Düğün saatleri düşürüldü mü? Düğünler yeniden mi yasaklanacak? Hangi illere kısıtlama geldi?

Düğün süreleri düşürüldü mü? 1 Temmuz itibari yeniden yapılmasına müsaade edilen düğünler için alınan tedbirlere vatandaşlar uymayınca bazı illerde düğün saatleri düşürüldü, bazı illerde ise yasaklandı. İşte düğünlerde uyulması gereken yeni kurallar ve düğün saatleri...

Düğün saatleri düşürüldü mü? Düğünler yeniden mi yasaklanacak? Hangi illere kısıtlama geldi?
Düğün saatleri düşürüldü mü? Düğünler yeniden mi yasaklanacak? Hangi illere kısıtlama geldi?
GİRİŞ 14.08.2020 10:08 GÜNCELLEME 14.08.2020 10:09

Düğün ve nişan törenleri Koronavirüs salgını nedeni ile geçi süreliğine yasaklanmıştı. Akabinde normalleşme süreci kapsamında 1 Temmuz itibari ile yeniden açılan düğün salonları düğün salonları ve kır bahçeleri yeniden açıldı. Yuva kuracak çiftler düğünlerini yapmaya başladı. Lakin İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelge ile düğünler için alınacak önlemleri açıkladı. Fakat alınan tedbirlere vatandaşların gereken hassasiyeti göstermemesi üzerinde vaka sayılarında yeniden artış gözlemlendi. Bu nedenden ötürü düğün saatlerinde değişikliğe gidildi. Hatta illerde düğünler yasaklandı. Peki düğünler kaç saat sürecek? İşte yeni alınan karar...

 

DÜĞÜNLER KAÇ SAATE DÜŞÜRÜLDÜ?

Valiliklerce alınan karar kapsamında düğünler Malayta ve Bursa'da 10.00 ile 24.00 saatleri arasında 2 saat ile sınırlandırıldı. Düğün, nişan, sünnet düğünü gibi etkinlikler için yeni önlemler alındığı duyurulurken düğün konvoyları ise en fazla 10 araç ile sınırlandırıldı.

DÜĞÜN SALONLARINDA UYGULANACAK KURALLAR NELER?

 Düğün Saloncuları ve Organizasyoncular İşveren Sendikası düğün salonlarında uygulanacak kuralları tek tek paylaştı. 1 Temmuz itibari ile düğün salonlarında uygulanacak kurallar şu şekilde;

 

- Düğün salonlarına maskesiz giriş yapılamayacak. İsteğe bağlı girişlerde maske dağıtılacak.

- Düğün salonlarında her düğün öncesi ve sonrası dezenfekte işlemi yapılacak.
- Düğünde konuklara girişte el dezenfektanı ya da kolonya ikram edilip, salon içerisinde belirli aralıkta veya masalarda Corona Virüse karşı etkili hijyen maddeleri yer alacak.
- Salonlarda yer alan 8-10 kişilik masalarda en fazla 4 kişi oturabilecek. 
- 600 kişilik salonlarda 200- 250 kişilik düğün ve nişan organizasyonu düzenlenebilecek. 
- Düğünlerdeki meşrubat, kuru pasta veya yemek gibi ikramların servisi, dağıtımı sürecinde salon çalışanları hijyen kurallarına titizlikle uyacak. 
- Hijyen eğitimi sertifikası bulunmayan garsonlar, düğün salonunda görev yapamayacak. 
- Salonlarda havalandırma sistemi ile içerideki hava değişimi sağlanacak.
- Oyun pistlerinde sosyal mesafeye dikkat edilecek. 
- Halay horon tarzı oyunlarda salon sahibi oynamak isteyenlere 1,5 metre uzunluğunda çubuklar dağıtacak ve sosyal mesafeye dikkat edilecek.

DİYARBAKIR 

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, valilik toplantı salonunda İl Hıfzıssıha kurulunun korona virüs ile ilgili olarak almış olduğu yeni kararları açıkladı. Düğünlerde halay çekmenin bugünkü kararla yasaklandığını aktaran Vali Karaloğlu, "Virüsün en çok yayıldığı alanlar düğünler ve kafeler. Bugünkü toplantıda özellikle düğünlerde ilgili kararlar alındı, akşam düğünleri 19.30'da başlayacak, 22.30'da sona erecek. Gündüz düğünü ve etkinlikler ise 12.00'da başlayıp 15.00'da sona erecek şekilde kısıtlama kararı aldık. Düğünlerde halay ve dans bundan böyle yasak. Sadece gelin ve damat dans edebilir şekilde karar aldık. Bugünden itibaren düğünlerde gelin ve damat dışında diğer katılımcıların halay veya dans etmesi kısıtlanmıştır. Ayrıca düğünlerle ilgili olarak almış olduğumuz yeni kararda düğünlerde konvoy olayı bir müddet yasaklandı. Bundan böyle bulaşma riski olan düğün ve benzeri etkinliklerde araçlarla konvoy yapılması kısıtlanmıştır" diye konuştu.

Son günlerde gündem olan korsan düğünlerin önüne geçilebilmek için de yeni kararlar aldıklarını açıklayan Vali Karaloğlu, "1 Temmuz sonrası ruhsatı olmayan kafe ve restoran gibi yerlerde de düğün nişan gibi eğlenceler yapılıyordu. Bugünden itibaren ruhsatı olmayan bu ve benzeri mekanlarda düğün, nişan, kına gecesi, sünnet düğünü gibi toplantılar yapılamayacak yapılmasına müsaade edilmeyecektir. Restoran ve kafelerde aldığımız kararlar ve genelgeler var kafelerde maalesef kurallara uyulmadığını biliyoruz ve denetlemelerde de bunu tespit ettik. İlk denetimde ihtar ikincide 3 bin 150 lira üçüncüsünde ise kapatma cezasında veriyoruz. Bundan böyle o iş yeri hakkında alınan tedbirler ve o iş yerinin kapısına yaptığınız ceza bildirimi ilanda aşacağız ki vatandaşta bunu bilip kendi sağlığını dikkate alsın" şeklinde konuştu.

BURSA VALİLİĞİ DÜĞÜNLER İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

"Son zamanlarda halkımızın temizlik kurallarının uygulanmasında yaşadığı eksiklikler, sosyal mesafenin korunamaması, maske kullanımında hassasiyetin azalması ve tüm bunların sonucu vaka sayılarının artması nedeniyle kısıtlaması esnetilen ya da kaldırılan bazı konularda kısıtlama kararlarının, salgının yayılma hızını düşürmek, istenmeyen sonuçlarını engellemek ve en nihayetinde de toplum sağlığını korumak amacıyla tekrar uygulamaya koyulması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Gelinen noktada düğünler ve mevlidler ile asker uğurlama eğlencelerinde ek tedbirler alınması zorunluluğu ortaya çıkmıştır."

Tüm etkinliklerin 10.00 ile 24.00 saatleri arasında, 2 saatte bitecek şekilde planlanması gerektiği anlatılan açıklamada, saat aralığının kolluk birimleri ile kaymakamlıklara dilekçeyle bildirilmesi gerektiği kaydedildi.

Düğün, nişan, kına, mevlid, sünnet törenlerinin mümkünse açık alanda ve 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde yapılması istenilen açıklamada, "Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesine, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir” denildi.

MALATYA VALİLİĞİ DÜĞÜNLER İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

Malatya Valisi Aydın Baruş, İl Pandemi Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, düğünlerde oluşan kalabalıklara ilişkin çeşitli düzenlemeler yapılmasını kararlaştırdıklarını söyledi.

Vali Baruş, "Düğün, sünnet, nişan, mevlit gibi organizasyonlarda yemek verilmesi veya ikramda bulunulmasının uzun süre bir arada kalmaya, maske takmamaya, sosyal mesafeyi gözetememeye neden olacak koşulları oluşturması nedeniyle yemek ve her türlü yiyecek ikramında bulunulmasına müsaade edilmemesine karar verilmiştir" dedi.

Açık ve kapalı düğün salonlarında yapılan düğünlerin aynı gün içerisinde 10.00-23.00 saatleri arasında en fazla 2 saat sürecek şekilde yapılmasına karar verildiğini bildiren Baruş, şöyle devam etti:

"İki düğün arasında en az 2 saat bırakılmasına, personel ve çalışanlar dahil 4 metrekareye bir kişiden fazla misafir alınmaması kararlaştırıldı. Sokak ve mahalle aralarında yapılan düğünlerde maske ve sosyal mesafe kurallarına riayet edilmediğinin tespit edilmesi, söz konusu düğünlerin kolluğun kontrolü dışında yapılması nedeniyle denetlenmesinin mümkün olmaması sebebiyle emniyet ve jandarmaya bildirimde bulunmaksızın açık ve kapalı alanlarda düğün, nişan, kına ve benzeri organizasyonların yapılmasının yasaklanmasına, emniyet ve jandarmaya yapılacak bildirimlerde düğünün başlama ve bitiş saatinin belirtilmesine karar verildi."

TAVŞANLI'DA DÜĞÜNLER YASAKLANDI

Tepecik Beldesi ile Beyköy Mahallesinde koronavirüs vakalarında ciddi artışlar yaşanması üzerine, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla vatandaşların bir araya geldiği nikah, sünnet, nişan, düğün gibi organizasyonlar 24 Ağustos tarihine kadar yasaklandı. Kurul kararında şu ifadelere yer verildi:

"Son günlerde Tepecik Beldesi ile Beyköy Mahallesi'nde vatandaşların maske ve sosyal izolasyon kurallarına riayet etmemeleri sonucu, koronavirüs vakalarında ciddi artışlar yaşanmıştır. Vaka artışlarının önüne geçmek ve virüsün yayılma hızının kontrol altına alınması için 10.08.2020 tarihinde İlçe Hıfzıssıhha Kurulu Kaymakam Erdoğan Kanyılmaz Başkanlığında toplanmıştır. Tepecik Beldesi ile Beyköy Mahallesi'nde vatandaşların toplu olarak bir araya gelebileceği ve salgının yayılmasına neden olabilecek her türlü sünnet, nişan, nikah, düğün gibi organizasyonların 10.08.2020 tarih ve saat 24.00’ten itibaren, 24.08.2020 saat 24.00’e kadar yasaklanmasına karar verilmişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
8 ilde operasyon! 'Odacılar' suç örgütü çökertildi
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar