Bekçiler hangi yetkilere sahip? Bakanlık duyurdu

İçişleri Bakanlığı, sosyal medya hesabından bekçilerle polislerin yetkileri arasındaki farkı gösteren bir tablo paylaştı.

Bekçiler hangi yetkilere sahip? Bakanlık duyurdu
Bekçiler hangi yetkilere sahip? Bakanlık duyurdu
GİRİŞ 05.06.2020 16:09 GÜNCELLEME 05.06.2020 16:09
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çarşı ve mahalle bekçilerine yönelik Meclis'te düzenlemeler sürerken İçişleri Bakanlığı sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.

Paylaşımda "Polis-Bekçi Yetki Karşılaştırması" başlığıyla yayımlanan tabloya yer verildi.

ÇATAKLI'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, TBMM Genel Kuruluna gelen ve "bekçilere fazla yetki verildiği" iddiasıyla eleştirilere konu olan Kanun'a ilişkin soru üzerine, düzenlemelerin amacının, bekçilerin, halkın istirahatini, sağlık ve selametini sağlamaya yönelik adli, önleyici, koruyucu gibi yetkilerini günün şartlarına uygun hale getirmek olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan paylaşımda bekçilerin yetkileri şöyle sıralandı:

ÖNLEYİCİ YETKİLER

Durdurma yetkisi, Kimlik sorma yetkisi, Yoklama/Kontrol yetkisi 

(Bekçilerin Önleyici Yetkiler içinde bulunan Önleme arama yetkisi, Denetim yapma yetkisi ile İstahbarat toplama, iletişimin tespiti, teknik araçla izleme yetkisi bulunmuyor.)

ADLİ YETKİLER

Yoklama ve muhafaza altına alma yetkisi, Zor kullanma yetkisi, Silah kullanma yetkisi, Suça el koyma yetkisi

(Bekçilerin Adli Yetkiler içinde bulunan Bilgi alma yetkisi (ifade alma), Adli arama ve el koyma, Olay yeri inceleme yapma yetkisi, Parmak izi ve fotoğraf alma yetkisi, Gözaltına alma yetkisi, Kişilerin ikametgah ve iş adreslerinden ayrılmamaları isteme yetkisi, Teşhis yaptırma yetkisi, Yer gösterme yaptırma yetkisi ile İfade alma yetkisi bulunmuyor.)

YORUMLAR 2
  • izmir-doğru söyler 3 yıl önce Şikayet Et
    anlayacağınız polisin yetkisi ne ise bekçininde o polisler yıllardır cumuk avrupa kanunu yüzünden yetkisizlertirdiler şimdi yetkilerine tekrar kavuştular.
    Cevapla
  • Justice 3 yıl önce Şikayet Et
    Her yaptığı müdahelede "terörist" muamelesine maruz kalan ve artık halkı değil kendisini bile koruyup korumamakta şüphe eden polislerimiz,bekçilerimiz,jandarmamız olduğu sürece bu tablodan istersen 50 tane çıkar bir anlam ifade etmez.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yalan bombardımanı! Belli odaklar tarafından mı tasarlanıyor?
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü