Mehmet Görmez'den önemli açıklamalar

Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslâm Düşünce Enstitüsü (İDE) Youtube kanalında koronavirüs ve Ramazan gündemi ile ilgili "Zor Zamanlarda Ramazan Mektebi Oruç ve Özgürlük" başlıklı bir konuşma yaptı. Görmez, konuşmasında Ramazan'ın ilahi bir mektep olduğunu ve bu mektebin en büyük gayesenin hürriyet ve özgürlük olduğunu söyledi.

Mehmet Görmez'den önemli açıklamalar
Mehmet Görmez'den önemli açıklamalar
GİRİŞ 01.05.2020 18:33 GÜNCELLEME 01.05.2020 18:35
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

İşte Prof. Dr. Mehmet Görmez yaptığı o konuşma; 

 

 

Ramazan öyle bir iman öyle bir nimet öyle bir ratmetki, hüznümüzü sevince, mahrumiyetimizi rahmete hatta içinde bulunduğumuz muhasaramızı bir muhasebeye ve özgürlüğe dönüştürebilir. 

“RAMAZAN MÜMİNLER İÇİN 1 AYLIK İLAHİ BİR MEKTEPTİR”

 

 

Yeter ki biz kendimizi ruhumuzu kalbimizi onun şifalı ellerine bırakalım. Her sene bize yeniden getirdiği Kuran'ın iklimine o muhteşem zengin programına harfiyen uyalım. 

Ramazan müminler için aslında 1 aylık ilahi bir mekteptir. Bir okul bir üniversitedir. Bu mektep için seçilen zaman Kuran’ın nazil olduğu aydır. Bu çok önemli. Ramazan'ın kalbinde Kur'an vardır. Bu mektebin muhteşem bir programı ve gayesi vardır.

Mukafatı Allah ile insan arasında sır olan oruç vardır. Ramazan mektebinin programında insanın rabbine en yakın vakit olan iftarın sevinci vardır. Sahurun bereketi vardır. Teravihin huzuru vardır. İnfak sadaka vardır. Rahmet yüklü rüzgar gibi cömert olmak vardır. 

Bu mektepte varlığımızın sadakası fıtır vardır. Kuran'ı bize getiren Kadir Gecesi vardır. Birlikte Kur’an dersi vardır. İmsakın sabrı var. İtikaf var itikafın sükunu var. Gündüzün siyamı gecenin kıyamı var.

“SADECE MİDENİN ORUCU YOKTUR”

Bu mektepte sadece midenin orucu yoktur. Gözün, dilin, kulağın orucu vardır. Aklın ve kalbin orucu vardır. Oruç yemek vakitlerini değiştirmekten ibaret değildir. Bu mektepte kötü söz yoktur yalan yoktur iftira yoktur dedikodu, gıybet yoktur. Eğri büğrü konuşmak kalp kırmak, gönül yıkmak yoktur. Bu mektepte haram lokma yoktur. Bu mektepte komşusu açken tok yatmak hiç yoktur. Kin yoktur. Kalbin inceliğini ortadan kaldıran öfke, intikam yoktur. Kibir, gurur, aldatma tutkusu, servet ve şehvet tutkusu, bencillik yoktur. Sataşana karşılık vermek bile yoktur. 

“BU DURUMDA AKLIN İDRAKİ ZAYIFLAR, KALBİN İDRAKİ ÖLÜR”

Dijital devrim ile birlikte dünyada sanal bir ekran dünyası kuruldu. Bizde birer izleyiciye dönüştük. Görsel idrakin egemenliğine mahkum olduk. Bu durumda aklın idraki zayıflar kalbin idraki ölür. Ramazan'ın bu rahmet ikliminde dirilmeye çalışırken ne olursunuz bunun farkında olalım. 

“UNUTTUKLARIMIZI HATIRLATIR, KAYBETTİKLERİMİZİ BULDURUR”

Kıymetli kardeşlerim bu mektep bize unuttuğumuz çok büyük değerlerimizi hatırlatan ve kaybettiklerimizi bize bulduran bir mekteptir. İnsanın en büyük zaafı aslında unutmaktır. İnsan kendisini, rabbini, eşini, çocuklarını unutur. Ramazan bütün unuttuklarımızı bizlere hatırlatır.

“RAMAZAN MEKTEBİNİN EN BÜYÜK GAYESİ HÜRRİYET VE ÖZGÜRLÜKTÜR”

Değerli dostlarım Ramazan mektebinin en büyük gayesi o genç dostlarımızın aşık olduğu hürriyettir aslında özgürlüktür. Ramazan insana hür bir irade kazandırmak için gelir her sene. İnsanın insan kılan iradedir. İrade göklerin yerin dağların almaktan çekindiği ama insanın yüklendiği büyük emanettir.

Ramazan mektebinin en büyük gayesi de insanı arzu ve hevanın boyunduruğundan kurtarmak tutkularının esaretinden kurtarıp arındırmak ve özgür bir iradeye sahip olmasını sağlamaktır.

Hiç kimse zindandaki Hz.Yusuf’a ()özgür değil diyebilir mi? Zindan Yusuf Yusuf Aleyhisselam ne kadar özgürse sarayda Firavun o kadar esir ve köledir aslında. Bu zor zamanlarda salgın hastalık tehlikesi hürriyetimizi kısmen elimizden almış görünüyor. Ancak en zor karantina inanın evlere kapanışımız değildir. En zor karantina kalplerimizin yüreklerimizin üzerindeki karantinadır. Yüreklerimizin iyiliğe kapanmasıdır. En zor esaret yüreklerin esaretidir. En zor muhasara bedenlerimizin evlerimizde mahsur kalması değildir ruhlarımızın muhasara altına alınmasıdır. İslamımız ve Ramazan mektebinin en büyük gayesi de yüreklerimiz, kalbimiz ve ruhumuz üzerindeki bütün bu karantinaları ortadan kaldırmaktır.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 16
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah Razı olsun.
    Cevapla
  • Cafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun çok güzel bir uyarı
    Cevapla
  • mahmud 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun hocam
    Cevapla
  • BAYBUETUN SESI 3 yıl önce Şikayet Et
    Baskanlığa gelen en kaliteli şahsiyetlerden biridir. Allahhizmetlerini dajm eylesin bilge başkan.
    Cevapla
  • Hatice 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne güzel bir Ramazan mesajı, teşekkür ederiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İran ve İsrail'den yüzyılın tiyatrosu - Gazete manşetleri
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'