İçişleri Bakanlığı'ndan koronavirüs genelgesi: Şehir dışına çıkışlar kısıtlandı

Son dakika haberi: İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin açıkladığı tedbirlerin detaylarının yer aldığı genelgeyi yayımladı. Genelgeye göre şehirlerarası seferler 17:00 itibarıyla valilik izniyle yapılacak.

GİRİŞ 28.03.2020 02:53 GÜNCELLEME 28.03.2020 07:17
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin açıkladığı tedbirlerin detaylarının yer aldığı genelgeyi yayımladı.

 

 

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede otobüs seferleri ve ulaşımda ilgili birçok değişikliği gidildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından genelgeye göre:

 

 

Yapılan açıklamada ''Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de vaka sayısında artışlar yaşanan Koronavirüs (Covid-19) virüsünün en temel özelliği, fiziksel temas, hava yolu vb. yollarla çok hızlı bulaşması ve enfekte insan sayısının çok hızlı artmasıdır. Bu salgının yayılmasının engellenmesinin en etkili yolu ise sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltarak sosyal izolasyonu sağlamaktır. Aksi hallerde virüsün yayılımı hızlanarak vaka sayısı ve tedavi gereksinimi artmakta; vatandaşlarımız hayatlarını kaybetme riski ile toplum sağlığı ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına sebep olunmaktadır.

Bu kapsamda; Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda alınan kararların etkinliğinin arttırılarak virüsün yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzeni korumak için şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan otobüs seferleri ile ilgili olarak aşağıdaki ek tedbirlerin alınması zaruriyeti oluşmuştur'' denildi.

OTOBÜS SEFERLERİNE ÖZEL İZİN

Cumhurbaşkanı talimatı ile iller arası otobüs seferleri 28.03.2020 tarihi 17:00'den itibaren ancak valiliklerin izni ile yapılabilecektir.

'BULUNDUĞUNUZ ŞEHİRLERDE KALIN' UYARISI

Tüm vatandaşlarımızın bulundukları şehirde kalmaları esastır. Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirlerarası yolculuk yapması Valilik izni ile gerçekleştirilebilecektir.

SEYAHAT İÇİN ÖZEL İZİN GEREKIYOR

İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar, valilerin/kaymakamların koordinesinde oluşturulacak Seyahat İzin Kurulu’na başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunacaklardır. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergâhı ve süresini de içerecek şekilde şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi düzenlenecektir.

KURULLAR OLUŞTURULACAK

Seyahat İzin Kurulu vali/kaymakamın belirleyeceği kamu görevlisinin başkanlığında, emniyet temsilcisi, belediye temsilci, otogar sorumlusu ve ilgili meslek odası temsilcisi yoksa konuya ilişkin sivil toplum temsilcisinden oluşacaktır. Bu kurullar otogarlarda görev yapacak, bu amaçla görevin niteliğine uygun yerlerin tahsis edilmesi sağlanacaktır.

KURUL ONAYI OLMADAN SEFER YAPILAMAYACAK

Seyahat İzin Kurulunca, şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi verilenler tarafından yapılan başvurular dikkate alınarak otobüs seferi planlaması yapılacak ve ilgililere bilgi verilecektir.

OTOGAR ÇIKIŞLARINDA SAĞLIK KONTROLÜ

Seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları oluşturulacak, yolcuların sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra otobüs seyahatine başlayacaktır.

İSIMLER LISTE HALINDE BILDIRILECEK

Seyahat İzin Kurulunca, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların listesi, telefonları, gidecekleri yerlerdeki adreslerini belirtilen yolcu listeleri gidilecek ildeki Valiliğe bildirilecektir.

GIRIŞ-ÇIKIŞLARDA KONTROL YAPILACAK

Valiliklerce, illerine gelecekleri bildirilen yolcuları il girişlerinde kontrolleri gerçekleştirilecektir. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespit edilmesi halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacaktır. Karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süreyle gözlem altına kalmaları gereken vatandaşlara evlerinde kalmaları hususu tebliğ edilecek ve uyulup uyulmadığı sürekli kontrol edilecektir.

MOLA YERLERİNE DENETLEME

Otobüslerin güzergahlarında mola verdikleri yerler, valiliklerce sürekli hijyen kuralları açısından denetlenecek ve sağlık kurallarına uygun olarak faaliyet yürütmeleri sağlanacaktır.

PERSONELE SAĞLIK KONTROLÜ

Bu süreçte otogarlarda görev yapacak tüm personelin rutin aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmesi sağlanacaktır.

SADECE OTOGARDA İNDİ BİNDİ OLACAK

Yolculuğuna izin verilen otobüsler seyahat güzergahlarında ancak il otogarlarında duracak ve durdukları illerin Valiliklerince seyahat etmesine izin verilen yolcuları kapasitelerinde boşluk olması durumunda alabileceklerdir.

ŞEHIR IÇI SERVISLER YASAKLANDI

Süreç boyunca otobüs firmalarının şehir içi servis hizmetleri yasaklanacaktır.

YOL KONTROL NOKTALARI KURULACAK

İzinsiz yolculukların önlenmesi için Valiliklerce yol kontrol noktalarında gerekli tedbirler planlanacaktır.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 34
  • EKOL EKOL 4 yıl önce Şikayet Et
    özel guvenlik görevlileri bi ellerinde derece bi ellerinde kalem bu insanlara bi tedbir yokmu mudurleri amirleri uzaktan evden telefonla calisir guvenlikcimi temizlikcimi kapicimi danisma memurumu kayit elemanimi mal kabulcumu irsaliyecimi mudurlerin arac kilometresini yazan muhasebecimi bu özel guvenlikciler süpermenmi degil onlarda insan onlarinda cocuklari var duyun seslerini elmadagdaki yerinizde 2 guvenlik hem giris cikislara hem kameralara hem gelenlerin ateşini ölçmeye hem arac km defterlerine bide 5 sefer devriye yaziktir gunahtir bir gunde gece gunduz kac araba giriyor cikiyor Allah aşkına bu insanlar ekmek parasi icin ordalar bizzat bi gidinde kendiniz gorun amire mudure inanmayin
    Cevapla
  • burdurlu ismail 4 yıl önce Şikayet Et
    gezmeyegidipte evine donemeyenler icinneyapmasi lazim meselabiz ikametgagimiza gidemiyoruz sonra benim bulundugum yer valilige 170 mk
    Cevapla
  • Asabi 4 yıl önce Şikayet Et
    Gittiğin yerde otur ceza sana
    Cevapla
  • Yavaş OKUYAN 4 yıl önce Şikayet Et
    Ülke kavrulurken gezmeye gidip oralarda virüs toplayıp millete dağıtmaya getirmezssin inşallah.
    Cevapla
  • ayna 4 yıl önce Şikayet Et
    Her yere yayıldı zaten görünüşe bakılırsa, sanki geç kalındı.
    Cevapla
  • Ferhat 4 yıl önce Şikayet Et
    Trafik kontrollerine ne demeli köşe bucak tuzak kurmuşlar ceza kesmek icin millet can derdinde ekipler ceza kesme derdinde
    Cevapla
  • İsmail 4 yıl önce Şikayet Et
    Özel araçlarlarla seyahat etmekle ilgili net ifade yok. Bunun açıklığa kavuşturulması lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçime 2 gün kala Milli Görüş Platformu'ndan 'İslambol' çağrısı: Bütün ümmet sevinecek
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!