Bakan Koca merak edilen soruya cevap verdi: G.Kore, İsrail ve Singapur bunu denedi ama yanlış

Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya merak edilen "rastgele test" iddialarını sordu. Bakan Koca konuyla ilgili net açıklamalar yaparak bu yöntemin Türkiye'de benimsenmediğini söyleyip nedenini açıkladı.

Bakan Koca merak edilen soruya cevap verdi: G.Kore, İsrail ve Singapur bunu denedi ama yanlış
Bakan Koca merak edilen soruya cevap verdi: G.Kore, İsrail ve Singapur bunu denedi ama yanlış
GİRİŞ 20.04.2020 18:03 GÜNCELLEME 20.04.2020 18:03
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Bakan Koca, Singapur, İsrail, Güney Kore gibi ülkelerin "rastgele test" yöntemini uyguladığını ancak test sonuçları negatif çıkan insanların rehavete kapılıp büyük bir rahatlık duygusu içine girdikleri için bu sistemi Türkiye olarak benimsemediklerini açıkladı. 

 

 

İşte Ahmet Hakan'ın bugünkü yazısındaki o kısım;

Sosyal medyada bir paylaşıma rastladım.

 

 

Bir vatandaşımız...

Sağlık Bakanlığı’ndan bir ekibin evlerine geldiğini, hiçbir temas ya da semptom olmadığı halde kendilerine test yapıldığını öne sürüyordu.

*

Bunun adı: “Rastgele test”.

Gerçekten de böyle bir durum söz konusu olabilir mi? Rastgele test modeline mi geçildi?

*

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı aradım. Bu soruyu sordum.

*

Bakan Koca şöyle dedi:

*

“Herkese test yaklaşımını Singapur, İsrail, Güney Kore gibi ülkeler uyguladı. Biz böyle bir yöntemi benimsemiyoruz. Bizim yöntemimiz şu: Müracaat eden, bulgusu olan kişiyi tespit ettiğimiz anda o kişinin temaslılarını tarıyoruz, hatta temaslıların temaslılarını da tarıyoruz. Yani noktasal bir yaklaşımla test yapıyoruz. Bununla daha iyi sonuç alırız.”

*

Peki “herkese test” modeli neden benimsenmiyor?

Bakan Koca, bu soruya şu yanıtı verdi:

*

“Herkese test yaptığınızda negatif çıkanlar, büyük bir rahatlık duygusu içine giriyorlar. Oysa bu kişilerin üç gün sonra pozitif çıkma ihtimali var. Bu durum da bulaşıcılığın yayılmasını arttırabilir. Biz şunu söylüyoruz: Herkes kendisini pozitif gibi görmeli. Ona göre önlem almalı.”

*

Peki temaslılar, temaslıların temaslıları nasıl taranıyor?

Bakan Koca, “Şu anda İstanbul’da dolaşan ekip sayısı 1300’e çıktı. Her ekipte üç kişilik uzman var. Araçları var... Türkiye genelindeki uzman sayısı ise 5600... İddia ediyorum, bu büyüklükte güçlü bir tarama, dünyanın hiçbir yerinde yok. Halk sağlığı uzmanları, bunu örnek vaka olarak incelemeliler” cevabını verdi.

*

Bu arada Sağlık Bakanı, bir bilgiyi daha verdi.

Tarama işlemlerinde diş hekimleri de görev alıyorlarmış. Gönüllü olarak. Bine yakın diş hekimi şu anda sahadaymış. 

YORUMLAR 21
  • TOPRAK 3 yıl önce Şikayet Et
    Parlamenter sistem devam etseydi, Sağlık Bakanı siyasetçi olurdu. Meclisten seçilirdi. Ve bakanlık yapacak sayısı sınırlıydı. Şimdi elimizde bakanlık yapacak sınırsız sayıda alternatif var. Bakan Koca bu işi beceremeseydi başka bir Sağlık Uzmanı veya Profesör Sağlık Bakanı olarak atanırdı. Ama Reis işin ehlini en başında bulup bakanlığa atadığı için buna gerek kalmadı. Olay budur. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine sonuna kadar devam edilecek.
    Cevapla
  • Öğretmen 3 yıl önce Şikayet Et
    Özetin özeti. Hala anlamayan varsa.
    Cevapla
  • Eyüp DURCAN 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakanım: Bu test mantığında bir terslik var. Lütfen bir daha düşünülsün. Hastalığa yakalanmış ve virüs taşıyıcısı olan ancak hastalık belirtisi göstermediğinden sokağa çıkma, insanlarla ilişki konusunda kendisi ile ilgili kısıtlama bulunmayan taşıyıcıların bu belayı yaygınlaştırmasını şimdiki test mantığı ile önlememiz mümkün değil. Eğer kontrollü bir sürü bağışıklığı politikası yürütmüyorsanız gizli taşıyıcıların oluşturduğu bu korkunç tehlikeyi bertaraf edecek bir yönteme geçilmesi akıllıca olmaz mı? Lütfen.
    Cevapla
  • altar 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunun en kolay yolu sağlıklı olanların alınan tedbirler ve kurallara uygun davranması olacaktır...Yani sağlıklı olsanız dahi sosyal hayatınızı yaşarken virüs nedeniyle tavsiye edilen tüm kurallara uygun davranılmalıdır çünkü bu salgın beklenenden daha uzun sürebilir. Aşısı bulunmadan bu illetten kurtulmak oldukça zor görünüyor.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    İşi ehline verince neler başarılıyor canlı örneği.
    Cevapla
  • Ercan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bı ülke düşünün reisi mükemmel bakanları mükemmel Allah başımızdan eksik etmesin rabbim
    Cevapla
  • Bahri nokay 3 yıl önce Şikayet Et
    Amin amin amin....
    Cevapla
  • kum 3 yıl önce Şikayet Et
    egede pazarcılarda korona pozitif çıkmış. bu adamlar il il dolaşıp pazarlarda tezgah açıyormuş. bunların temaslılarını nasıl bulacakasınız? tezgah açtıkları tüm mahallede tarama mı yapacaksınız? böyle birşey yaparsanız hayatlar kurtulur. sadece gidip aile ve köylerini tarayıp bırakmayın lütfen.
    Cevapla
  • pzr 3 yıl önce Şikayet Et
    pazarcılar yiyecek taşıdığı için belge alıp iller arası geziyor olabilir.
    Cevapla
  • dr. 3 yıl önce Şikayet Et
    il dışına çıkmak yok kral
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Irak'ta peş peşe patlamalar! Askeri üsse hava saldırısı düzenlendi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü