Türkiye'ye haksız eleştirilere tokat gibi cevap! Tarihi belgelerle açıkladı

Dünyanın koronavirüs salgınıyla kasıp kavrulduğu şu dönemlerde Türkiye başarılı hamlelerle salgının kötü sonuçlarını dünyada en iyi şekilde izole etmeyi başaran ender ülkelerden biri oldu. Türkiye koronavirüse karşı üstün bir başarı sergileyerek mücadelesini yürüttüğü bu dönemde bile yardım çağrısında bulunan tüm ülkere elini uzatmaktan çekinmedi ve tüm dünyanın dikkatini üstüne çekerek örnek oldu.

GİRİŞ 11.04.2020 18:12 GÜNCELLEME 11.04.2020 18:13
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Ancak Türkiye'nin Batı'dan Doğu'ya dünya üzerindeki çeşitli ülkelere koronavirüs salgını ile ilgili yaptığı yardımlar bazılarının gözüne batmaya devam ediyor.

 

 

Türkiye'nin bu kritik zamanda dünya çapında yaptıklarının görmezden gelenlere ise HaberTürk yazarı Murat Bardakçı okkalı bir yazı ile cevap verdi.

İşte Murat Bardakçı'nın o yazısı; 

 

 

Türkiye bir yandan Koronavirüs ile mücadele ediyor, bir yandan da tıbbî araç-gereç sıkıntısı çeken ve salgın yüzünden ölüm oranlarının yüksek seyrettiği memleketlere, hattâ zenginlik sıralamasında en başta yeralan ülkelere koliler dolusu yardım malzemesi gönderiyor…

Geçen gün de yazmıştım: Herşeye mutlaka bir kulp takmaya çalışmak ve âfetleri bile muhalefet vasıtası olarak kullanmak eski âdetimiz ve genetik hasletimizdir!

İşte, kanımıza işlemiş bu tuhaflık yüzünden gönderdiğimiz insanî yardımları diline dolayıp “Koronavirüs belâsı bize musallat olduğu halde başkalarına neden yardım ediyoruz?” diyenler ve yabancı memleketlere yardım gönderilmesine derhal son verilmesini isteyenler çıkıyor!

Aynı dertten, yani Koronavirüs salgınından mustarip olan memleketlere bizim de şiddetle ihtiyaç duyduğumuz tıbbî malzemeden az da olsun göndermemiz şık ve şıklıktan da öte bir harekettir; bu harekete “insanlık”, “âlîcenaplık” ve “âtıfet” denir. Türkiye böyle âlicenaplıkları tarihi boyunca, imparatorluk asırlarından buyana göstermiş ve bu zarif geleneği Cumhuriyet döneminde, üstelik pek öyle parasının-pulunun olmadığı, hububat satıp döviz kazanmaya çabaladığı senelerde de devam ettirmiştir.

Bugün burada kıtlık yahut salgın yüzünden muhtaç vaziyete düşmüş memleketlere karşı Cumhuriyetin ilk senelerinden itibaren ortaya koyduğumuz âlîcenaplıkla alâkalı bazı belgeleri ve Bakanlar Kurulu Kararları’nı yayınlıyorum. Belgeler rahatça okunabilecek vaziyette oldukları için bunları ayrıca metin haline getirmeye gerek görmedim.

TARİHİ BELGELERLE AÇIKLADI

Bu evrakı biraraya getiren Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın uzmanlarına ve kurumun başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal’a teşekkür ettikten sonra, sadece ilk iki evrak hakkında izahat vereceğim:

İlk belge Çin’de, yani bugün yaşadığımız Koronavirüs illetinin kaynağı olan memlekette 1938’de çıkan kolera salgını üzerine Türkiye’nin aşı göndermesi ile alâkalı… Atatürk’ün son Sağlık Bakanı olan Dr. Ahmet Hulusi Alataş, Başbakan Celâl Bayar’a Çin’in Milletler Cemiyeti vasıtası ile aşı istediğini ve Türkiye’nin bir milyon santimetre küp aşı yollamayı taahhüt ettiğini bildiriyor.

İkinci belge, zamanın cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü ile hükümet üyelerinin imzalarının bulunduğu bir Bakanlar Kurulu Kararnamesi… Türkiye ile o tarihten yirmi sene önce bir ölüm-kalım savaşına tutuşmuş olan Yunanistan, 1941’de Atina’daki büyükelçiliğimize müracaat ederek Yunan Ordusu’nun ihtiyaç duyduğu bazı ilâçlar istiyor. Başbakan Dr. Refik Saydam Hükümeti, bu talep üzerine Yunanistan’a ücretsiz olarak 10 bin şişe tetanoz serumu gönderilmesine karar veriyor ve Cumhurbaşkanı İsmet İnönü kararı onaylıyor.

Her iki belge, bir başka önemli hususu da gösteriyor: Yollanan aşılar ile serumlar Türkiye’de, “Hıfzıssıha Müessesi” tarafından imal edilmişler!

Yayınladığım bütün bu belgelerden, Türkiye’nin sadece Çin’e ve Yunanistan’a değil, Etyopya’dan Bengladeş’e kadar ihtiyaç içerisindeki birçok memlekete seneler boyunca ilâç, malzeme ve para gönderdiğini göreceksiniz. Bazıları ekonomimizin pek güçlü olmadığı eski senelerde ilerki yıllarda gönderilenlere göre mütevazi sayılabilecek olan bu yardımlar, ekonominin gelişmesi üzerine hayli yüksek miktarlara ulaşıyor, meselâ Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Afganistan’ın yeniden imarına katkıda bulunmak maksadıyla 1 milyon, cumhurbaşkanı olmasından sonra da Afrika Birliği’ne Ebola virüsü ile mücadele için 2,5 milyon dolar hibe ediliyor.

Dün “Hiçbir ülke doğal felâketler konusunda Türkiye’den daha tecrübeli değildir. Türkiye her zaman yardım elini uzatmıştır, şimdi de uzatıyor” diyen Dünya Sağlık Örgütü’nün Etiyopyalı Başkanı Dr. Tedros Adhanom Gebreyesus, işte bu “insanca” davranışımızı ve “âlîcenaplık” geleneğimizi kasdetmekteydi… 

İŞTE O BELGELER;

YORUMLAR 35
  • nikelaj 4 yıl önce Şikayet Et
    sen iyilik yap. mutlaka karşına cikacaktir bir gun. Allah bilir en iyisini.
    Cevapla
  • Mtf 4 yıl önce Şikayet Et
    Eşim kamuya ait bir hastanede işçi statüsünde hasta kabulde çalışıyor. Nöbete gittiğinde maske dağıtımı yapılan yerden maske istediğinde sadece memura maske verdikleri cevabını aldi. Memurun ki "can" da bizimki degilmi demedik tabi. İşimiz olduğuna sukrettik. kendi imkanlarımızla temin ettiğimiz maskeyle çalıştı. Çalışma adaletini sağlayan, bize memur olmadığımız için maske vermeyen, bize vermediği maskeyi dünyanın en zengin ülkelerine gönderen cömert adil hukumetimize teşekkürler.
    Cevapla
  • Mehmet Yılmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Veren el alan elden üstündür. Bazıları sadece yemeye alışmış olduğu için yardım nedir anlamazlar Allah bunları ıslah etsin.
    Cevapla
  • ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    "Koronavirüs belâsı bize musallat olduğu halde başkalarına neden yardım ediyoruz?” diyen ahmak-hain devlet ve millet düşmanları bizim İslam ahlakında insan unsurunun ne kadar önemli olduğunu bilmezler. Çünkü onlarda bu ahlak ve erdem yoktur. Onlar ataları gibi kendilerini koruyup gözeten, karnını doyuran devletine daima kalleşlik peşindeler. Yüz yıllardır ecdadımız kendisine el uzattığı milletlerin bir kısmından hainlik görmüştür. Ama yinede insani yardımları sürdürmüştür. Alicenaptır.
    Cevapla
  • Serkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bahsedilen kişilerden biri de Fitneci,YILMAZ ÖZDİL'dir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?