Türkiye ile birkaç ülke harekete geçti! En umut veren hamle

Dünya genelinde yaklaşık 600 bin kişinin enfekte olduğu, 25 bini aşkın kişinin öldüğü yeni tip koronavirüsü yenmek için aşı ve ilaç çalışmaları sürerken, zaten bu hastalığı geçirmiş kişilerin kanları yeni umut olarak ortaya çıktı. Hematolog Prof. Dr. Mustafa Çetiner, Sağlık Bakanlığı bünyesinde bir grup bilim insanının hastalığı yenen kişilerin kanından plazma üretmek için çalışmalara başladığını söyledi.

GİRİŞ 28.03.2020 06:47 GÜNCELLEME 07.05.2020 22:18
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Dünya gözünü bilim insanlarına dikmiş Kovid-19'a bulunacak çareyi bekliyor. Çünkü virüs çaresi bulunmadığı her gün yeni insanlara bulaşıyor, canları alıyor. Resmen tespit edilip açıklanmış vaka sayısı 600 bin sınırına ulaştı. Ölenlerin sayısı ise 25 bini geçti. Eğer süreç bu şekilde devam ederse ki şu anda aksi yönde bir gelişme görülmüyor bu rakamların ikiye katlanması söz konusu olabilir. 

 

 

Yeni tip koronavirüsün bulaşmasını, öldürücü etkisini giderip tedavi sürecini sağlamak üzere birçok çalışma yürütülüyor. Aralarında Türkiye, ABD, Japonya, Çin, Almanya gibi ülkelerin bulunduğu çok sayıda ülkede aşı ve ilaç çalışmaları devam ediyor. Henüz net olarak bu iki amaca hizmet eden bir ilaç ya da aşı geliştirilebilmiş değil. 

CNN Türk'te Başak Şengül'ün hazırladığı Akıl Çemberi programına katılan Hematolog Prof. Dr. Mustafa Çetiner umut verici bir gelişmenin müjdesini verdi. Çetiner üstelik bu umut verici çalışmanın birkaç ülke ile birlikte Türkiye'de de başladığını söyledi. 

 

 

Prof. Çetiner, Sağlık Bakanlığı'nda bir grup bilim insanının Kovid-19 ile enfekte olup hastalığı yenenlerin kanından elde edilecek plazma ile virüse yeni yakalanacakların tedavilerinin yapılması amacıyla geliştirme çalışmaları yapıldığını ifade etti. 

Çetiner'in müjdesini verdiği çalışmaya ilişkin Farmakolog Prof. Dr. Yağız Üresin'in yorumu ise "umut verici" oldu. 

Üresin, bunun 1800'lü yıllardan beri ilaç ve aşı gibi tedavilerde başarı ile uygulanan bir yöntem olduğunu ifade etti. 

YORUMLAR 34
  • DORU YOLDASINIZ 4 yıl önce Şikayet Et
    "...hastalığı yenen kişilerin kanından plazma üretmek için çalışmalara başladığı..."
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    İnşaallah bu ilaçda başarılı olur ama Çinden getirilen ilaç başarılı olmuş? bu çok iyi haber?..biz gevşemeyip Tedbirlerimizi alıp MESEFAYİ KORUYUP, EVDE KAL,alım?.
    Cevapla
  • ABDULLAH 4 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı döneminde su çiçegi aşısı labaratuarlarına sahib bir ülke ve milletiz kendimizi okadar da alçak geri kalmış görmeyin Osmanlı ve Türkiye aşı üretim labaratuar tarihini bir arastırın derim ABD nin aşı üreten ülkeler arasında Türkiyeyi ve üretilen aşı labarauar kabul ettiği bir ülkeyiz 1940 larda Çine aşı göndermiş yardım etmiş bir ülkeyiz geçmişte yapmışız bu korona illetine istersek çarede üretebiliriz bilim adamlarımıza biraz güvenin artık şu Avrupa ABD Rus şakşakcılığını bırakın.
    Cevapla
  • Orhan Aydın 4 yıl önce Şikayet Et
    Çin nasıl buldu bu olaya çare?
    Cevapla
  • Hatam 4 yıl önce Şikayet Et
    Yalan yizbinlerce insan olmus media gizliyor rusyDa oyle
    Cevapla
  • Aydinak 4 yıl önce Şikayet Et
    Yakarak....hasta olani ve belirtisi olani yaka paca ortadan kaldirmakla
    Cevapla
  • yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    1-2 hafta önce bir haber sitesinde covid-19 ile ilgili bir haberin altına bir vatandaşımız yorum yapmıştı şimdi aradım bulamadım.iyileşen ve hastalığı yenen kişilerin kanı kullanılarak tedavi edilebileceğini bilimsel ve tıbbi terimler kullanarak anlatmıştı.bence bu vatandaşımız bu işi biliyor ve bilgiside var.
    Cevapla
  • yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    bende aksi bir şey söylemedim zaten ister biyoloji ister kimya isterse fizik olsun artık neye sayarsan say sonuçta bilgisi var ve profösörlerin şimdi vardıkları kararı 2 hafta önce dile getirmiş vatandaşımız.bizim ne kimya ne biyoloji bilgimiz var ama sende de var gibi sanki biraz bilgi senin bir önerin varmı sayın haci bey veya bayan...
    Cevapla
  • Hatam 4 yıl önce Şikayet Et
    Gaziantep universitesi basladi ve galiba basardillar cunku biraz zahmetli bir is ama helal olsun buda guzel haber arastirmq
    Cevapla
  • Haci 4 yıl önce Şikayet Et
    Biraz biyoloji dersini bilen biri bu yorumu zaten yapabilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler