Avrupa ülkesi ateşle oynuyor! Rusya'nın bunu yapması imkansız ama...

Son Ermenistan saldırılarında da Rusya'nın parmağının olduğunu dile getiren Haber7 yazarı Taha Dağlı, Putin yönetiminin Kırım'dan Azerbaycan'a; Suriye'den Libya'ya dört bir yanda faal olabilmesinin sebeplerini köşesinde kaleme aldı.

Avrupa ülkesi ateşle oynuyor! Rusya'nın bunu yapması imkansız ama...
Avrupa ülkesi ateşle oynuyor! Rusya'nın bunu yapması imkansız ama...
GİRİŞ 20.07.2020 10:38 GÜNCELLEME 20.07.2020 10:38
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Taha Dağlı yazısında "Ermeni saldırıları Ruslar tarafından destekleniyor.
Moskova, gücü yettiğince, kendisinden bağımsız enerji kaynaklarının çıkışını da transferini de engelleme gayretinde. En büyük geçim kaynağı petrol ve doğal gaz olan, salgın sürecinde ise petrol fiyatlarının dibe vurmasıyla, ekonomik krizi en ağır şekliyle hisseden Rusya, enerji konusunda giderek saldırganlaşıyor." ifadelerini kullandı. 

 

 

Fransa'nın Libya ve Akdeniz'de Rusya'ya yol açtığını dile getiren Dağlı, "Ortak çıkarlar sayesinde hep kendilerine yol veren birilerini buluyorlar ama yarın öbür gün o ortak çıkarlar birden bire çakışabilir." değerlendirmesinde bulundu. 

İşte Taha Dağlı'nın "Rusya nasıl bu kadar ileri gidebiliyor?" başlıklı o yazısı; 

 

 

Türkiye-Rusya ilişkilerinde, Suriye ile Libya derken bir kırılma noktası da Azerbaycan-Ermenistan hattında yaşanıyor. Ermenilerin Azerbaycan’a yönelik saldırılarının arkasında Ruslar var, peki Rusya’nın derdi ne?

Rusya’nın Libya’daki varlık sebebi, elbette Akdeniz.
Ama bir de detay bulunuyor.
Sirte ve Cufra, dolayısıyla petrol hilali bölgesine operasyona direniyorlar, Rusya için bu dönemde geçerli olan şey Libya’nın petrol üretmemesi. 

RUSYA, ENERJİ KAYNAKLARININ ÇIKIŞI VE TRANSFERİNİ ENGELLİYOR

Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısında da Azerbaycan’dan Avrupa’ya giden enerji hatları hedef alındı. Ermeni saldırıları Ruslar tarafından destekleniyor.
Moskova, gücü yettiğince, kendisinden bağımsız enerji kaynaklarının çıkışını da transferini de engelleme gayretinde.
En büyük geçim kaynağı petrol ve doğal gaz olan, salgın sürecinde ise petrol fiyatlarının dibe vurmasıyla, ekonomik krizi en ağır şekliyle hisseden Rusya, enerji konusunda giderek saldırganlaşıyor.

ABD, Rusya’nın Libya’daki varlığından rahatsız, en baştan beri böyle.
Bunu ABD’nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey duyurmuştu.

Libya’da ABD ile karşı safta pozisyon alan Rusya, Avrupa Birliği ile ise aynı hizada.
Bu durum ABD’nin de tepkisini çekiyor.

ABD, Rus Wagnerlerin patronunu yaptırım listesine aldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı da AB’yi, Libya’da Rus paralı askerlerle, Rus silahlarına sessiz kalmakla suçladı. 

FRANSA, NATO DÜŞMANI RUSYA İLE ORTAK ÇALIŞIYOR

Libya’da AB-ABD-Rusya denkleminde en büyük çatlak ise Fransa kanadında yaşanıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, geçen yıl “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” demişti.
Türk gemilerinin Fransız gemilerini taciz ettiği yalanını ortaya atarken de NATO’yu Türkiye’ye karşı cephe almaya çağırmış, Türkiye’ye gereken yanıt verilmemesi halinde “NATO’nun beyin ölümünün gerçekleştiği resmen belgelenmiş olacak” demişti.

