Yarın sabah namazından itibaren teşrik tekbiri getirilecek

Yarın sabah namazından itibaren Pazartesi günü ikindi namazına kadar farz namazların hemen ardından teşrik tekbirleri getirilecek. Teşrik tekbirinin, tek veya cemaatle kılınan her namazın ardından okunması vacip.

Yarın sabah namazından itibaren teşrik tekbiri getirilecek
Yarın sabah namazından itibaren teşrik tekbiri getirilecek
GİRİŞ 29.07.2020 23:13 GÜNCELLEME 30.07.2020 01:17
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İslam alemi, 31 Temmuz Cuma günü Kurban Bayramı'nı kutlayacak. Kurban Bayramı'nın arefe gününden itibaren namazların farzlarından sonra teşrik tekbiri getiriliyor. 

 

 

Teşrik tekbirleri, arefe günü yani yarın sabah namazından itibaren, bayramın son gününde ikindi namazına kadar okunacak. Teşrik tekbiri getirmek, erkek ve kadın bütün Müslümanlar için vacip. 

 

 

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR?

Teşrik; doğuya doğru gitmek, parlamak, eti güneşe sermek demektir. Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir.

TEŞRİK TEKBİRİNİN OKUNUŞU

“Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe İllâllahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd."

TEŞRİK TEKBİRİNİN ANLAMI

Teşrik tekbiri, “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur” anlamına gelir.

Teşrik tekbiri getirildikten sonra “Bismillahi Allahu Ekber” denilerek kurban kesilir.

Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir. Kurban Bayramının ilk gününe “yevm-i nahr”, diğer üç güne ise “eyyâmü’t-teşrîk (teşrîk günleri)” denir. Bayramdan bir gün önceki güne de “arefe günü” denir.

Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç farz namazının arkasından birer defa “Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi’l-hamd” diye tekbir getirilir ki, buna “teşrîk tekbiri” denir. Anlamı şöyledir: “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur.Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b. Mes’ûd (r. anhümâ)’ya dayanır.

Teşrîk tekbirlerinin başlangıcı Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i kurban etme olayına kadar uzanır. İbrahim (a.s), gördüğü sahih rüya üzerine oğlunu Allah yolunda kurban etmeye karar verir. Hazret-i İbrâhim Aleyhisselâm, Hazret-i İsmâil’i kurban olarak kesmek üzere iken Cebrâil (a.s.) “Allâhü ekber, Allâhü ekber” dedi. İbrâhim (a.s.) bu tekbîri işitince, “Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber” buyurdu. İsmâil (a.s.) da “Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” buyurdu.

Teşrik tekbîri, teşrik günlerinde alınan tekbir demektir. Mükellef olan her Müslümana vâciptir. Bakara Sûresi’nin “Sayılı günlerde Allâh’ı zikrediniz...” meâlindeki 203. âyet-i kerîmesi teşrik tekbîrine işâret etmektedir.

Zilhicce ayının dokuzuncu günü Arefe’dir. Arefe günü sabah namazından başlayarak beş gün; Zilhicce’nin 13’üncü, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar -yirmi üç vakitte- her farz namazın arkasından “Allâhü Ekber, Allâhü Ekber, lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü Ekber ve lillâhi’l-hamd.” diye tekbir alınır.

Sol tarafa selâm verildikten sonra ara vermeden, yerinden kalkmadan, mescidden çıkmadan ve dünyâ kelâmı konuşmadan tekbir getirmek lâzımdır. Teşrik tekbirini, münferid (namazını yalnız kılan), imam, cemaat, mukîm, müsâfir, kadın-erkek herkes okur.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Yarin degil, bugun başlıyor.
    Cevapla
  • yusu sarıoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    haber dün yapılmış
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık