Yunanistan'a en büyük destekçisinden kötü haber! Harita geçersiz çıktı

Avrupa Birliği Komisyonu, Hürriyet gazetesinden Güven Özalp'in sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de kendi tezlerini savunmak için öne sürdüğü "Sevilla Haritası"nın AB'nin resmi belgesi olmadığını belirtti. Böylelikle, Yunanistan'ın tezlerinin doğru olmadığı bir kez daha ortaya konmuş oldu.

Yunanistan'a en büyük destekçisinden kötü haber! Harita geçersiz çıktı
Yunanistan'a en büyük destekçisinden kötü haber! Harita geçersiz çıktı
GİRİŞ 20.08.2020 07:44 GÜNCELLEME 20.08.2020 07:53
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Genelde "Avrupa Birliği'nin haritası" olarak tanımlanan "Sevilla Haritası", Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarının belirlenmesi konusunda son dönemde sıkça gündeme getiriliyor. Özellikle Yunanistan'ın tezlerine destek olarak kullandığı haritaya Türkiye'de de yoğun atıf yapılıyor. AB tarafından 2000'li yılların başında İspanya'daki Sevilla Üniversitesi'ne sipariş edilen bir çalışmanın ürünü olmasından hareketle "AB'nin resmi belgesi" olarak algılanan haritanın Brüksel açısından niteliğini Avrupa Birliği Komisyonu cevapladı.

 

"RESMİ BELGE DEĞİL"

AB'nin Sevilla Haritası konusundaki resmi tutumunun ne olduğu, bu haritanın AB'nin Akdeniz'deki deniz yetki alanları konusundaki hukuki pozisyonunu yansıtıp yansıtmadığı, AB'nin Akdeniz'deki deniz yetki alanları konusundaki tutumunun ne olduğu yönündeki sorulara AB Komisyonu dikkat çekici bir cevap verdi.

 

"SINIR YETKİSİ YOK"

AB Komisyonu'ndan verilen cevapta, "Kurumlar tarafından hazırlatılan harici raporlar AB'nin resmi belgeleri değildir ve AB için hukuki ve siyasi değerleri yoktur" denildi. AB Komisyonu, "Deniz alanlarının sınırlandırılması ve buralardaki kaynakların kullanımıyla ilgili konular ancak iyi niyetle, uluslararası hukuka uygun olarak ve iyi komşuluk ilişkileri doğrultusunda diyalog ve müzakere yoluyla ele alınabilir" ifadelerini kullandı.

Yunanistan'ın kıta sahanlığı iddiası çürüdü! Atina'nın rüyalarını kaçıran 4 örnek karar

Akademik çalışmalar başta olmak üzere bu haritaya referans olarak atıfta bulunulsa da AB'nin, deniz yetki alanlarının belirlenmesi de dahil, bu tür bir haritalandırma konusunda herhangi bir yetkisi bulunmuyor. Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin haklarını korumak amacıyla attığı son adımlar konusunda da AB'nin "Sevilla Haritası'na uyun" diye doğrudan bir açıklaması yok.

AB'DE DİYALOG HAVASI HAKİM

AB'de dönem başkanı Almanya'nın da etkisiyle, diyaloğu öne çıkarmaya çalışan bir hava hakim. Bu havanın son etkisi, geçtiğimiz günlerde Atina'nın talebi üzerine dışişleri bakanları düzeyinde yapılan toplantıda, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Türkiye'ye yönelik daha sert tavır taleplerinin kabul görmemesi oldu.

TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE REDDEDİYOR

Sevilla Haritası'nın kendisi açısından herhangi bir geçerliliği olmadığını sıklıkla dile getiren Türkiye, bu belgeyi referans alacak tüm girişimleri engellemek için yıllardır gerekli adımları atmayı sürdürüyor. Türkiye, konuya ilişkin mesajlarında da, bu belgenin barış ve istikrara katkı sağlamadığını her fırsatta dile getiriyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın geçtiğimiz günlerde Donanma Komutanlığı’nı ziyareti sırasında yaptığı, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türk Silahlı Kuvvetleri, 83 milyon, yani bizlerin hiçbir şekilde bu Sevilla Haritası veya benzeri birtakım talep ve uygulamalarla adeta kıyılarımıza hapsedilmeyi kabul etmeyeceğimizi herkesin bilmesi lazım" açıklaması Tükiye'nin pozisyonunu özetler nitelikteydi.

YORUMLAR 15
  • mert 3 yıl önce Şikayet Et
    yunanistanin bugüne kadar hangi bir seyi dogruki haritalari dogru olsa AB ye girdiklerinden beri "Yunanistan sahte ekonomik verilerle avro bölgesine kaçakçılık yaptıklarini AB biliyor bu yonlilarin tek gercekleri ekonimik kriz nedeniyle binlercfe yunanin intihar etmeleri yüzbinlerceside AB geri gidik sosyal haklardan yarrarlanarak yasamalari
    Cevapla
  • ergun 3 yıl önce Şikayet Et
    adamlar dogru buyuk turkiye haritasini cizmis, yunanistan belediyesi ve kibris belediyesi olmasi icin oralari almamiz lazim, hangi plaka numarasi vermemiz lazim 70 71 mi? yoksa ermenistan idlib kerkuk onde mi?
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'yi Yunanistan'la dalaştırıp Ülkemizi " YUNANİSTAN SURİYE/IRAK PARANTEZINDE" 2 CEPHELİ SAVAŞA SOKMAK İSTEYEN" ÜST AKLIN PLANLARI"na Yunanistan uyarsaa..?? Yunanistan Rus menşeili S-300 füzeleri yanında SİLAHSIZ ADALARA özellikle "Rus yapımı SA-8, SA-15 türü füze sistemleri" yerleştirirken ABD başta kimsenin "gıkı" çıkmıyor. Rusya'dan Yunanistan'a gelen "S-300'ler boğazdan geçerken bırakın geçsin diyen ABD ve Yunanistan neden biz S-400 alacağız ya da uzun menzilli füzelerimize bunca patırtı çıkarıyorrrr..
    Cevapla
  • Gurbetci AK-BOZ KURT 3 yıl önce Şikayet Et
    Son yillarda yapmis oldugumuz hamleler AbdulHamidHan hamleleridir. MasAllah. Kostek olacagimiza Turkiye olarak destek olsak daha guclu birsekilde ilerleriz ama john Turkleri aramizda cok bizden adam devsirmeye calisiyorlar.
    Cevapla
  • MİSAFİR 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Lozan anlaşmasını ortaya sürerek BM'ye bir duyuruda bulunsun. Bu anlaşma gereği silahsızlandırılması gereken adalardaki silahları ve askeri üsleri Türkiye'nin uygun gördüğü bir anda vuracağını duyursun.
    Cevapla
  • VATANDAŞ 3 yıl önce Şikayet Et
    SİHAlar bu adaları tatbikat alanı olarak kullansın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti!
40 gün 40 gece mağarada kaldılar! "Zaman kavramımız bozuldu"