İstanbul'a 21 yağmur bombası atıldı

Başkan Topbaş, 2 ay önce ABD'den kiralanan bulut ölçümleme uçağının çarşamba gününden beri 13 uçuş yaptığını ve bulutlara 21 adet gümüş iyodür fişeği bıraktığını söyledi.

İstanbul'a 21 yağmur bombası atıldı
İstanbul'a 21 yağmur bombası atıldı
GİRİŞ 28.01.2008 15:07 GÜNCELLEME 28.01.2008 15:07
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2 ay önce ABD'den kiralanan bulut ölçümleme uçağının Çarşamba gününden beri 13 uçuş yaptığını ve bulutlara 21 adet gümüş iyodür fişeği bıraktığını bildirdi.


Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) yaptığı açıklamada, İstanbul'da sera etkisinin nedenlerini tespit etmek amacıyla kiralanan bulut ölçümleme uçağının bilimsel çalışmalara başladığını söyledi. Çarşamba günü başlayan çalışma kapsamında bulutların mikrofizik yapısının inceleneceğini belirten Topbaş, "Küresel iklim değişikliklerinin yol açtığı sera etkisinin İstanbul'daki nedeni nedir? Hangi salınımlar var? Elde edilen veriler laboratuvar ortamında değerlendirilerek ona göre müdahale yapılacak" dedi.


Yıllık 2,5 milyon dolara kiralanan uçağın Çarşamba gününden beri 13 uçuş yaptığını, 2 kez de yağmur arttırma çalışması gerçekleştirdiğini anlatan Topbaş, "Buluttaki su buharının yoğunlaşmasını ve yağmur yağmasını sağlayacak 6 bin adet gümüş iyodür fişek aldık. İki uçuşta bulutlara 21 adet gümüş iyodür fişeği atıldı" dedi. Topbaş, atılan fişeklerden 6 tanesinin 75 miligram, 15 tanesinin de 150 miligram olduğunu, dolayısıyla çevre kirliliği açısından bir risk oluşturmadığını söyledi. Uçağın 2-3 saat boyunca su havzalarında uçuş yaptığını ve ilk verilere göre yağışın 2 kat arttığının tespit edildiğini belirten Topbaş, "Diğer bölgelerde metre kareye 1,5-2 kilogram yağış düşerken, denemenin yapıldığı bölgeye 4,5-5 kilogram yağış düştü. Yüzde 20-30 gibi bir artıştan bahsedilirken, burada ciddi bir artış görüldü" dedi. Topbaş, çalışmanın Teksas Üniversitesi, NCAR (Ulusal Araştırmalar Merkezi), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapıldığını söyledi.


Belediyeden 3, İTÜ'den 8, Teksas Üniversitesi'nden 7, NCAR'dan 9 uzmanın projede çalıştığını ifade eden Topbaş, her uçuşta 8 bilim adamının yer aldığını kaydetti. Topbaş, gümüş iyodür fişeklerin Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uygun gördüğü depolarda muhafaza edildiği belirtti.


Kadir Topbaş, İstanbul'un barajlarının dolabilmesi için metre kareye 1005 kilogram yağış düşmesi gerektiğini belirterek, "Bulutlardaki yağışı alabilmemiz çok önemli. Bu kadar büyük etkiyi bunlarla sağlamanız yeterli değil. Doğru olan şu, bulutlardaki yağmur bırakmama nedenlerini bulabilmek, onun fiziki yapısını değerlendirmek ve bunu etkileyen olumsuzlukları ortadan kaldırmak adına kentte tedbirler almak" diye konuştu. Üniversitelerin, laboratuvar yerine bulutların içinde bilimsel araştırma fırsatı bulduğunu kaydeden Topbaş, "Bu üniversite için büyük imkan. Dolayısıyla gelecek yıllarda devam etmemizi istiyorlar. Devam edeceğiz" dedi.


İZİN ALINMADI


Tohumlamanın cuma günü de yapılmak istendiği ancak bulutların ince olması nedeniyle denemeden vazgeçildiği belirtildi.


Uçak ve ekibinin ABD'den 2 ay önce getirilmesine rağmen tohumlama çalışmalarına geç başlanmasını bürokratik işlemlerin uzamasından kaynaklandığını belirten yetkililer, "Bulutları tohumlayan gümüş iyodür bir patlamayla bulutların içine atılıyor. Bu anlamda ateşli bir silah olarak kabul edildiği için Ankara'dan izin almak gerekti. Daha sonra bu iznin İstanbul'dan verilebileceği bildirildi. Bu iznin alınması biraz zaman aldı" dedi.

YORUMLAR 9
  • Engin Xxx 16 yıl önce Şikayet Et
    bilim ve biz. biz bilimi boyle kafirlik, Allah`a karsi gelmek gibi gordukce daha cooook eziliriz. bu mantikla telefon kullanmayalim, Allah uzaktakiyle konusmamizi isteseydi bize telepati yetenegi verirdi degil mi, hasa ne buyuk bir gunah degil mi? ya da hasta olunca niye ilac kullaniyoruz?? Allah iyilesmemizi isterse iyilesiriz istemezse iyilesmeyiz, ilac da neymis, kullanan dinden imandan cikabilir aman dikkat edelim! cok uzucu bri durum maalesef...
    Cevapla
  • ZEYNEL ABİDİN 16 yıl önce Şikayet Et
    biraz düşünmek gerekirdi. maaalesef bi yerde sanki Allah ın emrine karşı geliyoruz sanki haşa.Amerika bunları IRAK savaşındada kullanmıştır muhakkak. yakında bu amerika ilahlık taslamaya başlar hatta bu gidişle ona inanan saf kişiler bile çıkar. yağmur bombasıymış yeryüzüne hersene aynı şekilde yağmur yağar maalesf bu tür zavallılar yüzünden uzun vadeded dengeler bozuluyor tabiiii bu da doğal bunların sayesinde Allah herşeye bi denge koymuştur biz de bozuyoz böyle hatta övünüyoz bile ...
    Cevapla
  • Büyükkakac Ismail 16 yıl önce Şikayet Et
    Allah istemezse yagdirmaz. Bence bu devirde yiyecek ekmek buldugumuza sükretmemiz lazim. Elbette yaradan isini iyi bilir, ve yine cok cok merhametli ve insafli, vallahi ben olsaydim bu insanlari hersey mahrum ederdim. Cünkü kurallarini cigneyen bunlari hak ediyor. Fuhus, dolandiricilik, kumar, kötü ahlak ve dine baski ve ondan sonrada yagmur iste, hadi ordan.Ciftci yagmur bekliyor, acaba mahsulünden gereken yardimi (zekatini veriyormu, hayir vermiyor, namzini kiliyormu, hayir kilmiyor, eee o zaman allahta yagmur yagdirmaz). Bu kadar
    Cevapla
  • Hüseyin Kilicoglu 16 yıl önce Şikayet Et
    fisek. Yagmur fisek atilinca yagiyormus. Ne diyelim Allah islah etsin.Yorumcu nurettin sözen atinca alay ettiler diyor.Yahu bizim insanimiza ne oldu böyle.Benim partimin adami atti oluyor mantigi yeni icatmi?Insanimizin imani bunu kaldiriyormu Allah askina?O zaman para bombasi atsinlarda millet rahat etsin.
    Cevapla
  • burak alp 16 yıl önce Şikayet Et
    Sn TOPBAŞ Sınır İhlali Yapmayalım !. Eskiden Belediye başkanı R.Tayyip Erdoğan duası kabul olunacağına inandığımız kanaat önderleri ile yüşa tepesinde yağmur dualarına iştirak eder ve o hafta muhakkak bereketli rahmet yağmurları istanbul\'umuza teşrif ederdi.Hatta eski bşk Nurettin Sözen bile bu duruma şaırır bunların yukarıdaki ile arası iyi ondan derdi.Şimdi duayı bir kenara koyduk adeta bilimsel icat dedik kul zorlaması ile haddimizi aşıyormuşuz gibi geliyor...Sınırlarımızı zorlamayalım ve haddimizi aşmayalım !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Pistte korku dolu anlar! Dev uçak az kalsın çakılıyordu
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!