Ancak aynı Fransa, Libya ve diğer Afrika sömürgeleri konusunda NATO düşmanı Rusya ile ortak çalışıyor. Ermenistan için de aynı durum söz konusu.

ABD'nin Rusya konusunda çok net bir tavır sergilemediğini söyleyebiliriz. Tehdit olarak algılıyorlar, rahatsızlılklarını dile getiriyorlar ama hem Suriye'deki hem de Libya'daki Rus varlığı konusunda isteseler daha fazlasını da yapabilirler.

Direkt karşı karşıya gelmemeye özen gösteriyorlar. Zaman zaman Suriye'nin kuzeyinde askeri araçlar arasında hafif gerginlikler yaşansa da bu bir çatışma ortamına dönüşmüyor.
Kaldı ki  Suriye'nin kuzeydoğusuna Rusların girişine izin veren de, Barış Pınarı harekatı sürecinde bizzat kendileri olmuştu.

Ama buna rağmen Fransa'nın ve genel anlamda AB'nin NATO'ya meydan okurcasına özellikle de Libya sahasında Ruslarla kolkola olmalarına tepkililer. 

FRANSA'NIN 'AVRUPA ORDUSU' ÇIĞIRTKANLIĞI

Fransa Libya'daki ortak çıkarları nedeniyle Ruslarla yan yana durmayı yeğliyor. Bir de sık sık NATO'yu suçlayarak 2 senedir gündemlerinde olan Avrupa Ordusu meselesinin de daha fazla seslendirilmesini sağlıyorlar.

Peki NATO değil de Avrupa Ordusu, AB'yi korumaya yeter mi?
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un hayali olan Avrupa Ordusu hala düşünce aşamasında.

ATEŞLE OYNUYOR!

Üstelik Fransa, Rusya'nın Libya'daki varlığını destekleyerek daha büyük bir tehlikenin de önünü açıyor. O da Rusya'nın Kuzey Afrika kıyılarındaki yayılmasının Libya ile sınırlı kalmama olasılığı. Çünkü Rusların Libya'dan sonra Cezayir'de de etki alanı kurma girişimleri olduğu söyleniyor. Yani Fransa sanki ateşle oynuyor gibi. Tamam yaşadığımız süreçte taşlar yerinden oynuyor, eksenler kayıyor, dengeler değişiyor ama Rusya'nın Afrika kıtasının Avrupa'ya en yakın noktalarında kol geziyor olması değişen denklemlerde AB için ne denli hayır olur, bu büyük bir soru işareti. 

RUSYA'NIN BU KADAR GÜCÜ YOK

Kırım'dan Azerbaycan'a; Suriye'den Libya'ya dört bir yanda faal olan Rusya'nın bunca işi aynı anda götürecek gücü yok özellikle maddi anlamda hiç yok. 

Ortak çıkarlar sayesinde hep kendilerine yol veren birilerini buluyorlar ama yarın öbür gün o ortak çıkarlar birden bire çakışabilir. 

YORUMLAR 21
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    ey nato fransaya had bildirmek yok mu tepkiniz bir tek Türkiyeye müslümanız diye mi??
    Cevapla
  • tunctunc 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusyanin maddi anlamda gücü yok ama akil anlaminda gücü var.Bu gün kaybetse yarin yine alir cünki Rusya akil gücüne stratejiye dayali cok güzel santranc oynayan ülkedir anlatabülümü?.O kaa..
    Cevapla
  • Türkian 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusyanın aklını alırız anlatablümü...
    Cevapla
  • mehmet aga 3 yıl önce Şikayet Et
    Küfür tek milletmiş !
    Cevapla
  • gresunlu 3 yıl önce Şikayet Et
    müslümanız diye geçinen ülke başkanlarına güvenilmez de haçlı zihniyetli kafirlere güvenilirmi
    Cevapla
  • Eren 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerika Rusyanın libyada olmasından rahatsız mı? Bence O ikili orada ortak plan yaparak yerleştiler oraya. Kafa karışıklığı İyi polis kötü polis olarak. Ama hangisine güvenirsen güven planın ucu aynı yere çıkacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü
Togg CEO'su Karakaş yeni model T8X için tarih verdi