Koca önce müjde verdi sonra uyardı! Dikkat çeken yaş ortalaması açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca , "Dünyada giderek artan ama Türkiye'de stabilleşen bir tabloyu çok net görüyoruz." diyerek salgınla mücadelede Türkiye'de her gün daha iyiye gidildiğini söyledi. Koca ayrıca salgında hayatını kaybedenlerin yüzde 8'i 60 yaşından küçük ve başka hastalığı bulunmayan kişiler olduğunu açıklayarak tedbirin elden bırakılmaması konusunda uyarıda bulundu.

GİRİŞ 22.04.2020 20:37 GÜNCELLEME 07.05.2020 21:41
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Bakan Koca'nın açıklamlarından satır başları şekilde; 

 

 

Mücadelemizde her yeni gün daha iyiyiz, daha ilerideyiz. Veriler bize, salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor. Tedbirleri uygularsak ölüm oranları düşüyor, tedbirleri uygularsak yeni hasta sayımız azalıyor. Kesin olan budur.  

"YOĞUN BAKIM ODALARI PANDEMİDEN ÖNCEKİ KADAR BİLE DOLU DEĞİL"

 

 

Halen yüzde 30 dolulukla bu hizmeti sürdürüyoruz. Bu, tedavide ne kadar başarılı bir sonuç elde ettiğimizi göstermesi için son derece önemli. Pandemiye rağmen şu anda bile gerek servis, gerek yoğun bakım odalarımız pandemiden önceki kadar bile dolu değil.
Türkiye'de vakaların, pnömoni yani zatürre olma oranı her geçen gün azaldı. 

"AVRUPA İLE KIYASLANDIĞINDA FARK GÖRÜLECEKTİR"

Türkiye'de her üç yataktan biri doludur. Avrupa'da bütün yatakların dolu olduğu düşünüldüğünde aradaki fark görülecektir. Türkiye, yüzde 2,3 ile en düşük ölüm oranına sahip ülkelerden. Bu, hastalığa etkili bir tedavi uyguladığımızı kanıtlamaktadır.  

"ENTÜBE HASTA SAYIMIZ HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR"

Dünyada giderek artan ama Türkiye'de stabilleşen bir tabloyu çok net görüyoruz.
Erken tanı ve etkili tedavi yöntemi sayesinde yoğun bakım ve entübe hasta sayımız her geçen gün düşüyor. Kurallara uymamız ve bilinçli hareket etmemiz ölçüsünde normalleşme takvimi gecikmeyecektir.  

"NORMALLEŞME İÇİN TEDBİRLERİ SIKI UYGULAMALIYIZ"

Bayram ve sonrasında kademeli olarak normalleşme sürecine geçebilmemiz, ilan edilen tedbirleri sıkı uygulamamıza bağlıdır. Entübe edilenler yüzde 58'den yüzde 10'a kadar düştü. Bu, tedavide ne kadar başarılı sonuç elde ettiğimizin çok çarpıcı bir örneği.

'RAMAZAN' AÇIKLAMASI

Ramazanı tedbirleri gevşetmenin bahanesi olarak görmemeliyiz. Kalabalık iftarları,sosyal ortamları,ramazan sohbetlerini gelecek yıla erteleyelim. 

"VEFAT EDENLERİN YÜZDE 8'İ 60 YAŞINDAN KÜÇÜK"

Halen dünyada entübe edilen vakaların yüzde 50 oranında kaybedildiğini özellikle söylemek istiyorum. Bu salgında kimse 'bana bir şey olmaz' deme gücüne sahip değildir. Hayatını kaybedenlerin yüzde 8'i 60 yaşından küçük ve başka hastalığı bulunmayan kişilerdir. Koronavirüs bu sağlıklı bünyeleri de yenmiştir. Dolayısıyla tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. 

SALGINDAN EN FAZLA ETKİLENEN ÜLKELERDEKİ ÖLÜM ORANI

Dünya Sağlık Örgütü'nün mart ayı verilerine göre ise dünya genelinde vaka ve ölü sayısı dikkate alındığında ortaya çıkan ölüm oranı yüzde 3.4 seviyesinde. Ancak bazı ülkelerde koronavirüsün ölüm oranı bahsedilen ortalamanın çok üstünde. İşte koronavirüsün en çok etkilerdi ülkelerdeki ölüm oranları: Fransa %17.3, Belçika %14.7, İngiltere %13.5, İtalya %13.2, İspanya %10.5, Çin %5.5, ABD %5.3, Almanya %3.5, Türkiye %2.3. 

BAKAN KOCA DA BU TABLOYA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsün ülkelerdeki ölüm oranıyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı: "ABD'de ölüm oranları yüzde 5,3, İspanya'da yüzde 10,5, İtalya'da 13,2, Almanya yüzde 3,5, Fransa yüzde 17,3, Çin yüzde 5,5, Belçika yüzde 14,7, Türkiye yüzde 2,3. Burada gördüğünüz oranlar ne kadar yüksekse, hastalar o kadar geç fark edilmiş demektir. Türkiye'nin en düşük ölüm oranına sahip ülkelerden biri olduğunu görüyorsunuz. Bu bizim etkili bir tedavi uyguladığımızı kanıtlamaktadır. Bizim Çin'e benzer bir seyir izlediğimiz görülmektedir. Ölüm oranlarının stabilleştiğini, dünyada giderek artan, Türkiye'de stabilleşen bir tabloyu çok net görüyoruz. Tedaviyi erken dönemde devreye soktuğumuzda ölüm oranlarının nasıl giderek azaldığını gösteren önemli bir tablo."

EN ÇOK TEST YAPAN ÜLKELER

Aşağıdaki tabloda da görüldüğü gibi açıklanan Covid-19 vakaları, yapılan test sayısıyla orantılı. 

YORUMLAR 47
  • serkan 4 yıl önce Şikayet Et
    hocam dogu ıllerı suan bulaş yönunden aktif duruma gecıyor bunada bı önlem, 31 il için uygulanan gırıs cıkışlar durdurulmalı. sehırlerden akın vardı tatıl öncesı
    Cevapla
  • Artur 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizde yaşlı yok ki. 70 yaşını geçemeden %85 ölüyo.
    Cevapla
  • P.MANAV 4 yıl önce Şikayet Et
    evet Türkiye Avrupa ülkelerine göre en genç nüfusa sahip bir ülke korno vurusu genç nüfus taşır risk gurubunda olanla vurusu alırsa işte o zaman tehlike büyük bulaşma büyük.Türkiye sağlık çalışanları bakımından iyi organize olmuş profesyonel bir ordu gibi biz bize yet-eceyiz kurallara sıkı sıkı uyacağız bu belayı ülke olarak atlatacağız diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • Entübe 4 yıl önce Şikayet Et
    ENTÜBE demesekde Türkçesini herkes anlasa
    Cevapla
  • İsmail 4 yıl önce Şikayet Et
    İran Türkiye'den daha genç bir nüfusa sahip ama onlarda da ölüm oranı fazla
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti