Plazma yüzsüzlüğü: Destek olmak için 40 bin TL isteyen bile var

Kovid-19 ile mücadelede hastalara umut olan “immün plazma” bazı yüzsüzler için ticaret aracı oldu. Koronavirüs tedavisi olup iyileştikten sonra “bağışçı” olabilecek kişiler, kendilerine ulaşanlardan para talep ediyor. Kan bağışı karşılığında istenen para 40 bin lirayı buluyor.

GİRİŞ 22.04.2020 06:51 GÜNCELLEME 22.04.2020 07:28
Bu Habere 110 Yorum Yapılmış

ABD’de 35 bin dolar, Avrupa’da ise 25 bin avroya mal olan ancak Türkiye’de ücretsiz yapılan plazma tedavisi, Kovid-19 mücadelede büyük umut oldu. Virüs nedeniyle yakınları yoğun bakımda yaşam savaşı veren vatandaşlar, sosyal medya üzerinden plazma donörü arayışına girdi. Kovid-19 tedavisi gören kişiler 14 gün sonra plazma donörü olabilirken, bu süreçte bazı kişilerin plazma bağışı için para talep ettiği ortaya çıktı.





TEDAVİ UMUDUNU TİCARETE ÇEVİRDİLER

Yeni Şafak’ın ulaştığı bilgilere göre, sosyal medya üzerinden hızla yayılan ‘plazma bağışlayın’ çağrılarını kazanca çevirmek isteyen kişiler, bağış yapmak için 15 bin ila 40 bin arasında fiyat çekiyor. Bir kişinin plazma bağışçısı olabilmesi için koronavirüse yakalanıp tedavi olması gerekiyor. Gerek koronavirüs tedavisinde gerekse plazma tedavisinde hastalardan hiçbir ücret talep edilmezken, gönüllü olması gereken plazma bağışından kazanç sağlamaya çalışan kişiler ise pes dedirtiyor.

SOSYAL MEDYADAN ULAŞTI

Arkadaşı için sosyal medya üzerinden plazma arayışına giren 35 yaşındaki Yasemin Özmen, “Yaklaşık bir haftadır yoğun bakımda yaşam savaşı veren arkadaşımın ailesi gerçekten perişan. Bu süreçte elimiz kolumuz bağlı ne yapacağımızı bilemez haldeyiz. Daha önce internette insanların plazma bağışçısı aradıklarını görmüştüm. Sonra bu olay bizim başımıza gelince, plazma donörü aramaya başladık. Sosyal medya üzerinden çağrı yaptıktan kısa bir süre sonra insanlar bizi aramaya başladı. Bazıları hayat kurtarma gayesiyle aradığını belirterek, uyarsa mutlaka plazmasını bağışlayacağını söyledi. Bazılarının söyledikleri ise bizi gerçekten üzdü.Bir bağışçı üstelik iyileşeli çok da kısa bir süre olmuş, bizi aradı ve ‘15 bin TL verirseniz plazmamı bağışlarım’ dedi. Kalsın dedik, telefonu kapattık” şeklinde konuştu. Özmen, “Aslında fiyatlar bu kadar da değilmiş. Sosyal medya üzerinden plazmasını 40 bin liraya satan kişilerin olduğu da belirtiliyor” diye konuştu.

İHTİYAÇLARIMIZ VAR, KARŞILAYIN!

Sanayici Yusuf Özcan da kız kardeşi Gülseren Okumuş için plazma arayışına giren vatandaşlardan biriydi. Kardeşinin tedavisi için plazma arayışına girdiklerini aktaran Özcan, “Çağrıda bulunduktan sonra telefonum hiç susmadı. Bazı insanlar ‘ben kurtuldum başkaları da kurtulsun’ diyerek olayı son derece de içselleştirmiş şekilde yaklaşıyor. Hatta bir kişi, yengemi, dayımı yakınlarımı kaybettim bu yüzden yardım etmek istiyorum dedi. Bu gerçekten çok umut verici. Biz bu şekilde iletişim kuran 5 kişiyle temas halindeyiz. Fakat farklı taleplerle de karşılaştık. Görüştüğümüz bir donör adayı rakam olarak bir şey belirtmedi ama ‘Siz de bize yardımcı olur musunuz, ihtiyaçlarımız var’ gibi şeyler söyledi. Aslında denize düşen yılana sarılır, belki biz diğer 5 kişiyle karşılaşmasaydık bu talebi kabul edebilirdik” şeklinde konuştu.

Yenişafak

 

 

YORUMLAR 110
  • Hflfö 4 yıl önce Şikayet Et
    Bende olsam bende isterim herkez işsiz para yok pul haklılar hiç bişey diyemezsiniz kimseye kimsedende zorunlu kanalamazsınız kimsenin buna hakkı yok
    Cevapla
  • toprakcı 3 yıl önce Şikayet Et
    bir gün sende ihtiyaç duyarsın sendende aynı parayı isterler.
    Cevapla
  • Alper KARA 4 yıl önce Şikayet Et
    Onlardan kan alıp başkasına verilmezki.. Kansız yaratıklar..
    Cevapla
  • okcu 4 yıl önce Şikayet Et
    butun hastalara iyilestikten sonra plazma icin bagis sarti getirerek imza attirib sonra tedaviye baslansin
    Cevapla
  • serkan 4 yıl önce Şikayet Et
    para istiyenlerden devlet tedavi parasını talep etsin bence, bizim paramızla tedavi olup sonra kendine kar mı çıkartacak
    Cevapla
  • okcu 4 yıl önce Şikayet Et
    bu yaratiklalardan iyilesme hasta bakim ve hastane masraflari 100000₺ olarak alinsin bu millet bu devlet kac kurus aldi bunca saglik calisani tedavi icin canlarini verirken bunungibi yavsaklara haddini bildirin yuzzusler alcaklar kan seninmi beden seninmiki satiyorsun Allah sana bunun icinmi verdi yavsak kopek bile olamassin yaratik
    Cevapla
  • muammer 4 yıl önce Şikayet Et
    Covid hastaları hastanede iyleştikten sonra Plazma vermeleri zorunlu hale getirilsin. Bunların tedavisi için devlet para harcıyor . Tedavi öncesi plazma vereceklerine dair yazı alınsın.Parayla satacaklar, vermeyenler tedavi edilmesin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süleyman Soylu sessizliği bozdu! 3 isme tepki gösterdi
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek