Sakarya'da patlayıcıları neden asker taşıdı? Mevzuat ne diyor?

Bugün Sakarya'nın Adapazarı ilçesi Taşkısığı bölgesinde havai fişek taşıyan kamyonetin patlaması sonucu 3 askerimiz şehit oldu. 12 kişi de yaralandı. Patlamanın 3 Temmuz günü Sakarya'da meydana gelen havai fişek fabrikasından kalan havai fişeklerin taşınması sırasında gerçekleştiği öğrenildi. Sakarya'da meydana gelen acı olay sonrası ise bazı isimler ise yine kafaları bulandırmaya çalıştı.

Sakarya'da patlayıcıları neden asker taşıdı? Mevzuat ne diyor?
Sakarya'da patlayıcıları neden asker taşıdı? Mevzuat ne diyor?
GİRİŞ 09.07.2020 17:36 GÜNCELLEME 09.07.2020 17:42
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde patlayıcıların intikalleri sırasında yaşanan patlama sonrası özellikle muhalefet partileri acı olayı suistimal etmeye çalıştı.

 

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Daha geçen hafta patlama yaşanmış bir fabrikanın tehlikeli malzemelerini neden askerimize taşıtıyorsunuz?" diye tepki gösterirken, CHP'li Muharrem İnce de “Sakarya’da özel bir şirkete ait patlamayan havai fişekleri taşırken şehit olmak…" diyerek askerin bu mühimmatı taşımaması gerektiğini savundu. Fakat mevzuat iki ismin de tepkisinin meseleyi çarpıtmaya yönelik olduğunu gözler önüne serdi.

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki geçen hafta meydana gelen ve 7 kişinin yaşamını yitirdiği, 126 kişinin de yaralandığı Büyük Coşkunlar’ havai fişek fabrikasında patlamamış atık malzemeleri taşıyan kamyonda patlama meydana geldi. Kontollü patlatmak için taş ocağına taşınan atık malzemenin boşaltılması sırasında meydana gelen patlamada 3 askerin şehit olduğu öğrenildi.

 

MUHARREM İNCE MEVZUATI OKUMADAN SUÇLADI

CHP’li Muharrem İnce, sosyal medya hesabından patlamaya ilişkin skandal bir açıklama yaptı. İnce, “Sakarya’da özel bir şirkete ait patlamayan havai fişekleri taşırken şehit olmak… Fabrikası var, nasıl taşınacağını, nasıl imha edileceğini bilen yok mu? Yazık. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralı askerlerimize şifa diliyorum” dedi.

MERAL AKŞENER: NEDEN ASKERE TAŞITIYORSUNUZ?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de önlem alınmamasına tepki gösterdi. “Böyle ciddiyetsizlik olmaz” diyen Akşener, “Sakarya’da yaşanan patlamada şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Daha geçen hafta patlama yaşanmış bir fabrikanın tehlikeli malzemelerini neden askerimize taşıtıyorsunuz? Neden önlem almıyorsunuz?” diye sordu.

BÜTÜN İMHALAR JANDARMA DENETİMİNDE YAPILIR!

Soylu, jandarmanın patlayıcı madde imha timi bulunduğunu aktararak, sadece bunu yapmadıklarını, sınırlardaki mayınları temizlemenin de görevleri olduğunu söyledi.

MEVZUAT BU KONUDA NE DİYOR?

Patlayıcı Madde veya Şüpheli Cisimlere Müdahalede Görev, Yetki ve Sorumluluklar kanunda şöyle belirtilmiş:

             Yurt yüzeyinde görülen cisimler

             Madde 6 – Yurt yüzeyinde görülen veya bulunan patlayıcı maddeleri, şüpheli cisimleri gören veya bulan kişiler tarafından, bizzat ya da en uygun haberleşme vasıtası ile en yakın mülki makama haber verilir. Bildirilen patlayıcı madde ve şüpheli cisimler, İçişleri Bakanlığı yetkili ekiplerince incelenir ve zararsız hale getirilir.

            Madde 7 – Jandarma Genel Komutanlığına ait tesislerde veya sorumluluğundaki arazi, bölge ve atış sahalarında bulunan her türlü patlayıcı madde ve şüpheli cisimlere, Jandarma Genel Komutanlığının yetkili ekiplerince gerekli müdahale yapılır. Patlayıcı madde ve şüpheli cisimlerin yetkili birimlerce müdahale edilinceye kadar geçen süre içinde bulundukları şekliyle korunması için gerekli çevre güvenlik tedbirleri, ilk bilgiyi alan askeri ve mülki makamlarca alınır.

Yurt Yüzeyinde Görülen Cisimler

Madde 7 — Yurt yüzeyinde görülen veya bulunan patlayıcı maddeleri, şüpheli cisimleri, gören veya bulan kişiler tarafından, bizzat ya da en uygun haberleşme vasıtası ile en yakın mülkî makama haber verilir. Bildirilen patlayıcı madde ve şüpheli cisimler, İçişleri Bakanlığı yetkili ekiplerince incelenir, zararsız hale getirilir.

          Müdahale, Teknik Yardım ve Bilgi Verme

Madde 8 — Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına ait tesislerde veya sorumluluğundaki arazi ve atış sahalarında bulunan her türlü patlayıcı madde ve şüpheli cisimlere, ilgili Kuvvet Komutanlığı yetkili ekiplerince gerekli müdahale yapılır.

Jandarma Genel Komutanlığına ait tesislerde veya sorumluluğundaki arazi, bölge ve atış sahalarında bulunan her türlü patlayıcı madde ve şüpheli cisimlere, Jandarma Genel Komutanlığının yetkili ekiplerince gerekli müdahale yapılır.

Madde 161- ğ Bendi - Kamuoyunda infial yaratacağı değerlendirilen patlayıcı madde olayları ile büyük çaplı olay yeri incelemesine ihtiyaç duyulan durumlarda yeteri kadar PAMİT görevlendirilmesini koordine eder veya yetkili makamlardan talep edilmesi halinde patlayıcı madde imha uzmanı görevlendirir.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 75
  • Filozof 3 yıl önce Şikayet Et
    Geçen Haftaki Fabrika patlaması sonucu hayatını kaybettiği VATANDAŞLAR ve Şimdi Askerlerimiz - çok Tuhaf ...
    Cevapla
  • Vay bee 3 yıl önce Şikayet Et
    Patlamış bir Fabrikada Askerlerin orada Ne İŞİ var ???
    Cevapla
  • Abdurrahman 3 yıl önce Şikayet Et
    Böyle bi olay ancak türkiye de olabilirdi oldu bu nasıl bir basiretsizliktir
    Cevapla
  • DEVLET-ÜL ALİYYE 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu vatanın askerine kurşun atanlarla aynı yatağı paylaşacaksın, sonra da hemen her fırsatta ortaya çıkıp feryat figan edeceksin... Vallahi bravo, sizin gibi oyuncu zor bulunur tiyatrolarda... (şehitlerimizi rabbim şehadet ile müjdelesin, yaralanan kardeşlerimize de Şafi ismi ile acil şifa versin inşallah!)
    Cevapla
  • Osman K 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar kimse kusura bakmasin uzman ekip ler dururken acemi erlere bu muhimmatlari taşitan onlarin ölümüne sebep olan emri veren komutan lar hesabini vermeli ,üst düzey imha ekibi istemeleri gereken yere ,niye bizim kanimiz canimiz birkaç aylik askerlet gitsin,vatan için canlar feda ama yanliş yapanlar da cezasini ceksinler.Bu olay üzerinden de kimse siyaset yapmaya kalkmasin.
    Cevapla
  • Cemal Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Şehitlerimiz acemi er değil.
    Cevapla
  • orhan070707 3 yıl önce Şikayet Et
    işte akl-ı selim bir yorum... teşekkürler kardeş...
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    şehitlerden biri astsubay, biri uzman çavuş, biri uzman onbaşı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: İstanbul dahil 45 il için sarı kodlu uyarı! Şiddetli olacak
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi