Son ankette çarpıcı sonuçlar!

Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür, Optimar Araştırma'nın yaptığı Mayıs 2020 araştırmasının detaylarını yazdı. Yapılan araştırmada 'Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz? sorusunun sonucu; AK Parti yüzde 41.45, CHP yüzde 22.9, MHP yüzde 10.1, HDP yüzde 10.5, İP yüzde 8.5, SP yüzde 0.6, Gelecek Partisi yüzde 1.3, Deva Partisi yüzde 1.3, Hüda Par yüzde 0.3, Vatan Partisi yüzde 0.15 olarak şekillendi.

Son ankette çarpıcı sonuçlar!
Son ankette çarpıcı sonuçlar!
GİRİŞ 02.07.2020 14:33 GÜNCELLEME 02.07.2020 14:45
Bu Habere 96 Yorum Yapılmış

Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür, Optimar Araştırma'nın yaptığı Mayıs 2020 araştırmasını yazısında konu edindi. Başında Hilmi Daşdemir'in olduğu Optimar Araştırma'ya göre; sorunları toplumun yüzde 50.5'i AK Parti çözer diyor.

 

İşte Mahmut Övür'ün o yazı;

İki Türkiye ve iki gündem var... Biri barajlardan, hastanelerden, elektrikli trenden, teknolojiden, dünyanın birçok ülkesine korono nedeniyle yapılan yardımlardan, Akdeniz ve Libya'daki siyasi hamleden söz ediyor, öteki tam tersi "ekonomi battı, hukuk bitti, itibarımız kalmadı, işsizlik nedeniyle bıçak kemiğe dayandı" gibi karanlık bir tablo çiziyor.

 

Peki, bu iki farklı gündeme halk nasıl bakıyor?

Birçok araştırma şirketi her ay Türkiye'nin nabzını tutan çalışma yapıyor. O çalışmalarda ay ay halkın gündeme ilişkin ne düşündüğünü görmek mümkün.

Önümde Optimar Araştırma'nın yaptığı Mayıs 2020 araştırması var. Türkiye genelinde 26 ilde 1750 kişiyle yapılan bir araştırma bu.

Önce şu genel tespiti aktaralım: Halkın yüzde 50.2'si Türkiye'nin en büyük sorunu olarak ekonomiyi görüyor. Korono ikinci, terör üçüncü sırada. Başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere bütün muhalefet partileri de bu tespitten yola çıkarak, sık sık ekonomiye vurgu yapıyorlar. Hatta işi "kriz tellallığına" kadar götüren siyasi aktörler bile var. Koroya en son eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı ve "Türkiye iyi yönetilmiyor" mesajı verdi.

Peki, başta ekonomi olmak üzere bütün bu sorunları kim çözer?

Başında Hilmi Daşdemir'in olduğu Optimar Araştırma'ya göre; toplumun yüzde 50.5'i AK Parti çözer diyor.

Peki muhalefet çözer diyen var mı?

İkinci sırada ana muhalefet partisi CHP var ama halkın sadece yüzde 23.3'ü sorunları CHP çözer diyor. Aradaki fark çok büyük. En ilginci ise "ekonomi" alanındaki geçmişiyle övünen ve siyaset sahnesine sadece o nedenle çıkan Ali Babacan'a verilen oyun yüzde 1.5 olması.

Optimar'ın bu ayki araştırmasında siyasi aktörlere ilişkin toplumun kanaatleri de sorulmuş... Olumlu-olumsuz ve kararsız gibi üç seçenek var. Aralarında Berat Albayrak, Doğu Perinçek, Ali Babacan, Mansur Yavaş, Yavuz Ağıralioğlu ve Selahattin Demirtaş'ın da yer aldığı 21 siyasi aktör oylanıyor.

Bu veriler, içinden geçtiğimiz sürece ışık tutması açısından bir hayli ilginç. Bir siyasi aktöre toplumun her kesiminin olumlu bakması elbette mümkün değil ama olumsuzluk oranının çok yüksek olması gelecek açısından bir işaret. 

Muhalefet cephesinde ise en "olumlu" bakılan isim, Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu'nu geride bırakan Mansur Yavaş...

Şimdi gelelim bugün seçim olsa kime oy verirsiniz sorusuna...

AK Parti yüzde 41.45, CHP yüzde 22.9, MHP yüzde 10.1, HDP yüzde 10.5, İP yüzde 8.5, SP yüzde 0.6, Gelecek Partisi yüzde 1.3, Deva Partisi yüzde 1.3, Hüda Par yüzde 0.3, Vatan Partisi yüzde 0.15...

Rakamlar ortada, "sorunları hangi parti çözer?" veya "hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna da uzun zamandır verilen cevap değişmiyor. Bu zeminde muhalefetin erken seçim istemesinin gündemi meşgul etmek dışında bir mantığı yok.

Son bir tespiti de sosyal medya ile ilgili yapalım. Dün Başkan Erdoğan, torunu Hamza Salih'in doğumu sonrası yapılan aşağılık saldırıları kınarken sosyal medyayla ilgili bir çağrı yaptı:

"Yalanın, iftiranın kişilik haklarına saldırının alıp başını gittiği bu mecraların bir düzene sokulması şarttır."

Halk, sosyal medyada nefret suçunun işlenmesine ve Türkiye aleyhtarlığı yapılmasına karşı önlem alınmasını istiyor. "İzin verilmemeli, yaptırım uygulanmalı" diyenlerin oranı yüzde 54. 

YORUMLAR 96
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    bence seçimi sonucunu belirleyecek EYT olacak 1,5 milyon Eyt var deniliyor aileleriyle beraber 6 milyon , yani yüzde 10 demek.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Akp %80,olmalı kimse bu kadar başarılı değil her dalda
    Cevapla
  • Milli goruş 3 yıl önce Şikayet Et
    Yeniden refah partisi
    Cevapla
  • Neden yok 3 yıl önce Şikayet Et
    burada chp nin merkez soldaki en buyuk rakibi DSP nin hicmi oyu yok neden DSP gosterilmemis daha kuruldugu bile belli olmayan partiler varda chp nin en buyuk rakibi karaoglanin DSP si neden yok sanki bu ankette chp nin rakiolerini gormezden gelmis yine chp nin en buyuk rakibi dogu perincegin partisi vatan partisi niye yok aceba bu anket kurulusu chp den oy kayabilecek partileri gormezden gelmis orda neden daha krda yeni kurulmus partiler varda DSP ve Vatan Partisi yok
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğru Bi anket şu an iktidarın en büyük şansı muhalefetin olmayışı ve rakiplerinin zayıf olması ben kuruluşundan beri ak partiye üyeyim fakat kızdığım durumlarında çok olmuştur teşkilatlarında aktif çalıştım yıllardır özel sektörde asgari ücrete çalıştım ve kimse demediki ne iş yapıyorsun bence partide en büyük sorun teşkilatların yönetimiyle alakalı kimseye sahip çıkılmıyorve ahbab ilişkileri ile yani adamı olan nasibleniyor teşkilata ve orada hizmet edenlere değer verilmesi gerekir bence sağlıkta son derece güzel işler yapıldığına inanıyorum tabii reısımız bir numara bence 2 dönem daha devam ederse milletizin vatanımız için hayırlı olacağına inanıyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri