Normalleşme sürecinde bireysel araçlar trafikte kriz yaratacak

Koronavirüsle mücadele kapsamında kontrollü sosyal hayatta yeni dönem başlıyor. Kovid-19 önlemleri kapsamında sınırlı sayıda yolcu taşınan toplu ulaşım araçlarında, normalleşme ile ortaya çıkacak manzara ise uzmanları endişelendiriyor. Öte yandan bireysel araç trafiğinin artmasının da trafikte yeni bir kriz yaratması bekleniyor.

GİRİŞ 27.05.2020 08:44 GÜNCELLEME 27.05.2020 09:10
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında İstanbul'da toplu ulaşım araçlarını sınırlı sayıda insan kullanırken, normalleşme ile ortaya çıkacak manzara ise uzmanları endişelendiriyor. Yeni dönemde kentteki trafik sıkışıklığının krize dönüşeceği vurgulanırken, İstanbul Valiliği acil eylem planı üzerinde çalışmalara başladı.

 

 

İstanbul'da, şu an için Kovid-19 önlemleri kapsamında sınırlı sayıda yolcu taşınan toplu ulaşım araçlarında, normalleşme ile ortaya çıkacak manzara ise uzmanları endişelendiriyor.

YENİ SALGIN RİSKİ TAŞIYOR

 

 

Uzmanlara göre pandemi döneminde, yüzde 85'in üzerinde yolcu kaybı yaşanan toplu ulaşım araçlarında, eskiye dönüş sosyal mesafe kurallarının ortadan kalkması ve yeni bir salgın riski anlamına geliyor.

Ancak aynı uzmanlara göre toplu ulaşımdaki yolcu sınırlamasının normalleşme döneminde de sürdürülmesi imkansız.

ACİL EYLEM PLANI

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre; özel araç tercihinde yüzde 15'lik artış yaşanacağı ve kentteki trafik sıkışıklığının önümüzdeki dönemde krize dönüşeceği ortak kanaat olarak vurgulanırken, İstanbul Valiliği bünyesinde kurulan Ulaşım Bilim Kurulu ise acil eylem planı üzerinde çalışmalara başladı.

ULAŞIM KRİZİ

İstanbul Valiliği bünyesinde kurulan Ulaşım Bilim Kurulu'nu başında bulunan Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, "Karantinanın kalktığı tüm şehirlerde bireysel araçlara yöneliş, toplu taşımadan kaçış söz konusu.

Toplu taşıma ve trafikteki duruma yönelik her hafta ölçümler yapıyoruz. Günler geçtikçe yolcu, yolculuk ve araç sayısında artış yaşanıyor" dedi. İstanbul'da 4 milyon 200 bine yakın araç bulunduğunun dile getiren Prof. Dr. Ilıcalı, "Normalleşme ile özel araç yöneliminde yüzde 15'lik artış ve beraberinde çok ciddi trafik sıkışıklığı bekliyoruz.

Toplu ulaşımdaki kişi sayısında yarı yarıya azalma olabilir. Normal zamanda, trafik sıkışıklığının yüzde 85'i otomobil kaynaklı. Yüzde 15'lik ilave artış demek. 15 kilometre saat olan trafik hızının iki katına çıkması anlamına geliyor. 15 kilometrelik bir mesafeyi bir saat yerine iki saatte gideceğiz.

Bunun adı ulaşım krizi demektir. Toplu taşımanın insan sağlığını riske atmadan mutlaka eskisi gibi cazip hale getirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

YORUMLAR 44
  • Mücahit 3 yıl önce Şikayet Et
    Ekrem imaoğlu paraları ne yaptı açıklasın. Yardım kolilerini sattı, ramazan da konser de yapmadı, otobüs sayısını düşürdü ve metro vagon sayısını yarıya indirdi, bir de milletten yardım parası topladı? Para yok diye hastanenin yolunu da yapmadı "ekoooo paraları ne yaptın çık açıkla"
    Cevapla
  • suat abi 3 yıl önce Şikayet Et
    15 milyon nüfuslu yerde ne yapsanız çare olmaz iş sektörü yatırımlar fabrikalar hızlı bir şekilde anadoluya kaydırılıp tersine göç başlatılmalı
    Cevapla
  • byrm 3 yıl önce Şikayet Et
    herşeyin kolayı var tek harf çif harf uygulaması yapılılr sıkıntı bitti
    Cevapla
  • mehmet aga 3 yıl önce Şikayet Et
    Şeridin birini sadece motorsikletlere ayırsınlar.
    Cevapla
  • Kenan 3 yıl önce Şikayet Et
    Niye? 3 şerit fazla mı geliyor?
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    İBB bunu hemen çözer, siz hiç merak etmeyin. Kentin sorunlarını çözmekle yükümlü idarecisi ortalıkta yok, çözüm yok, hareket yok. Bol bol eleştiri, şov, laf var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek