Akdeniz ittifakı genişliyor!

Donanmanın Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri Kovid-19’a rağmen kesintisiz sürüyor. Milli Savunma Bakanlığı, Akdeniz Kalkanı Harekatı’nın uluslararası tatbikata dönüştüğünü 23 Nisan’da ilan etmişti. İlk katılımcı Pakistan ve Ürdün oldu. Şimdi Azerbaycan, Cezayir, Gürcistan, Libya, Lübnan ve Tunus’un dahil olması bekleniyor.

GİRİŞ 27.04.2020 07:40 GÜNCELLEME 27.04.2020 08:22
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanlığı, Akdeniz Kalkanı Harekatı’nın Pakistan ve Ürdün’ün katılımıyla uluslararası bir harekat haline geldiğini, Ulusal Egemenliğin 100. yılının kutlandığı 23 Nisan’da resmen duyurdu. 2006’dan bu yana milli imkanlarla icra edilen Akdeniz Kalkanı Harekatı’nın diğer katılımcılarının Arnavutluk, Azerbaycan, Cezayir, Gürcistan, Libya, Lübnan, ve Tunus olması bekleniyor. Söz konusu ülkelerle çalışmalar kararlılıkla devam ediyor.

 

 

YENİ ÜLKELER KATILACAK

Akdeniz Kalkanı Harekatı’na diğer yabancı deniz kuvvetleri bağlısı personel ve gemilerin de katılımına yönelik çalışmalar kararlılıkla devam ediyor. Pakistan ve Ürdün’den sonra Arnavutluk, Azerbaycan, Cezayir, Gürcistan, Libya, Lübnan ve Tunus’un da harekatın uluslararası katılımcıları arasına girmeleri bekleniyor. Bu ülkelerle, yoğun çalışmalar yürütülüyor. Konunun, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, geçtiğimiz salı günü Tunus Savunma Bakanı Imed Hazgui ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde de gündeme geldiği belirtildi.

 

 

GÖRÜŞMELER İKİ YIL ÖNCE BAŞLADI

Türkiye’nin Akdeniz Kalkanı Harekatı’nın uluslararası yapıya kavuşturulması maksadıyla Akdeniz’de kıyısı bulunan yahut Akdeniz üzerinden ticaret, enerji nakil hatları kullanan 9 ülkeyle görüşmeleri 2 yıl önce başlatılmıştı. Harekatın uluslararası katılımcılarının, harekata bilgi paylaşımı ve diğer desteklerle katkı sağlaması bekleniyor. Daha önce de Karadeniz Uyumu Harekatı uluslararası hale getirilmişti. Son dönemde ısınan Akdeniz için de uluslararası bir Akdeniz Kalkanı Harekatının, bölgesel huzura önemli katkı sunması bekleniyor.

AKDENİZ’İN VAZGEÇİLMEZİ

Akdeniz Kalkanı Harekatı, Doğu Akdeniz’de deniz güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından icra ediliyor. Harekata; Aksaz, Mersin ve Gazimagosa Limanlarına istinaden fırkateyn, korvet, hücumbot, karakol gemileri, denizaltılar ile insansız hava araçları ve deniz karakol uçakları iştirak ediyor. Akdeniz Kalkanı Harekatı ile Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuktan doğan hak ve menfaatlerin korunması noktasında önemli faaliyetler icra ediliyor, oldubittilere geçit verilmiyor, izinsiz diğer faaliyetler ise engelleniyor. Akdeniz Kalkanı Harekatı ile bölgedeki gemilere ait bilgilerin yüzde 70’e yakını Türk Deniz Kuvvetleri tarafından NATO makamlarına aktarılıyor.

Yenişafak

YORUMLAR 17
  • mahoni 3 yıl önce Şikayet Et
    Birileri yapar birileri bakar Allahım yapanları ve bakanları aynı yerde muhafaza yap AMİN AMİN
    Cevapla
  • derbeder 3 yıl önce Şikayet Et
    bünyamin hukumeti kurar kurmaz israyil suriyeye lubnana saldırır kesin
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Azerbaycan, Pakistan ve Hafter yüzünden yanımızda olan Libya dışında hiçbir ülkeye güvenmiyorum özellikle Fransız etkisinden kurtulamayan Cezayir ve Tunus. Yarın öbür gün Fransa höt der geri çekilirler hemen
    Cevapla
  • Muhammedsevimcezayir 3 yıl önce Şikayet Et
    ben cezayirde yaşıyorum. bu millet öyle höt deyince kaçmaz merak etme. bu millete tğrkiyeyi osmanlıyı çok kötülemişler ama yinede çok seviyorlar. Türkiye batı afrika sahil devletlerine son 20 yıldır hamilik yapıyor osmanşının emaneti islamın hudutlarıdır buralar. hepside türkiye gibi din kardeşi bekliyorlar, mısır iran bae. suud zulmünden fitnesinden bıkmışlar. bunlar sömürgecileri bir yudum suda boğarlar çok duygusal bir millet 132 yıl zulüm görmüşler. 318 yıl osmanlı ile yaşamışlar. osmanlımın ilk elinden giden yerdir buralar.
    Cevapla
  • TuncTunc 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu güne kadar Cezayir Tunus gibi ülkelere kim yol gösterdi daha dogrusu onlari uyandirdi.! Fransiz sömürüsü yillardir kapak gibi ülkenin her yerini kaplami$ adamlar hic firsat bulmami$ki.Gerci bizim onlarin üc be$ korkak askerine ihtiyacimiz yok ama uyanmalari azda olsa kimildamalari yeter in$allahda devam eder.Yoksa biz onlara güvenip yola asla cikmayiz ama birakalim yanimizda sallansinlar.in$allah fransa höt der onlarda "Durr uleenngg" derler ve sirtlarini bize dayarlar.Umarim bu firsatta uyanirlar yürürler.
    Cevapla
  • TuncTunc 3 yıl önce Şikayet Et
    Cok güzel bir haber cok sevindim.:-)
    Cevapla
  • mert58 3 yıl önce Şikayet Et
    Devletimiz dünya coğrafyasında oynana oyunu çözdü ve hamlelerini ona göre hazırladı.Türkiye yenin yanında yer alan devletler .HAİN devletlere yem olmaktan kurtulur.Devletimizin isimsiz kahramanlarını RABBİMİZ korusun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'in İran'a saldırı sonrası piyasalarda son durum
Yunanistan: Türkiye'nin tepkisine rağmen vazgeçmeyeceğiz