Türkiye, normalleşme sürecine odaklandı

Koordinasyonu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yürütecek. Vaka sayıları başta olmak üzere veriler, her şehir, sektör ve kurumun durumu dikkate alınarak normalleşme önerisi Bilim Kurulu’nun gündemine taşınacak. Kurulun vizesi, Cumhurbaşkanının da onayıyla normalleşme etap etap hayata geçirilecek.

GİRİŞ 29.04.2020 08:55 GÜNCELLEME 29.04.2020 09:22
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Koranavirüs ile etkin bir mücadele ile salgının yayılma hızını yavaşlatan Türkiye, normalleşme sürecine odaklandı. Salgının tamamen kontrol altına alınmasından sonra atılacak adımlar önceki gün toplanan Cumhurbaşkanlığı kabinesi ve dün toplanan AK Parti MYK’da detaylı şekilde masaya yatırıldı.

 

 

REHBER BİLİM KURULU

Buna göre, normalleşme süreci bir takvime bağlanacak, önlemlerin alınma sürecinde olduğu gibi Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda adımlar atılacak. Normalleşme adımlarının hayata geçirilmesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın koordinesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile yapılacak.

 

 

ÖNCELİK SIRALAMASI

Takvimin oluşturulma aşamasında, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar öncelik sırasına göre normalleşme adımlarını belirleyecek. Bu adımlar belirlenirken riski değerlendirmesi de yapılacak. Her bakanlık ve kurum normalleşmeye ilişkin yol haritasını koordinasyonu gerçekleştirecek Oktay’a sunacak.

ORGANİZASYONLARA ERTELEME

Normalleşme adımları atılırken geniş kitleleri etkileyen süreçler sona bırakılacak. Sosyal etkinlikler ve büyük organizasyonların yapılması bir süre daha ertelenecek. Salgının tamamen kontrole alınmasından sonra kamuda normal çalışma, sosyal mesafe kuralları alınarak başlayacak.

KAPANAN ŞİRKETLERİN AÇILMASI

Kapanan işletmelerin açılmasından önce yeni çalışma şartları belirlenecek. Berber, kuaför, güzellik merkezi gibi işletmelerde yoğunluğun azaltılması ve hijyene daha çok dikkat edilmesi sağlanacak. Marketlerde uygulanan maske yasağı normalleşme süreci tamamlanıncaya kadar devam edecek.

KALABALIK MEKANLAR

Lokanta gibi işletmelerde sosyal mesafe düzenlemesi yapıldıktan sonra açılmasına izin verilirken, kahvehane, bar eğlence merkezi gibi mekanlar kademeli olarak açılacak. Sinema, tiyatro gibi kalabalık ve yakın oturulan mekanlar ilerleyen aşamalarda hizmete girecek. Buralarda da sosyal mesafe düzenlemesi ve yoğunluğun azaltılmasına yönelik önlemler alınacak. Alışveriş merkezleri ve mağazalarda da sosyal mesafe düzenlemesi gündemde olacak.

ŞEHİRLERE GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR

Şehirlerdeki hasta yoğunlukları göz önüne alınarak, şehirlere giriş çıkış engellemeleri yeniden düzenlenecek. Hasta yoğunluğu az olan kentlerde uygulanan yasaklar kontrollü olarak kaldırılacak. Seyahat kısıtlamalarında da yine aynı başlıklar dikkate alınacak. Turizm sezonun açılması ile birlikte hizmet verecek otellerde de yoğunluk oranları tekrar ele alınacak. Otellerin yiyecek içecek hizmetlerinde hijyen ve sosyal mesafe kuralları gözden geçirilecek.

Yenişafak

YORUMLAR 21
  • Alparslan27 3 yıl önce Şikayet Et
    Biri geleceğimiz olan çocukların psikolojini düşünmeli ve dile getirmeli. Evde izole olan aile bireyleri çocuklarını günlük 10 dk da olsa evden uzaklaşmadan, ebeveyninin yanından ayeılmadan ve başka çocuklarla sosyal mesafeyi ebeveyninin kontrol etmesi şartıyla dışarı çıkmasına izin verebilirler. Ben öğretmenim ve velilerimden çocuklarının dışarıdan çok korktuklarını ve hayata küstüklerini duymaktayım. Buna bir çözüm bulunabilir bence. Çocukların haklarını aramıyor olması ihtiyaç duymadığı anlamına gelmez.
    Cevapla
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen halk birlikde baknlarin sozlerini iyi dinlesinler her kimse bir şey soylemesin.
    Cevapla
  • Dadaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Berberler ne yapacak hiç bahseden yok taşmı yesinler
    Cevapla
  • niko 3 yıl önce Şikayet Et
    en tehlikeli yerler çay bahçeleri kahvehane cafe ler restoranlar dır. bunları açarsanız sosyal mesafe diye bişey olmaz intihar olur buralar en son açılacak yerlerdir. hele restoranlar adam kafayı bulmuş içmiş düşünürmü sosyal mesafeyi.
    Cevapla
  • Maske 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim maskeler ne zaman gelecek?
    Cevapla
  • mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Eczaneden kimlikle aldım. Sizde deneyin. Bir hafta beklemiştim. Gelmemişti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 35 ile son dakika uyarısı: Dikkatli ve tedbirli olun!
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!