Onur Ocaktan: İnsanların gönlüne dert düşürmek istiyoruz

2013'ten beri 3 milyona yakın kişinin katıldığı Ufka Yolculuk Bilgi Yarışması'nın, bu seneki "Adap" olarak belirlendi. Programın kurucu isimlerinden Onur Ocaktan, "kaybedeni olmayan yarışmayı" Haber7'den İbrahim Can'a anlattı. "İnsanların gönlüne dert düşürmek istiyoruz" diyen Ocaktan, toplumdaki okuma alışkanlığını artırmayı amaçladıklarını belirtti.

GİRİŞ 25.02.2020 15:03 GÜNCELLEME 25.02.2020 15:21
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Server Yaşam Vakfı tarafından 2013’ten beri düzenlenen Ufka Yolculuk Bilgi Yarışması’nın başından beri mutfağında yer alan Onur Ocaktan, Haber7’den İbrahim Can’ın sorularını yanıtladı. “Kaybedeni olmayan yarışma” sloganıyla yola çıkan yarışma, toplumda dini ve ahlaki bilincin artmasını amaçlıyor.

 

Ufka Yolculuk’un çıkış noktası nedir?

Asıl amaç, Allah’ın rızasını kazanmak. Sonrasında ise okuma alışkanlığının istenilen düzeyde olmadığı günümüzde; okuyan, düşünen ve okuduklarıyla hayatına yön veren bireylerin yetişmesine katkı sağlamak. Halkımızın, insanlarımızın ve özellikle gençlerimizin sahih kaynaklarla buluşmasına destek olmaktır.

2013’ten beri düzenlenen yarışmada sorular nereden soruluyor?

Bir yayın kurulumuz var. O kurulumuz hem sınava katılanların sorumlu olacağı kitabı, hem de soruları hazırlıyor.

 

İlk sene, Ömer Nasuhi Bilmen’in Büyük İslam İlmihali kitabından sınavı yaptık. Toplam 89 bin 870 kişi kayıt yaptı.

2014’te yapılan ikinci yarışmada; temel kitabımız, hidayet rehberi, hayat kılavuzumuz olan Kur’an-ı Kerim Mealini konu olarak seçtik. Bu yarışmaya 65 ülkeden toplam 174 bin 451 kişi kayıt yaptırdı.

2015’te konumuzu Siyer olarak belirledik ve 265 bin 397 kişi katıldı. 2016’da Hadis alanında yapılan yarışmaya 396 bin 712 kişi kayıt yaptırdı.

2017’de ise dünya genelinde Türkçe ve İngilizce yapılan yarışmanın konusu Kur’an-ı Kerim Meali oldu. Toplam 595 bin 372 kişi yarışmamıza kayıt yaptırdı.

2018’de “Kur’an ve Sünnet Bütünlüğü” konulu yarışmamıza katılım 696 bin 25 kişi katıldı.

Geçtiğimiz sene ise “Güzel Ahlak” konulu yarışmamıza 537 bin 25 kişi kayıt yaptırdı.

8 yıllık süreçte yarışmamıza katılım 2 milyon 864 bin 657 oldu.

Bu seneki yarışmamızın konusu ise “Adap” olacak.

Sınava başvuru nasıl yapılıyor?

Başvurular artık internet üzerinden yapılabiliyor. Süreç tıpkı ÖSYM sisteminde olduğu gibi yürüyor. Sınavlar da iki aşamalı yapılıyor. Yarışmacılara telefon e-posta ve SMS yoluyla bilgilendirme yapılıyor.

Sınava katılacak yarışmacıların bulundukları bölgelere sorumlu olacağı kitaplar ulaştırılıyor. Tamamı gönüllü olan ekibimiz, gece-gündüz çalışıyorlar.

GÖNÜLLERE DERT DÜŞÜRMEK İSTİYORUZ

Bu senenin konusu Adap dediniz. Bu temayı seçmenizde temel sebep nedir?

Hz. Peygamberimiz (sav) “Bir kişinin hidayetine vesile olmak dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır” buyurmaktadır.

Toplumda Adap konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Yaklaşık 8 yıldır afişlerimizi sağda, solda gören kişiler evet ben İlmihal ’den, Kur’an’ı Kerim’den, Hadislerden, Siyer’den, Kuran ve Sünnet Bütünlüğünden uzak kaldım diye gönüllerine dert düşürmek istiyoruz.

Onur Ocaktan ve Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli.

“Kaybedeni olmayan yarışma” sözünden kast edilen nedir?

