Son dakika haberi: Abdülkadir Selvi yazdı: Ayasofya için belirlenen yol haritası

Son dakika haberi: Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasıyla ilgili her gün önemli açıklamalar gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yaptığı son dakika açıklamalar, Türkiye'nin kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan çalışmaları ve Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için belirlenen yol haritasını yazdı.

GİRİŞ 09.06.2020 09:57 GÜNCELLEME 09.06.2020 17:04
Bu Habere 83 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Fetih Suresi okunan Ayasofya'nın ibadete açılması yeniden gündemde. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla hazırlıklar başladı. 

 

 

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında Ayasofya için belirlenen yol haritasını yazdı. Selvi'nin yazısından ilgili bölüm şöyle: 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gece TRT’deki söyleşide Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması konusunda çok önemli açıklamalar yaptı. Onları paylaşacağım.

 

 

İstanbul’un fethinin 567’nci yıldönümü nedeniyle Ayasofya’da Fetih suresinin okutulmasına milletimizin gösterdiği yoğun ilgi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuyu tekrar değerlendirmesine yol açtı.

İkincisi ise Yunanistan’ın, Ayasofya konusundaki küstahça yaklaşımı Türkiye’yi rahatsız etti. Hem de öyle böyle değil. Erdoğan, TRT’deki programda Yunanistan’a, “‘Sakın ha Ayasofya’yla ilgili orayı camiye çevirmeyin’ Türkiye’yi siz mi idare edeceksiniz, biz mi?” diye tepki gösterdi.

Yunanistan, Ayasofya konusunda ne kadar bastırırsa, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması sürecini hızlandırmış olur. Benden uyarması.

YOL HARİTASI

Bir anlamda Ayasofya stratejinin parametrelerini verdi.

İki ayaklı bir çalışma yürütülüyor.

1- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla hukukçulardan oluşan bir grup çalışıyor. Arşivler açıldı, Ayasofya’nın 24 Kasım 1934 tarihli kararname ile müzeye dönüştürülme sürecini inceliyor.

 

2- Danıştay 10.Dairesi 2 Temmuz 2020 tarihinde Ayasofya’yla ilgili başvuruyu görüşecek. Çok değerli hukukçulardan oluşan 10.dairenin tarihi öneme haiz bir karar vermesini bekliyorum. Danıştay’ın Kariye camiye ilişkin verdiği karar Ayasofya sürecine de ışık tutuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Danıştay’a işaret etti:

“Türkiye’nin kurumları var. Böyle bir adım atılacaksa bunun yetki sahipleri bellidir. Parlamentosu var,bunun Danıştay’ı var. Dolayısıyla buralar kararını verir. Bu karar verildikten sonra da icra makamı gerekli olan adımı atar. Bunu  için de sizden izin almaya,müsaade almaya asla tevessül etmez. Bugün Sayın Bahçeli açıklama yaptı. Bu şeyi gösterir,bu ülkenin dinamiklerinde tutuşan, yanan bir şey var. Şu anda biz hukuk devleti olarak Danıştay’ın vereceği kararı bekliyoruz. Danıştay kararını verir, Danıştay kararını verdikten sonra da atılması gereken adım neyse bu adımlar da ona göre atılır” dedi.

Erdoğan’ın bu sözleri ile yol haritası belli oldu. Önce Danıştay kararını verecek ardından, Erdoğan, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması için gereken adımı atacak. Ayasofya açısından tarihi bir süreç başlıyor.

MKYK TOPLANTISINDA AYASOFYA AÇIKLAMASI İDDİASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin dünkü MKYK toplantısında, Ayasofya müzesinin ibadete açılmasıyla ilgili kısa bir bilgilendirme yaptığı ifade edildi. Hürriyet Gazetesi'nde Gizem Karakış'ın haberine göre Erdoğan toplantıda, “2 Temmuz’da alınacak bir Danıştay kararı var. 1934’te alınan Bakanlar Kurulu kararının iptali bekleniyor. Kararın ardından cami olarak ibadete açılabilir” açıklaması yaptı. Erdoğan, kendisinin ve AK Partili hukukçu kurmayların da konuyu yakından takip ettiğini de sözlerine ekledi.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 83
  • şahin 3 yıl önce Şikayet Et
    yiğit bin yaşarmış fırsat bir düşermiş fırsat bu fırsat
    Cevapla
  • Vatansever 3 yıl önce Şikayet Et
    İlk fırsatta namaz kilmak ıstiyorum.
    Cevapla
  • HÜSEYİNT 3 yıl önce Şikayet Et
    Fatih sultan Mehmet nasıl ki Hz. Peygamberin övgüsüne nail olmuşsa burayı tekrardan aslına çevirecek olan onun şefaatine mazhar olur inşallah
    Cevapla
  • türbedar 3 yıl önce Şikayet Et
    AYASOFYA nın içinde,ulu orta öylece duran iskelelerde kalacakmı,,bir tarihçi demiştiki,ne zaman bu iskele ler kalkar o zaman Ayasofya açılır,,,
    Cevapla
  • Betaa 3 yıl önce Şikayet Et
    Hadi İNŞALLAH
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar