konusunda, gerek Türkiye’nin gerek Libya’nın hakkını hukukunu koruma noktasında mücadelemizi sonuna kadar inşallah sürdüreceğiz. Zaman zaman bazı imkanlar elde ettiler ama Serrac’dan yana olan ekipler orada onları derdest ettiler.'' diye cevap verdi.

YORUMLAR 11
  • MEHMET ÇINAR 4 yıl önce Şikayet Et
    vallahi Erdoğan bu millete verilmiş en büyük nimettir.bu kadar yükün altına girmek ancak imanından ve samimi oluşundan kaynaklanıyor.sabah kahvesini bahane edip dert edinenler ailesiyle alişveriş tartişması az geldi bu ayın harçlığı bahanesiyle ayrılanlar küçük beyinli yaratıklardır.Bu adam sabah kalktığında soçi adana idlib mutabakatları diye haykırırken maaş zamları hesabını yapanlar utanmalıdır,sayın erdoğan gururumuzdur maaş vermesin yeterkibu ümmet için çalişmay devam etsin.kısacası ne büyüksün BAŞKANIM
    Cevapla
  • savaşmak 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkler'in en iyi yaptığı şeylerden biri savaşmaktır,. Bunu bugün de yapabildiğimizde keferenin dişini sökeriz. Bu keferenin kafasını karıştıran şey savaşırken bizim nereden güç aldığımız bilmediklerindendir. Bilmezler ki bizim Göklerden Gelen Ordularımız var...
    Cevapla
  • Selami Nallar 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz ölümüne ölümüne
    Cevapla
  • Erhan AKMAN 4 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğana güveniyoruz inşallah Allah rızası için güzel kararlar alacak
    Cevapla
  • Zeki 4 yıl önce Şikayet Et
    Esed esereeed..... kizdirma reisi, o ki cihan padisahi Abdül hamidin torunu. Dünyayi zindan eyler sana
    Cevapla
  • Sena 4 yıl önce Şikayet Et
    Esad kukla orda rusyayla savasicaz turkiye savasa itiliyor arablar iran var bu savas olursa turkiye yanliz kalir esad giderse basa baska bir zalim gelir turkiye anlassin kendi cikari icin bu batakliktan cikmak zor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!