Dereceye girip ödül kazananlar kadar, yarışmaya girenler, kaydolup giremeyenler, sponsor olanlar ve organizasyonda görev alanların hepsi kazançlı çıktı. Bu zamana kadar yapılan yarışmalarda yarışma kitaplarını okuyup bilgi ediniyorlar.

Dereceye girenlere verilen ödüllerden de bahsedebilir misiniz?

İlkokul ve ortaokula giden öğrencilerimizden dereceye giren birinciye 14 çeyrek altın ve elektrikli kaykay, ikinciye 12 adet çeyrek altın ve elektrikli kaykay, üçüncüye 10 çeyrek altın ve elektrikli kaykay, dördüncüye 8 çeyrek altın, beşinciye 6 çeyrek altın, altıdan onuncuya kadar olanlara 4 çeyrek altın, ondan yirminci sıraya kadar olanlara da 2 çeyrek altın verilecek.

Lise kategorisinde ise ilk üçe girenlere kaykay yerine Notebook hediye edilecek.

Ayrıca, proje ortağı kulüpler, bulunduğu ildeki öğrencilere kendi belirledikleri ödülleri verebilecekler.

Yarışmaya katılanlardan nasıl geri dönüş alıyorsunuz?

Sırasıyla İlmihal, Kur’an-ı Kerim Meali, Siyer, Hadis, Kur’an ve Sünnet Bütünlüğü temalı Bilgi ve Kültür Yarışmaları yapıldı. Her sene yarışmacı sayılarının katlanarak artması zaten halkımızın yarışmalara olan ilgi ve alakasını gösteriyor.

Ufka Yolculuk sitemizde “Hatıralarla Ufka Yolculuk” köşemiz var. Yarışma ile ilgili yaşadıkları duygularını bizimle paylaşıyorlar. İlk defa hayatımda mecburi olmayan bir sınava katılamadığı için üzüldüğünü, ağlamaklı hale geldiğini yazan bir beyefendi var.

İlmihal Sınavına hazırlanan 56 yaşlarında olduğunu söyleyen bir beyefendi “Şimdiye kadar bilemediği, ihtiyacı olan fıkhi konuları hep sağdan, soldan, kulaktan duyma bilgilerle idare ettiğini, ilmihal kitabını sadece hocaların okuyabildiğini zannettiğini, kendisinin okusa bile anlamayacağını söylemiş. Ne zamanki yarışma bahanesi ile İlmihal kitabını okumaya başladım, okuduğumu anladığımı hissettim. Çok sade, anlaşılır dille yazılmış. 10 yaşındaki torunum bile okusa anlar ve anlatırdı demiş. Yarışmaların devam etmesi gerektiği hususunda bizlere telkinde bulunmuş. Vesile olanlardan Allah razı olsun diye de sözlerini tamamlamış.

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 23
  • Semra 4 yıl önce Şikayet Et
    Harika bir yarışma iki çocuğumu yazdırdım. İlmihal ve nezaket konularına bayıldık. Ben öğretemezdim kendimde çok güzel bilgiler öğrendim. Rabbim sebep olandan destek olandan razı olsun
    Cevapla
  • Maraşlı Ede 4 yıl önce Şikayet Et
    Ufka Yolculuk harika bir organizasyon, toplumun ve özellikle gençlerin en ihtiyaç duyduğu konularda nokta aşı ile belirlenen konular bir çok insanın kendine gelmesine sebep oluyor... Emeği geçenlerden Allah Razı Olsun
    Cevapla
  • bülent 4 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun
    Cevapla
  • Adem İnsan 4 yıl önce Şikayet Et
    Dert düşürecekmiş,başka elinizden bir şey gelmez,yaralı parmağa işemezsiniz,sabah akşam din ticareti yaparsınız,başardınız toplumu dinsiz yaptınız, aferin size...
    Cevapla
  • İnsanı Adem 4 yıl önce Şikayet Et
    Adem insan
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne olacaktı peki, derdimiz dünya mı olacaktı ? Bir yorum ancak bu kadar basiretsiz olabilirdi.. Derdi dünya olanın dünya kadar derdi olur derler. Biraz da ahiretimizi düşünelim
    Cevapla
  • Muhammed 4 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim sizden gani gani razı olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçim sonrası ilk kabine toplantısı! İşte masadaki 4 kritik başlık! Gözler Erdoğan'da
Kur'an'a hakaret, soykırımcı İsrail'e övgü! Fatih Altaylı'dan tepki toplayan açıklama