Türkiye'den tarihi rest: Şer ittifaklarını yerle yeksan edecek kudrete sahibiz

Son Dakika haberi; 6 Ağustos 2020 tarihinde Mısır ile Yunanistan arasında korsan anlaşma imzalanması, Türkiye'nin NAVTEX ilanı ve Oruş Reis'in bölgeye intikali ile gelişen olaylar sonrası Türkiye açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı yaptığı sert açıklamada "Türkiye kendisine karşı oluşturulan şer ittifaklarını yerle yeksan edecek kudret ve kararlılık ile imkan ve kabiliyetlere sahiptir." dedi.

GİRİŞ 10.08.2020 18:53 GÜNCELLEME 10.08.2020 23:59
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

Sözcü Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın Oruç Reis'in faaliyetlerine dair açıklamasına ilişkin yöneltilen soruya yazılı cevap verdi.

Aksoy, Oruç Reis araştırma gemisinin Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirdiği kıta sahanlığı içinde ve hükümetin 2012 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) verdiği ruhsat sahaları dahilinde olduğunu anımsattı. Geçtiğimiz temmuz ayı için planlanan sismik araştırma faaliyetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bir süre askıya alındığını belirten Aksoy, "Almanya ve AB'nin ricası üzerine diplomasiye şans tanımak ve diyalog kanallarını yeniden canlandırmak amacıyla yaptığımız bu iyi niyet jesti karşılık görmemiştir. Yunanistan diyalog konusunda samimi ve dürüst olmadığını 6 Ağustos 2020 tarihinde Mısır ile yaptığı korsan anlaşma ile ortaya koymuştur.  Bu anlaşma ile ülkemizin ve Libya’nın Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığı ihlal edilmiştir. Bu gelişme üzerine Oruç Reis gemimiz, evvelce planlanan sismik araştırma faaliyetine bugün itibariyle başlamıştır" dedi.

 

Aksoy, Yunanistan'ın Türkiye'nin faaliyetlerine itiraz etmesinin hiçbir hukuki dayanağının bulunmadığını belirterek, şunları kaydetti:

ALMANYA VE AB'YE İYİ NİYET JESTİMİZ KARŞILIK GÖRMEDİ

Almanya ve AB’nin ricası üzerine diplomasiye şans tanımak ve diyalog kanallarını yeniden canlandırmak amacıyla yaptığımız bu iyi niyet jesti karşılık görmemiştir.

MISIR VE YUNANİSTAN KORSAN BİR ANLAŞMA YAPTI

Yunanistan diyalog konusunda samimi ve dürüst olmadığını 6 Ağustos 2020 tarihinde Mısır ile yaptığı korsan anlaşma ile ortaya koymuştur. Bu anlaşma ile ülkemizin ve Libya’nın Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığı ihlal edilmiştir. Bu gelişme üzerine Oruç Reis gemimiz, evvelce planlanan sismik araştırma faaliyetine bugün itibariyle başlamıştır.

Yunanistan’ın faaliyetimize itiraz etmesinin hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Daha önce defaatle dile getirdiğimiz üzere, Meis Adası başta olmak üzere, bölgedeki Yunan adalarının Türkiye’nin kıta sahanlığını kesmesi uluslararası hukukun temel ilkesi olan hakkaniyet ilkesine aykırıdır.

ULUSLARARASI HUKUKTAN KAYNAKLANAN HAKLARIMIZI KULLANMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

Türkiye gösterdiği iyi niyete bir kez daha karşılık bulamamış olmasından hareketle, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanmayı sürdürecek ve daha önceden yapılan planlama çerçevesinde faaliyetlerine kararlılıkla devam edecektir.

AKDENİZ’İN “TEK SAHİBİ BENİM“ ANLAYIŞI HÜSRANA UĞRAYACAK

Akdeniz’de gerginliği arttıran taraf Türkiye değil, Yunanistan’dır. Asırlar boyunca Türk hakimiyetinde bulunan Akdeniz’den ülkemizi dışlamaya çalışmak kimsenin haddine değildir. Akdeniz’in “tek sahibi benim“ anlayışıyla hareket edenler hüsrana uğrayacaktır.

ŞER İTTİFAKLARINI YERLE YEKSAN EDECEK KUDRETE SAHİBİZ

Türkiye kendisine karşı oluşturulan şer ittifaklarını yerle yeksan edecek kudret ve kararlılık ile imkan ve kabiliyetlere sahiptir.

Öte yandan bölgedeki askeri varlığımız, herhangi bir tırmanmaya yol açma hedefi taşımamakta olup, tamamen, gerekmesi halinde meşru savunma hakkını kullanmaya yöneliktir. Sivil bir gemimize askeri müdahalede bulunulmasına tabiatıyla izin verilmeyecektir.

FAHRETTİN ALTUN: BUGÜN DE MAVİVATAN’ DA BİZE ÇİZİLMEYE ÇALIŞILAN SINIRLARI YIRTIP ATIYORUZ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "100 yıl önce Sevr anlaşmasıyla bize dayatılan rolü ve sınırları şanlı bir direnişle yırtıp attığımız gibi bugün de #MaviVatan’ da bize çizilmeye çalışılan sınırları yırtıp atıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti egemenlik haklarını ne pahasına olursa olsun savunacak kudrettedir." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 71
  • k-keskin 3 yıl önce Şikayet Et
    mısır ve yunan iyicene kaşınıyorlar zibidiler , avuçlarını yalarlar ancak
    Cevapla
  • bayırbucak 3 yıl önce Şikayet Et
    bence akp için 2023 de ki kayıp savaş çıkmasından daha tehlikeli o uüzden savaş çıkmasına bir şey demez kurtuluş umidi görebilir.
    Cevapla
  • Muro 3 yıl önce Şikayet Et
    Cok beklersiniz IMF yi de siz
    Cevapla
  • Selami Nallar 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlet din iman vatan namus için ölürüz!
    Cevapla
  • ahmed 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun hükümetimiz ve devletimizden
    Cevapla
  • Akinci Beyi 3 yıl önce Şikayet Et
    Akinci beyleri atina ve yunanistanin degisik yerlerinde faaliyetine basladi,emir bekleniyor,kasinma yunan .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi