Türbeyi yıkıp market yapmışlar!

Adanın merkezinde yer alan Niyazi Mısri’nin türbesi yıktırılıp üzerine apartman inşa edilmiş. Haziredeki mezar taşları da inşaatlarda kullanılmış.

Türbeyi yıkıp market yapmışlar!
Türbeyi yıkıp market yapmışlar!
GİRİŞ 11.09.2020 07:14 GÜNCELLEME 11.09.2020 07:18
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Fatih Sultan Mehmet döneminde 1456’da Osmanlı Devleti idaresine giren Limni adasındaki Türk mimari eserlerinin izini süren yüksek mimar Mehmet Emin Yılmaz, adadaki Osmanlı eserlerinin hızla yok edildiğini söyledi. Yılmaz, 1894 yılında ada nüfusunun 27 bin olduğunu, bu nüfusun 2 bin 500’ünü Türklerin oluşturduğunu, o dönemde adada 6 cami, 164 Rum kilisesi bulunduğunu söyledi.

Yılmaz, adadaki Türk eserlerine ve durumlarına ilişkin şu bilgileri verdi: Limni adası merkezi ve köylerde benim tespit edebildiğim yaklaşık 130 Türk eseri var. Bu eserlerden en önemlisi hiç şüphesiz Niyazi Mısri hazretlerinin türbesi. Aslında bu türbe, adadaki Türk yerleşiminin de merkezini oluşturuyor. Türbenin çevresinde Niyazi Mısri Camii, namazgâh, tevhidhane, medrese, muvakkithane, çilehane, şadırvan ve hazire yer alıyor. Yani zaman içinde eklenen yapılarla bir külliye hâline geliyor. Son olarak II. Abdülhamid Han, Mısri Tekkesini onarıyor. Bu yapıların büyük bir kısmı günümüze ulaşmamıştır”
Mutasavvıf Niyazi Mısri’nin 15 sene Limni adasında sürgün geçirdiğini belirten Yılmaz, Mısri’nin vefatından sonra da caminin yanındaki hazireye defnedildiğini ve üzerine türbe yapıldığını aktardı.

Adada yıkılan ya da tahrip edilen Türk eserleri arasında Mısri’nin türbesinin de bulunduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

Niyazi Mısri’nin türbesi yıktırılıp üzerine apartman inşa edilmiş. Haziredeki mezar taşları parçalanmış çevredeki bahçe duvarlarında, inşaatlarda kullanılmış. Bugün kaleye çıkan merdivenlere dikkatli bakarsanız bazı mezar taşlarının kaldırım taşı olarak kullanıldığını görürsünüz. Türbenin yanındaki cami de yıktırılmıştır, yerine kafe inşa edilmiştir. Bugün caminin yerinde kafe bulunuyor. II. Abdülhamid Han’ın yaptırdığı Mısri Dergâhının avlu kapısı, etrafına bina yapılarak markete dönüştürülmüş. Tevhidhane de aynı marketin deposu olarak kullanılıyor.

 

 

CAMİYİ SİNEMA YAPMIŞLAR

Yılmaz, Hacı Hasan Ağa Camii’nin nasıl tahrip edildiğini de şöyle anlattı: Limni elimizden çıktıktan sonra cami Yunan Devleti’nin mülkiyetine geçiyor ve ardından minaresi yıktırılıp sinema salonuna dö-nüştürülüyor. 9 Eylül 1939 akşamı ilk film gösterimi sırasında sinema makinelerinden kaynaklı yangın çıkıyor, 63 kişi hayatını kaybediyor. Bu olaydan sonra cami tümüyle yıktırılarak yerine kilise yapılıyor.

YORUMLAR 27
  • adil 3 yıl önce Şikayet Et
    ey millet birbirimizi yemeyi bırakalım bakınız hep haçlı ittifak ediyor sonumuzu endülüse benzetmeye çalışıyorlar uyanık olalım
    Cevapla
  • Karamuk calisi 3 yıl önce Şikayet Et
    o nasıl evliyaimis kendini koruyamamis
    Cevapla
  • Davut 3 yıl önce Şikayet Et
    Ölüden medet umanlara güzel bir yorum yapmışsın kardeşim
    Cevapla
  • İsmail 3 yıl önce Şikayet Et
    Saçma sapan konuşma herşey Allah'ın izniyle olur o ne murat ederse o olur her evliya her an keramet göstericek diye bişey yok bazı işler ahirete kalır senin zihniyetin belli
    Cevapla
  • Çiçek. 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunu bile bile yapanın vay haline hesap günü kimse kaçamıycak gerçeklerden inkar da edemiycek
    Cevapla
  • nimet 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya RABB'i SEN bizleri affeyle. Amin
    Cevapla
  • ..... 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu iskeri yapan kisiler kesinlikle %100 chp secmenidir.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam