'Kültür Karıncası' İrfan Çiftçi vefat etti!

Kültür sanat dünyasının önemli isimlerinden yazar ve şair, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İrfan Çiftçi, 55 yaşında vefat etti.

'Kültür Karıncası' İrfan Çiftçi vefat etti!
'Kültür Karıncası' İrfan Çiftçi vefat etti!
GİRİŞ 04.07.2020 09:21 GÜNCELLEME 04.07.2020 10:40
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Son dönemde Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinde Kültür ve Tanıtma Müşavirliği görevinde bulunan İrfan Çiftçi, İstanbul'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

 

Haber7 yazarı Mustafa Yürekli, bugünkü köşe yazsısında Dr. İrfan Çiftçi, bir yazı kaleme aldı.

İşte Mustafa Yürekli'nin o yazısı:

 

Bir kalem daha devrildi: İrfan Çiftçi vefat etti.

            Kültür sanat dünyasının önemli isimlerinden Dr.İrfan Çiftçi, 3 Temmuz  2020 Cuma seherinde İstanbul'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Daha doğrusu 55 yaşında ebediyete kanat açtı.

            İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi olan İrfan Çiftçi'nin acı kaybı edebiyat, sanat ve akademi dünyasını yasa boğdu.

            İrfan Çiftçi, Kars'ın Arpaçay ilçesinde 27 Mayıs 1965'te dünyaya gelmişti. Yerlikavak İlkokulu’nda eğitim hayatına başlayan Çiftçi, 1977’de mezun oldu. 1983’te ise, Gebze Lisesi’nden mezuniyetini aldı.   

            İrfan Çiftçi, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümünden 1990'da mezun oldu ve aynı fakültede "Türkistan'daki Türk Cumhuriyetlerinde Sosyo-Ekonomik ve Siyasal Değişim" teziyle yüksek lisansını, "Uluslararası İlişkilerde 'Öteki' Kavramı ve AB-İKÖ İstanbul Buluşmasında Türk Modeli Söyleminin Gelişimi" teziyle doktorasını tamamladı. Akademik çalışmalarında, Jeopolitik ve Küreselleşme, Kültürlerarası İletişim, İstanbul Çalışmaları, Hermenötik, Rus ve Türk Dünyası, Diplomasi, insan-sanat, poetika ve politika ilişkileri üzerinde yoğunlaşan Çiftçi, bu konularla ilgili birçok ders verdi. Akademisyendi; Kars yöresi ve Azerbaycan başta olmak üzere aşık tarzı eserlerin arşivine büyük emek verdi. 

            İrfan Çiftçi’yle öğrencilik yıllarında, 1988’de tanıştım. İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri ile İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi’nde (ÖKM) edebiyat ve kültür faaliyetlerine öncülük ediyordu.

            İstanbul Üniversitesi adına düzenledikleri ‘Edebiyat Dergileri ve Gençlik’ paneline konuşmacı olarak davet etmişti beni; o gün tanıştık. Diğer konuşmacılar da Hürriyet Gösteri’den Hami Çağdaş ve Defter dergisinden İskender Savaşır’dı..

            Mavera dergisinin genel yayın yönetmeni olarak katıldığım o panelde, edebiyat tarihi içinde Sırat-ı Müstakim’den Büyük Doğu, Diriliş, Edebiyat, Yönelişler ve Mavera dergisi hattını ana hatlarıyla ortaya koydum; bu muhalif edebiyat okulunda gençlerin ağırlandığını, yetiştirildiğini; bu nedenle de okuyucusunun desteğiyle ayakta duran, kıt kaynaklara rağmen gençlerin enerjisiyle süreklilik sağladığını anlattım. Gençlerin, ülkenin içinden geçtiği medeniyet bunalımını iyi kavrayabilmek, kendi milletiyle kader birliği yapıp Batı’nın kültür emperyalizmime karşı varoluş mücadelesine destek verebilmek için bu sahih edebiyat damarına eklemlenmeleri gerektiğini kısaca açıkladım.

            Bu konuşmamdan çok etkilenmiş olacak ki İrfan Çiftçi sonraki yıllarda benimle temasını hiç kesmedi; zaman zaman ziyaretime gelirdi. Kanal 7’de birkaç kez ziyaretime gelmiştir. Son nefesine kadar edebiyat ve kültür faaliyetlerini sürdürdü.   

            İrfan Çiftçi, İstanbul Üniversitesi ÖKM'de öğretim görevlisi ve sanat yönetmeni, MÜSİAD Genel Merkezide basın danışmanı ve yayın müdürü,

            1994-1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Kültür AŞ'deki koordinatörlük görevi sırasında yaptığı birçok ulusal ve uluslararası organizasyonlarıyla bilinen Çiftçi, İBB Kültür İşleri Daire Başkanlığında genel koordinatör olarak çalıştı, özellikle Türk dünyası ile Türkiye arasında kurduğu önemli kültür sanat köprüleriyle tanınıyordu. TRT Yönetim Kurulu üyeliğinden UNESCO'ya birçok kurumda kültür-sanat alanında önemli görevler yürüten Çiftçi, son olarak Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri olarak görev yapmıştı. Çiftçi, bu görevinden yakın zamanda ayrılarak, İstanbul'a geri dönmüştü.

            Amatör Sanat, Fanatik,  Hürriyet Gösteri, Geniş  Zamanlar, 2000'e Doğru, Dergâh, İkindi Yazıları, Genç Dost,  Erguvan, Edebiyat, Matbuat, E Dergisi, Gece Nöbeti, Yeni Türkiye, Türk Diplomatik, Düşler Edebiyat, Düş Çınarı, Yeni Günaydın, Cumhuriyet Dergi ve Yeni Şafak gibi dergi ve gazeteler ile yurt dışında 525. Gazete, III. Sektör, Hazer, Yol, Günay, İntertürk, Bremen Art, Kazan Utları, Litaratura gibi dergi ve gazetelerinde yayınladı yazılarını. 

            Ayrıca derleme eserlere de imza attı: 1998’de İbrahim Kıra ile ‘Fatih ve Fetih’, 1998’de Burçak Evren ile ‘Yaşasın Cumhuriyet Sergileri’, 1999’da yine Burçak Evren ile ‘Üç İstanbul’ adlı eserleri derlediler.

            İrfan Çiftçi, tam bir kültür karıncasıydı; yazıları, etkinlikleri ve televizyon programlarıyla kültür sanat dünyasının nabzını tuttu. Akademi ve kültür camiasının sıcak, samimi, sohbet ehli simalarındandı.

CENAZE PROGRAMI

NOT: İrfan Çiftçi’nin cenaze proğramı şöyle: Pazar günü 12.00'de, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nde bir cenaze töreni düzenlenecek. Fatih Camii'nde öğlen namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Çiftçi'nin cenazesi, Gebze Aile Mezarlığı'nda defnedilecek.

YORUMLAR 2
  • Mustafa Yıldırım 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah Rahmet eylesin inşaallah
    Cevapla
  • ahmet sarmusak 3 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH rahmeti ile muamele etsin yakinen tanırdım iyi bir okur ve iyi bir araştırmacı idi. Türk milletinin başı sağolsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?